Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την αντιµετώπιση των προκλήσεων της κλιµατικής αλλαγής και ειδικότερα την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν κάποια δεδοµένα που οφείλουµε να τα αναδείξουµε.

∆εδοµένο πρώτο: Εχει γίνει πολύ σηµαντική πρόοδος στο κοµµάτι της προστασίας των ανθρώπινων ζωών µε την εκτεταµένη χρήση του 112, παρ’ όλο που και στην τελευταία πυρκαγιά θρηνήσαµε την απώλεια µιας συνανθρώπου µας. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, σε µια χώρα που έχουµε ζήσει την τραγωδία στο Μάτι. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής παραµένει προτεραιότητα και σε µεγάλο βαθµό αυτή η αναγκαιότητα προστατεύεται.

∆εδοµένο δεύτερο: Στο κοµµάτι της πρόληψης συνεχώς βελτιωνόµαστε. Ο καθαρισµός οικοπέδων, η έγκαιρη διαπίστωση πυρκαγιών από τα πρώτα δευτερόλεπτα που εκδηλώνονται, µέσω drones, η συνεχής επιτήρηση µε εναέρια µέσα, ο καθαρισµός των δασών έχουν δείξει τα πρώτα αποτελέσµατα και χιλιάδες φωτιές αντιµετωπίστηκαν από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής τους.

∆εδοµένο τρίτο: Τα κονδύλια για την αντιµετώπιση των πυρκαγιών έχουν αυξηθεί. Από το πρόγραµµα «Αιγίς» έχει συµβασιοποιηθεί ή συµβασιοποιείται το 55%, τα εναέρια µέσα έχουν αυξηθεί και οι πόροι ενισχύονται. Προφανώς η ταχύτητα πρέπει να είναι ακόµη µεγαλύτερη, αλλά στα επόµενα χρόνια από το Ταµείο Ανάκαµψης θα έχουµε ακόµη καλύτερη θωράκιση σε µέσα, αλλά και σε έµψυχο δυναµικό.

∆εδοµένο τέταρτο: Ο µηχανισµός αποζηµιώσεων έχει γίνει πολύ πιο γρήγορος και ολιστικός. Στη φωτιά της Πεντέλης άνοιξε άµεσα η πλατφόρµα αρωγής και υλοποιείται ένα σχέδιο δέκα σηµείων για την άµεση αντιµετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και την άµεση αποζηµίωση και ανακούφιση των πληγέντων συµπολιτών µας. Αυτό είναι αδιαπραγµάτευτο για την κυβέρνησή µας, καθώς οι πολίτες που επλήγησαν πρέπει άµεσα να βοηθηθούν µε αποζηµίωση στο σύνολο των ζηµιών τους και να αποκατασταθεί πλήρως το φυσικό περιβάλλον.

∆εδοµένο πέµπτο: Οταν η φωτιά ξεφεύγει από το δασικό πεδίο και εισέρχεται στον αστικό ιστό πλησίον της Αθήνας δεν µπορεί να είµαστε ικανοποιηµένοι και θα πρέπει να προβληµατιστούµε τι περισσότερο οφείλουµε να κάνουµε για την προστασία των πολιτών. Οι πολίτες ξεπερνούν την κακόβουλη και ανέξοδη κριτική της αντιπολίτευσης του λαϊκισµού και αντιλαµβάνονται την πρόοδο που έχει γίνει και τη νέα πραγµατικότητα της κλιµατικής αλλαγής, αλλά εύλογα προβληµατίζονται όταν βλέπουν το πεδίο της φωτιάς να εισέρχεται στον αστικό κλοιό. Προφανώς θα πρέπει να διερευνήσουµε γιατί η µεγάλη αυτή φωτιά δεν ελέγχθηκε και θα πρέπει να απαντηθούν οι εύλογοι προβληµατισµοί.

∆εδοµένο έκτο: Η αντιπολίτευση δεν έχει να συµβάλει τίποτα και την απασχολεί µόνο το µικροκοµµατικό όφελος µε στείρα και ανούσια κακοπροαίρετη κριτική µε αναπαραγωγή ψευδών και απουσία προτάσεων.

Με αυτά τα δεδοµένα οφείλουµε να κρατήσουµε την πρόοδο που έχει γίνει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην πρόληψη και ενίσχυση των µέσων, στη βελτίωση του µηχανισµού αποζηµίωσης, αλλά και να βελτιωθούµε στο σκέλος του ελέγχου της φωτιάς. Αρα, ούτε ικανοποίηση ούτε εφησυχασµός ούτε, πολύ περισσότερο, αυταρέσκεια. ∆ουλειά και συνεχής βελτίωση και οπωσδήποτε άµεση στήριξη των πληγέντων, όπως ακριβώς έθεσε ο πρωθυπουργός.

*Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Α' Αθηνών µε τη Ν.∆.