Και υβριστές της Εκκλησίας και υποκριτές
Ποιοι δεν θέλουν να μιλά ο Αρχιεπίσκοπος για το Σκοπιανό
Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το καλοκαίρι του 2016 , άστραφτε και βρόνταγε λέγοντας δημοσίως ότι «η Ελλάδα δέχεται τραχύ εκβιασμό από τους δανειστές της» οι κυβερνώντες θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό ,ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας να διατυπώνει την άποψη του για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας από το 2010 και μετά.
Όταν έλεγε για τους δανειστές της χώρας ότι «μας πνίγουν, μας οδηγούν σε ασφυξία μέχρι να επιτύχουν την πλήρη παράδοση» ουδείς κυβερνητικός παράγοντας τον κατηγόρησε ότι κάνει πολιτικές παρεμβάσεις. Ούτε όταν με σκληρή γλώσσα επεσήμαινε ότι «η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του χριστιανικού πνεύματος, μεταβλήθηκε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των τοκογλύφων του εμπορίου».
Τώρα που ο κ. Ιερώνυμος και σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος αποφάσισαν να τοποθετηθούν για το Σκοπιανό δέχθηκαν χυδαίες επιθέσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από σχολιαστές με δημόσιο λόγο.
Τόλμησαν οι ιεράρχες να πουν την άποψη τους ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε το γειτονικό μας κράτος με όνομα που θα έχει το όρο «Μακεδονίας». Προσθέτοντας μάλιστα-για να μην θεωρηθεί ότι υποδαυλίζουν ακραίες αντιδράσεις-πως δεν υποκινούν συλλαλητήρια.
Κι όμως το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε-μέσω κύκλων του- να ταυτίσει την θέση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου με εκείνη της Χρυσής Αυγής. Ενώ ταυτόχρονα κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών χώρων θεώρησαν σωστό να «μαλώσουν» την Εκκλησία επειδή διατύπωσε άποψη για ένα εθνικό θέμα.
Οι ίδιοι ακριβώς που όταν ο Αρχιεπίσκοπος μιλούσε με σκληρή γλώσσα για τα Μνημόνια δεν ένιωσαν την ίδια ανάγκη. Γιατί άραγε; Μα είναι πολύ απλό. Επειδή η θέση της Εκκλησίας στο Σκοπιανό δεν τους βολεύει. Αλλά κι επειδή νιώθουν ότι μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού ταυτίζεται με αυτήν.
Η Εκκλησία δεν δικαιούται απλώς αλλά οφείλει να εκφράσει την άποψη της για ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως το Σκοπιανό. Με τον ίδιο τρόπο που την εξέφρασε για τα μνημόνια και τους δανειστές μας.
Αυτό δεν σημαίνει πως η Εκκλησία είναι αυτή που θα αποφασίσει. Η χώρα έχει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και κοινοβούλιο. Έχει θεσμικά όργανα που θα λάβουν , αν χρειαστεί, αποφάσεις για το Σκοπιανό
Οι χυδαίοι υβριστές της Εκκλησίας όμως καλά θα κάνουν να σωπάσουν . Κι όσοι καλοπροαίρετοι, απλώς δεν επιθυμούν να ακούνε τον Αρχιεπίσκοπο να τοποθετείται στα εθνικά μας θέματα- όπως μπορεί να κάνει ακόμα και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης- ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα. Εκτός κι αν η δημοκρατική τους αντίληψη είναι τόσο πολύ … «α λα καρτ»