Αν και ενήλικοι, μόνο... σεξ δεν έκαναν όσοι βρέθηκαν στο δωμάτιο με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στα αποσπάσματα του βιβλίου του που κυκλοφορεί και θα μπορούσε να έχει και τη μορφή Βίπερ. Ολα τα υπόλοιπα οι πρωταγωνιστές τα έκαναν, συμπεριλαμβανομένης μιας ντουζίνας αξιόποινων πράξεων που εύκολα επισύρουν παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Διότι μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα πρόβλημα να «βάλει χέρι» στα 16 δισ. της ΕΚΤ, προκειμένου να αγοράσει γάλα ο φτωχός πατέρας για το παιδί του, αλλά πρέπει να μάθουμε το κόστος της... υπερπαραγωγής αυταπάτης που ανέβασε ο κυβερνητικός θίασος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος γραφής του πρώην υπουργού συνάδει προς το ύφος που είχε όταν ασκούσε εξουσία. Εχουμε δηλαδή μια κατ' αρχήν αποτύπωση επί χάρτου της έπαρσης.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη και στην περίπτωση που ο συγγραφέας εξιστορεί πομπωδώς και με επιλεκτική ιδιοτέλεια τα γεγονότα, κατά το ήμισυ να ανταποκρίνονται στην αλήθεια δημιουργούν μείζον θέμα για την κυβέρνηση της πρώτη (μετά χάθηκε το μέτρημα) φορά Αριστεράς. Και μπορεί το Μαξίμου να «σνομπάρει» τον Βαρουφάκη, αλλά όταν παιανίζει η «μπάντα» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και παρελαύνουν η επιπολαιότητα και ο κυνισμός, το ενδιαφέρον για τις αποκαλύψεις είναι κάτι παραπάνω από ιστορικό.

Πρωτίστως είναι εθνικό γιατί οι αποκαλύψεις, πέραν της κενοδοξίας των χαρακτήρων και των νοσηρών αντιλήψεων που αφορούν τους πρωταγωνιστές, εξηγούν λεπτομερώς μια σειρά κωμικοτραγικών επεισοδίων που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη περιπέτεια του 2015. «Οταν θέλω να διαβάσω ένα βιβλίο, γράφω ένα» είχε πει ο Αγγλος πρωθυπουργός Ντισραέλι. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πολύ απλά, γιατί ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και συμπεριπατητής στις βόλτες στον Εθνικό Κήπο, πονηρά σκεπτόμενος έβαλε τους ενηλίκους μέσα στο δωμάτιο για να γράψουν με δικά τους λόγια το βιβλίο. Αυτός απλώς πρόσθεσε τα δικά του σχόλια και κράτησε (διά παν ενδεχόμενον) στο συρτάρι του γραφείου του εκείνα που έκρινε ότι ήταν... ακατάλληλα για ανηλίκους. Εν τέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται ως Ιησούς που θέλει να σώσει τον Ιούδα, αλλά δεν θέλει να σταυρωθεί για χάρη του.