Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μπορεί να γεννήσει πολλούς προβληματισμούς για τον τρόπο που ψήφισαν οι πολίτες, αλλά και να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην ΕΕ για τις προτεραιότητες που διαμορφώνονται. Ως Ελλάδα έχουμε αποδείξει ότι η ελληνική διπλωματία, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, αλλά και οι κινήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν θέσει τη χώρα μας στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση. Συνεπώς, όποιος και να εκλεγόταν δεν θα άλλαζε κάτι στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να συνεχίσουμε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων προς όφελος της εθνικής μας πολιτικής.

Το μήνυμα ωστόσο που θα πρέπει να ερμηνεύσει η ΕΕ είναι ότι οι πολίτες της Αμερικής συντριπτικά, και μάλιστα σε κοινά που δεν φαντάζονταν ούτε οι αισιόδοξοι Ρεπουμπλικανοί, όπως η λαϊκή ψήφος, επιβράβευσαν τον καθαρό λόγο του προέδρου Τραμπ απέναντι στη λαθρομετανάστευση και τη woke ατζέντα. Η λογική ενός άκρατου δικαιωματισμού, που θέλει ανοικτά σύνορα, κανέναν έλεγχο στους μετανάστες και προώθηση προτύπων δικαιωματισμού απέναντι στις παραδοσιακές αρχές και αξίες της οικογένειας και της κοινωνίας μας, καταψηφίστηκε μέσα στη χώρα που γέννησε αυτόν τον άκρατο δικαιωματισμό της woke ατζέντας.

Με άλλα λόγια, ένα διαμορφωμένο «πολιτικά ορθό», που απαγορεύει την αντίθετη άποψη σε θέματα τα οποία πάει να προωθήσει η ατζέντα του δικαιωματισμού και μιλά για υποχρέωση της Δύσης να υποδέχεται λαθρομετανάστες, αν και στηρίχθηκε από όποιο συστημικό μέσο υπήρξε στις ΗΠΑ, ηττήθηκε κατά κράτος στον ξεκάθαρο λόγο αυτού που θέλουν οι πολίτες.

Αντίστοιχα, φαίνεται ότι οι πολίτες δίνουν και μεγάλη αξία στα θέματα της οικονομίας που συνδέονται με την καθημερινότητά τους - και πάλι ο πρόεδρος Τραμπ κατάφερε να πείσει ότι ο ίδιος μπορεί να λύσει πολύ καλύτερα από τους Δημοκρατικούς το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Το ισχυρό αυτό μήνυμα θα πρέπει να το αντιληφθεί νωρίς η ΕΕ. Οι πολίτες μας δεν επιθυμούν ανοχή στη λαθρομετανάστευση και αρχίζουν πλέον ξεκάθαρα, όπως φάνηκε και στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, να αντιστέκονται στην κάθε ανοησία που προσπαθεί να περάσει η ατζέντα του δικαιωματισμού. Αντίστοιχα, οι πολίτες της ΕΕ θέλουν μία ισχυρή Ευρώπη με κεντρική παρουσία, οικονομική ευρωστία και όχι απλώς μια γερασμένη ήπειρο που θα παρακολουθεί τον ανταγωνισμό των άλλων μεγάλων δυνάμεων. Το Λαϊκό Κόμμα, που είναι το μόνο το οποίο μπορεί να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες στα παραπάνω μηνύματα, θα πρέπει να καλύψει αυτές τις ανησυχίες των πολιτών, να δώσει λύσεις, διαφορετικά οι πολίτες θα αναζητήσουν τις λύσεις αλλού. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι στην ΕΕ να λάβουμε το μήνυμα των εκλογών στις ΗΠΑ και να πράξουμε τα δέοντα.

Ο Θάνος Πλεύρης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Α΄ Αθηνών ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή