Σε δύο µέτωπα επικεντρώνεται η κυβερνητική στρατηγική, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της σηµερινής διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των εσωκοµµατικών εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριµένα, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιθυµούν να εξαιρέσουν πλήρως τη Ν.∆. από το κάδρο είτε της αβεβαιότητας και της απόλυτης ρευστότητας, που επικρατεί στην Κουµουνδούρου, είτε της αδυναµίας για την εξεύρεση σταθερού βηµατισµού και κατ’ επέκταση συγκρότησης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης που χαρακτηρίζει όλο αυτό το διάστηµα την πορεία της Χαριλάου Τρικούπη.

Ειδικά µάλιστα στη δεύτερη περίπτωση και κόντρα σε εκείνους που θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εξασφαλίσει περισσότερα οφέλη από τη φθορά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι «γαλάζιοι» επιτελείς εκτιµούν ότι η παραµονή του Κρητικού στον προεδρικό θώκο επί της ουσίας και σε βάθος χρόνου σηµατοδοτεί τη συνέχεια του υπάρχοντος status quo.

Ως εκ τούτου, το Μαξίµου θα επενδύσει σε κινήσεις και πρωτοβουλίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των κορυφαίων υπουργών, που θα «αγγίζουν» την καθηµερινότητα των πολιτών και θα καταδεικνύουν ως βασικό και µοναδικό «εχθρό» του κυβερνώντος κόµµατος τα πραγµατικά προβλήµατα. Από κει και πέρα, θα συνεχίσει να εξελίσσεται η επιχείρηση για τη διατήρηση της εσωκοµµατικής συνοχής, στον απόηχο της προαναγγελθείσας νέας κοινής εµφάνισης των Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά, αυτή τη φορά σε εκδήλωση του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών, η οποία έρχεται να δώσει ακόµη µεγαλύτερη σηµειολογική σηµασία στην απουσία τους από τα «γαλάζια» γενέθλια της περασµένης Παρασκευής.

Ως... αντίδοτο στην καλλιέργεια του σχετικού κλίµατος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τις επαφές του µε τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας το αµέσως επόµενο διάστηµα, ενώ οι συνεργάτες του θα βρίσκονται σε καθηµερινή επαφή µαζί τους, προκειµένου να... προλαµβάνονται «αντάρτικες» ενέργειες, όπως συνέβη τις προηγούµενες εβδοµάδες. Κοµβικό ρόλο σε αυτό το πλάνο και ταυτόχρονα µε την πρωθυπουργική δραστηριότητα σε αυτό το µέτωπο, θα παίξουν οι προγραµµατισµένες περιοδείες κυβερνητικών και κοµµατικών κλιµακίων ανά την περιφέρεια, µε στόχο την αναθέρµανση των σχέσεων µε τους τοπικούς κοµµατικούς πυρήνες, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»