Τα παλιόσπιτα τ’ ατίθασα
«Ξέρεις, τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα σαν τα γυμνώσεις»
«Ξέρεις, τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα σαν τα γυμνώσεις». Προφανώς ο Γιώργος Σεφέρης όταν έγραφε το ποίημα «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα», από την ποιητική συλλογή «Κίχλη», δεν φανταζόταν ότι μερικές δεκαετίες αργότερα τα σπίτια θα αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν…» γράφει ο ποιητής, χωρίς βέβαια να γνωρίζει -πώς θα μπορούσε άλλωστε;- ότι κάποτε θα ερχόταν ένας Κοντονής «μ’ έναν νόμο και ένα άρθρο» να πάρει τα σπίτια. Εδώ που τα λέμε, είναι άδικο να σου παίρνει το σπίτι ο τραπεζίτης, αλλά όταν σ’ το παίρνει μια «προοδευτική» κυβέρνηση είναι δίκαιο για το κοινωνικό σύνολο.
Άλλωστε όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση, όπως είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών τις προάλλες, τότε ο κόσμος σπεύδει να στηρίξει την κυβέρνηση, που στο κάτω-κάτω απάλειψε το αυτόφωρο από την τροπολογία. «Ε, όχι και να πέσει η κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο» είχε πει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος για τη βίλα της Εκάλης. Από τότε μέχρι σήμερα αυτό το… προνόμιο πέραν της Εκάλης το έχουν όλες οι περιοχές της χώρας, αλλά παρά τη σχετική αύξηση καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από την πρώτη κατοικία. Πολλώ δε μάλλον η κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς.
Ωστόσο έχει σημασία ότι το είπε ο Τσακαλώτος, ο οποίος παράλληλα με τον κίνδυνο της πτώσης ανέτρεξε στην Παλαιά Διαθήκη και στις 10 πληγές του Φαραώ προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν… κλείνει μόνο σπίτια, αλλά και πληγές. Αν όμως ο ποιητής επαληθευθεί, δηλαδή τα σπίτια… πεισμώσουν παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, τότε θα ανοίξουν περισσότερες των 10 πληγών του Φαραώ, που υποτίθεται ότι επούλωσε η κυβέρνηση. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι «πληγές» μέχρι τον Αύγουστο θα είναι «53», μία Ζωή και ένας Λαφαζάνης. Κάποτε η Ελλάδα αναστέναζε στα γήπεδα. Το 2018 προβλέπεται να αναστενάζει στα Ειρηνοδικεία. «Comedia finita est!» (Η κωμωδία τελείωσε) είχε πει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος. Σε ελεύθερη απόδοση θα μπορούσε να μεταφρασθεί ότι τον Αύγουστο -τον μήνα της μεγάλης εξόδου των αδειούχων και της χώρας από τα μνημόνια- η κωμωδία αρχίζει.