avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Η ψήφος δεν είναι χαλαρή

Η ΝΔ, ακόμη και υπό η μορφή συνθήματος, έχει θέσει ευθέως τα ζητούμενα: σταθερά-τολμηρά-μπροστά.

mpoutsikakis_xristoforos
Η ΝΔ, ακόμη και υπό η μορφή συνθήματος, έχει θέσει ευθέως τα ζητούμενα: σταθερά-τολμηρά-μπροστά.

Από την πλευρά μας, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και το κόμμα απαντούμε, στο μέτρο που μας αναλογεί και «τολμηρά», ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση που τοποθετούμε τον πήχη και ότι η ψήφος της 9ης Ιουνίου δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια χαλαρή ψήφος.

Η ΝΔ, όπως δεν υπολογίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος στις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις της, έτσι και στις εκλογές δεν υπολογίζει το κομματικό ρίσκο, καθώς προέχει το Εθνικό καλό. Και το εθνικό καλό ταυτίζεται με την απάντηση που θα δώσουν οι Πολίτες για να συνεχίσει η χώρα να πορεύεται αταλάντευτα και μπροστά.

Για να είμαστε ειλικρινείς, ΝΑΙ, είναι κομματικό ρίσκο να τοποθετούμε τον πήχη στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε τότε οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές:

  • η χώρα εξερχόταν από την περιπέτεια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η πολιτική αλλαγή ήταν κοινωνική απαίτηση κι όχι κομματικό σύνθημα,
  • η ΝΔ «ερχόταν» ως ισχυρή εναλλακτική πρόταση με πανίσχυρα δημοσκοπικά ποσοστά,
  • ήταν διπλές εκλογές, καθώς γίνονταν μαζί με τις αυτοδιοικητικές

Στα πιο πάνω δεδομένα ας συνυπολογίσουμε τα τωρινά δεδομένα που είναι η λελογισμένη κυβερνητική φθορά, το γεγονός ότι η πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν η τετραετία των μεγάλων διεθνών κρίσεων, το νέο διεθνές ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, τη δυσφορία πολλών πολιτών για όσα δεν έχουν γίνει ή όσα επιθυμούν να γίνουν με πιο γρήγορες ταχύτητες.

Αυτό μπορεί να φαντάζει σε κάποιους ως «κομματικό ρίσκο», πλην όμως στη ΝΔ προτάσσουμε το Εθνικό καλό. Η χώρα έχει ισχυρή Κυβέρνηση και το έργο της θα ολοκληρωθεί όπως το περιγράφει και το πρόγραμμα της ΝΔ. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση και αυτό το έχει ήδη διασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις διαδοχικές νίκες κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, και η χώρα μας πρέπει και θα πορευθεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους την επόμενη πενταετία.

Όμως η ψήφος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι χαλαρή. Το διακύβευμα δεν έχει κομματικό πρόσημο, αλλά Εθνικό. Όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.

Στις 9 Ιουνίου, δεν ψηφίζουμε για τη ΝΔ στην Ευρώπη, αλλά για την ισχυρή Ελλάδα στα κέντρα των αποφάσεων. Οι προκλήσεις για την επόμενη πενταετία στην Ενωμένη Ευρώπη είναι πολλές. Οι αλλαγές ισορροπιών γεωπολιτικά και ενεργειακά, νέα κοινωνικά αιτήματα και δεδομένα, καινούργιες προτεραιότητες, διαφορετικά προτάγματα.


Δύναμη εθνικής συνέπειας στην Ευρώπη

Η ΝΔ αποδεδειγμένα είναι η πολιτική δύναμη που έχει δώσει εξετάσεις στην Ευρώπη και απέδειξε ότι και θέλει και μπορεί να στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιώντας το πολιτικό του κεφάλαιο και προωθώντας ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη και προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας μας στην ΕΕ και την ώρα που άλλοι σχηματισμοί μετέτρεπαν το ευρωκοινοβουλίο σε πεδίο διασυρμού, κατασυκοφάντησης και ευτελισμού της χώρας, εμείς προωθούσαμε πολιτικές και συμβάλλαμε αποφασιστικά, και ως χώρα μοντέλο-πρότυπο σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να λύσουμε τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών.

Δεν αποτελεί πλέον ιστορική διακήρυξη της ΝΔ ότι είμαστε η παράταξη που είναι ταυτισμένη με την Ευρώπη. Το δείχνουμε, καθημερινά, με έργα.

Πέντε χρόνια πριν, στην Ευρώπη, κανείς δεν ενδιαφερόταν να ασχοληθεί με τα ζητήματα εξωτερικής φύλαξης των συνόρων. Χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες του ίδιου του Πρωθυπουργού και των κυβερνήσεων της ΝΔ ώστε να προωθηθούν αυτές οι πολιτικές και να εξασφαλισθούν πρόσθετοι πόροι. Εξασφαλίσαμε πολιτική στήριξη για να συμφωνήσουμε σε ένα νέο «Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», το οποίο λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Και δεν ήταν μόνο τα Εθνικά θέματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που καταφέραμε να προωθήσουμε στις Βρυξέλλες.

Ήταν και οι μεγάλες οικονομικές αποφάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τη συνεπή, συνετή και ορθολογική οικονομική διαχείριση και σχεδιασμό που κάναμε, οδήγησαν τη χώρα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Ο Πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνοι που κατάφεραν, μετά από διαπραγματεύσεις, να πετύχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, συνδέοντας το προσφυγικό πρόβλημα με ένα οικονομικό ισοδύναμο.

Διαπραγματεύθηκε η ΝΔ 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία ήδη αρχίζουν να αποδίδουν. Μεγάλα έργα σχεδιάσθηκαν και υλοποιούνται με ευρωπαϊκά χρήματα.

Αυτά είναι κάποια από εκείνα που έγιναν από τη ΝΔ στην Ευρώπη. Και από την 9η Ιουνίου συνεχίζουμε:

  • Για να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία ενός νέου αμυντικού ταμείου, που θα χρηματοδοτεί κοινές αμυντικές δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.
  • Για να ενισχύσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη μετεξέλιξη της Ευρώπης, ως δύναμης σταθερότητας και γεωπολιτικής αξιοπιστίας,
  • Για να πείσουμε την Ευρώπη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχει συνέχεια.
  • Για να εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε τις επενδύσεις
  • Για να ενισχυθεί αναπτυξιακά η Ευρώπη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της πατρίδας μας.

Για ΟΛΑ αυτά κι ακόμη περισσότερα, η ψήφος της 9ης Ιουνίου, δεν είναι ούτε αδιάφορη, ούτε χαλαρή. Η ψήφος μας, πρέπει να δίνει μια κατεύθυνση: με τόλμη, σταθερά μπροστά στην Ευρώπη.


* Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ