Το κυβερνητικό αφήγημα, με συνημμένη την επενδυτική «στοργή», φάνηκε να σκοντάφτει… στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ελληνικό. Κι ενώ η επένδυση βρίσκεται στον αέρα, παρά την «ανακωχή» του Μαξίμου με το ΚΑΣ, και οι πλέον αισιόδοξοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Διότι μπορεί να κρατήθηκαν τα προσχήματα με τον αστερίσκο, ότι η ετυμηγορία του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική, η κυβέρνηση να… κέρδισε ακόμη μία «μάχη» κόντρα στη Κουμουνδούρου, αλλά τα δύσκολα θα έρθουν μόλις η τρόικα ανοίξει τον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων και ζητήσει απτές αποδείξεις αντί λόγια.

Η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και η κυβέρνηση καλείται να «τρέξει» προκειμένου να έρθουν τα προβλεπόμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Δηλαδή, με την εκπνοή του 2018, όταν, όπως διαμηνύει, η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και δεν είναι μόνο οι θεσμοί που επισημαίνουν στην Αθήνα πως δεν έχει καλύψει ούτε καν τη μισή διαδρομή των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να «πέσουν» στα Ταμεία 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και η αντιπολίτευση, που βλέπει την «μάχη» Μαξίμου - Κουμουνδούρου για τις επενδύσεις ολοένα και να «φουντώνει».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις. Και φροντίζει συνήθως να το κάνει διά… αντιπροσώπων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος ως υπουργός Ενέργειας μπλόκαρε τον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, με το φαβορί, τη Socar, να αποχωρεί από την κούρσα. Είναι προφανές ότι το φιλοεπενδυτικό προφίλ που επιδιώκει, μετ’ εμποδίων, να προωθήσει η κυβέρνηση προκαλεί εσωκομματικές τριβές, σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη ανάγκη τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Ως ευφυής άνθρωπος, γνωρίζει ότι το «καψώνι» του ΚΑΣ δεν ήταν παρά μια τροχιοδεικτική βολή πριν από την ομοβροντία που ετοιμάζουν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι συνήθως (όπως στο Ελληνικό) έχουν την ευγενική χορηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, λόγω προτέρου βίου, γνωρίζει ότι η Κουμουνδούρου διατηρεί συντροφικές σχέσεις με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες. Συνεπώς, τώρα που ιδιωτικοποιήσεις και συνδικαλιστικός νομός θα τεθούν επί τάπητος στα Hilton Groups από τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Τσίπρας ευλόγως ανησυχεί.