Η «εθνική σιωπή»
Το πρόβλημα είναι αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν, ώστε σήμερα οι αποφάσεις που αφορούν 10.768.477 πολίτες να λαμβάνονται με την εντολή των 2.127.058.
Να 'ναι καλά οι άνθρωποι, να ανταμώνουνε και να ξεφαντώνουνε, που λέει ο λόγος, ώστε να θυμίζουν σε όλους και πρώτα απ' όλα στους ίδιους ότι όλα μπορούν να συμβούν σε αυτήν τη ζωή, ακόμα και να κερδίσει η αριστερά τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα τμήμα της δεξιάς. Αρκεί, βέβαια, να έχουν φροντίσει οι προηγούμενοι να έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο της ήττας τους, όπως εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι το έκαναν με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο μετέπειτα μεταμεληθείς Φώτης Κουβέλης.
Είναι προφανές ότι ελάχιστοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να θυμούνται το διάστημα που προηγήθηκε της εκλογικής νίκης του Σεπτεμβρίου του 2015, λογικά, αν σκεφτεί κανείς ότι η «πρώτη φορά αριστερά» με Βαρουφάκη, Λαφαζάνη και Ζωή δεν έχει πολλά να θυμίζει από τη «δεύτερη φορά αριστερά», που σήμερα κλείνει δύο χρόνια παραμονής στην κυβέρνηση. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από το κοντέρ έχουν… διαγραφεί τα πρώτα χιλιόμετρα των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν τη χώρα στα capital control και στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Μέρα που είναι, δεν είναι σωστό να χαλάει κανείς τη γιορτή, οπότε θα ξεχάσουμε τους πρώτους οκτώ μήνες και θα κάνουμε την παραχώρηση προς τους εορτάζοντες να τους αφήσουμε να πιστεύουν ότι κυβερνούν μόλις δύο χρόνια. Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζουν. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι ότι κυβερνούν, από την ώρα μάλιστα που τους επέλεξε το εκλογικό σώμα για αυτήν τη δουλειά, αλλά για λογαριασμό «ποιων» κυβερνούν. Κι εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ βρίσκονται στην κυβέρνηση γιατί το 45% των ψηφοφόρων βρέθηκε κάπου αλλού αντί να βρεθεί στις κάλπες. Επί της ουσίας, δεν κυβερνάει η «πρώτη φορά αριστερά» με το συμπλήρωμά της, αλλά η «εθνική σιωπή» με τις ενοχές της. Κυβερνούν η απόρριψη και η αποχή.
Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ούτε αυτοί που πήγαν να τους ψηφίσουν. Το πρόβλημα είναι αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν, ώστε σήμερα οι αποφάσεις που αφορούν 10.768.477 πολίτες να λαμβάνονται με την εντολή των 2.127.058.