Έκλεισαν χθες έξι μήνες από την έκδοση της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου». Η επιτυχία της εφημερίδας είναι ολοφάνερη. Και όλα δείχνουν ότι θα τεθεί πρωτοπόρος στις μεγάλες αλλαγές του ελληνικού Τύπου: Από τη σημερινή αποσύνθεση στην αυριανή επαναστατική ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ…!

Αναγέννηση που θα συμπέσει, καθ’ όλες τις ενδείξεις, με πολιτικές μεταβολές. Η δόλια πατρίδα αδημονεί να τις γνωρίσει, ύστερα από τη οκτάχρονη κρίση, τη χειρότερη στην ιστορία της, ταυτισμένη και με τον επίσης πρωτόγνωρο κατήφορο του ελληνικού Τύπου.

Παραθέτω σήμερα εδώ μερικά άγνωστα στοιχεία για την κρίση του γραπτού Τύπου, μετά την επέλαση του Διαδικτύου: Στην πενταετία 2011-2016 οι εφημερίδες έχασαν 72.593.870 φύλλα. Απώλεσαν, δηλαδή, το 50% της κυκλοφορίας τους! Επόμενο ήταν να χάσουν και μέγα μέρος από την εμπορική διαφήμιση, που είναι το οξυγόνο τους…

Τι σημαίνουν όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε. Μήπως ότι έρχεται το τέλος της εφημερίδας; Κάθε άλλο. Ισως, όμως, έρχεται το τέλος της «κακής εφημερίδας», αυτής που δεν δίνει πειστικές απαντήσεις στα πέντε καίρια ερωτήματα του αναγνώστη: «Τι σόι πράγμα είναι το αφεντικό της;», «Τι γραμμή ακολουθεί η εφημερίδα;», «Πόσο καλές πένες διαθέτει;», «Πόσο έντιμα μάχεται;», «Πόσο χρήσιμη είναι στον αναγνώστη;»…

Αν οι απαντήσεις είναι θετικές, τότε η εφημερίδα γίνεται ΕΝΑ με τον αναγνώστη. Τη διαβάζει προσεκτικά, κόβει τα άρθρα της και τα φυλάει στο αρχείο του, της τηλεφωνεί και τη συμβουλεύεται στην καθημερινότητα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις μεγάλες ξένες εφημερίδες, όπως οι «Τάιμς», η «Ουάσιγκτον Ποστ», ο «Ομπσέρβερ», η «Μοντ», η «Βελτ», η «Κοριέρε ντε λα Σέρα», η «Πράβδα» και τόσες άλλες που (ήδη συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο) δεν εννοούν να τα… παρατήσουν!

Στην αφετηρία της αναγέννησης παίρνει θέση και η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», μια από τις πιο «φρέσκες» ελληνικές εφημερίδες. Η εφηβεία της έχει συμπέσει με σημαντικά γεγονότα, δυσάρεστα δυστυχώς τα περισσότερα. Ολα προοιωνίζουν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες και το τέλος του έρμου… σοσιαλιστικού πειράματος. Οι πολίτες έχουν αποφανθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν μπόρεσε να συμμαζέψει τις ζημιές των προκατόχων της, αλλά πρόσθεσε και αρκετές δικές της.

Ή, μήπως, δεν έχει και του λόγου της ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό; Ή, μήπως, δεν μετράει εναντίον της ο δισταγμός του πρωθυπουργού να καταλογίσει ευθύνες στους «ζημιάρηδες» υπουργούς του και, επιτέλους, να αλλάξει έστω και έναν από αυτούς; Ή, μήπως, δεν έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος την αδημονία της δυάδας Τσίπρα – Παππά να καλοπιάσουν για συνάντηση τον Αμερικανό πρόεδρο;

Σίγουρα κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει. Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», έτσι και αλλιώς, θα είναι πολύ κοντά στις εξελίξεις. Και, όπως διδάσκει η ιστορία μας, οι εξελίξεις στην Ελλάδα έρχονται βαδίζοντας και προχωρούν καλπάζοντας!

Από την έντυπη έκδοση της Ελευθερίας του Τύπου