Στο χέρι των δύο προέδρων μια σπάνια ευκαιρία
Η αυριανή συνάντηση Παυλόπουλου - Ερντογάν είναι μοναδική ευκαιρία και για τους δύο να γίνουν οι πρωτοπόροι μιας νέας φιλικής σχέσης, ακόμη στενότερης εκείνης που πέτυχαν ο Βενιζέλος με τον Κεμάλ το 1930.
Η Αθήνα υποδέχεται αύριο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προσκεκλημένο του Έλληνα προέδρου, για διήμερη επίσκεψη. Τον Τούρκο «Σουλτάνο» συνοδεύει απαραιτήτως η σύζυγός του Εμινέ, με την αχώριστη μαντίλα της, πολυάριθμοι επίσημοι, καθώς και ένας στρατός 200 σωματοφυλάκων που θα σκορπιστούν στη Θράκη «για λόγους ασφαλείας»!
Η επίσκεψη αυτή έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία και για τις δύο χώρες, αφού έρχεται 65 χρόνια μετά την επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ, κατά την οποία οι δύο χώρες έζησαν ποικίλες περιπέτειες, χωρίς ποτέ να καταλήξουν σε μια μόνιμη, ειρηνική σχέση καλής γειτονίας.
Η αυριανή συνάντηση Παυλόπουλου - Ερντογάν είναι μοναδική ευκαιρία και για τους δύο να γίνουν οι πρωτοπόροι μιας νέας φιλικής σχέσης, ακόμη στενότερης εκείνης που πέτυχαν ο Βενιζέλος με τον Κεμάλ το 1930. «Και γιατί όχι» αναρωτιούνται οι σκεπτόμενοι πολίτες και των δύο χωρών… «Γιατί να μη μετατρέψουν το δύσκολο σε απλό;». Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ τους, περίπου σαν αυτόν:
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτό που μας χωρίζει, φίλε Ταγίπ; ΕΙΝΑΙ ο ανταγωνισμός μας στους εξοπλισμούς. Εδώ είμαστε να τους κόψουμε με το μαχαίρι, όσο και αν θυμώσουν οι Σύμμαχοι… ΕΙΝΑΙ ο προσφυγικός χείμαρρος; Στο χέρι σου είναι να τον σταματήσεις με την πρώτη ευκαιρία. ΕΙΝΑΙ η επιθυμία σας να γίνετε αφεντικά σε κάποιο νησί του Αιγαίου; Δεν έχετε παρά να αγοράσετε όσα ακίνητα θέλετε σε όλα τα νησιά μας. ΕΙΝΑΙ το βέτο της Ελλάδας να μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι ευκολότερο να αποσυρθεί με την πρώτη ευκαιρία…
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Καλά τα λες, φίλε Προκόπη, αλλά έλα και στη θέση μου. Είμαστε 80.000.000, αλλά η πολιτική δύναμή μας είναι μικρότερη από τη δική σας των 11.000.000. Η Γερμανία μάς έχει στο μάτι, η Αμερική επίσης. Η οικονομία μας πάει κατά διαβόλου. Δεν μας έχει μείνει παρά αυτή η ασθενής επιρροή μας στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως δεν έχετε παρά να σφιχτοδεθείτε, όπως παλιότερα, με τον καλό σας γείτονα, την Ελλάδα. Γιατί; Γιατί αυτή διαθέτει σήμερα τα έξι πανίσχυρα πλεονεκτήματα που εσείς στερείστε. Είναι πρώτη στον πολιτισμό, πρώτη στον τουρισμό, πρώτη στη ναυτιλία, πρώτη στον ορυκτό πλούτο, πρώτη σε στρατηγική θέση, πρώτη σε… εξυπνάδα… (αλλά, δυστυχώς, και πρώτη σε φαγωμάρες!)
Όμως η Ιστορία δεν γράφεται με φανταστικούς διαλόγους. Ο Ερντογάν οφείλει να... εκστρατεύσει μεθαύριο με τους 200 του και στη Θράκη. Να ενθαρρύνει τους εκεί μουσουλμάνους, να μπει στη μύτη των Ελλήνων. Να προστατεύσει το γόητρό του. Είναι πρόεδρος από τον Αύγουστο του 2014, ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εκλέχτηκε από τον λαό. Επί των ημερών του ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Στα 63 του (αν και ύποπτος για καρκίνο) είναι υποχρεωμένος να πετύχει!
Η συνάντησή του με τον Έλληνα πρόεδρο είναι η σπάνια ευκαιρία να υψώσει το γόητρό του. Πώς, όμως; Τσαλακώνοντας το γόητρο του Έλληνα ομολόγου του; Τα δεδομένα είναι εναντίον του. Οι ξένοι θα παρακολουθήσουν με χαιρεκακία το ελληνοτουρκικό διήμερο. Όχι γιατί ευνοούν την Ελλάδα, αλλά γιατί θέλουν και τις δύο χώρες εκτελεστές των επιθυμιών τους. Ποιος λοιπόν δεν θα το ήθελε οι δύο ηγέτες να δώσουν αύριο τα χέρια τους και να αντιτάξουν κοινή αντίσταση στην ξένη κατοχή... Θα το κάνουν άραγε, έστω και… κλείνοντας το μάτι;
Ch.Passalaris@hotmail.com