Keep the Russians out, the Americans in and the Germans down…
Το δόγμα που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι κεραίας, αλλά τη σημασία του την έχει «αγκαλιάσει» ο Αλέξης Τσίπρας.
Εμείς οι αμερικανοτραφείς έχουμε από μακρού εντρυφήσει στο δόγμα της αμερικανικής στρατηγικής στόχευσης στη διεθνή σκακιέρα: Keep the Russians out, the Americans in and the Germans down. Ένα δόγμα που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι κεραίας! Αλλά τη σημασία του την έχει «αγκαλιάσει» στην κυριολεξία ο Αλέξης Τσίπρας. Και η μετάλλαξη αυτή έχει ιστορικό ενδιαφέρον… Δεν είναι απλώς ευχές και εκκλήσεις για να έρθουν επενδύσεις από το «Αμέρικα» και οι υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους! Η διαπίστωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ για τη μετάλλαξη του σημερινού πρωθυπουργού, όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δεν είναι μια απλή φιλοφρόνηση, καθώς είπε: «Είναι αλήθεια… λοιπόν, ξέρετε, οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο»!
Δεν ξέρω αν κάποιος τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία, θα περίμενε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα ήταν οι εκλεκτοί της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα να του πλέκει συνεχώς το εγκώμιο! Κι όμως, όλα αυτά είναι ήδη μια ωραία πραγματικότητα. Ο Αλ. Τσίπρας μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο συναντήθηκε με δύο Αμερικανούς προέδρους (Ομπάμα και Τραμπ)! Θέματα όπως η θέση της χώρας στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλα που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν αντικείμενο έντονης πολιτικής διαμάχης, σήμερα αποτελούν πεδίο στενής συνεργασίας για την προώθηση της ελευθερίας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλέον αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης στις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου. Επειδή θα πρόκειται -αν όντως είναι πραγματική- για έναν ιστορικό σταθμό στη σχέση της αριστεράς με τις ΗΠΑ, αλλά και για τον προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Διαχρονικά, για την αριστερά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι «φονιάδες των λαών», που ανέβαζαν και κατέβαζαν καθεστώτα με όλα τα μέσα, θεμιτά ή αθέμιτα, με ανατροπές και δικτατορίες, με συνωμοσίες κρυφές ή φανερές. Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούσαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο σύστημα εις βάρος της κυριαρχίας των κρατών και των συμφερόντων των λαών.
Αυτό λίγο-πολύ ήταν και το αφήγημα της αριστεράς για τον ρόλο των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου και το δόγμα Τρούμαν στη δικτατορία των συνταγματαρχών, που για την αριστερά ήταν «αμερικανοκίνητη», μέχρι σχετικά πρόσφατα. Στόχος επομένως της αριστεράς ήταν η απομάκρυνση της Ελλάδας από την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και των θεσμών στους οποίους κυριαρχούσαν (όπως, π.χ., το ΝΑΤΟ). Το γεγονός ότι κάθε χρόνο η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου καταλήγει στην αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών αποτελεί το κατάλοιπο του ιστορικού συμβολισμού του αριστερού αφηγήματος.
Ο Αλ. Τσίπρας αποδέχθηκε πλήρως τον κομβικό ρόλο να υπηρετήσει(!) τη διεθνή στρατηγική που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ και τη σημασία των καλών σχέσεων για τα ελληνικά αμυντικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Έτσι ο ακραίος ή και λιγότερο ακραίος αντιαμερικανισμός -ως και «ο σοσιαλισμός των ηλιθίων»- εγκαταλείπεται εντυπωσιακά. Στα μείζονος σημασίας θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδιαίτερα στα τρία πλέον ευαίσθητα και διαχρονικά περίπλοκα: Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ονομασία της πΓΔΜ. Ο κοινός παρονομαστής είναι ουσιαστικά να γίνουν οι απαραίτητοι ρεαλιστικοί συμβιβασμοί στο πλαίσιο εφικτών λύσεων, ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα, ανεξάρτητα από τις ευθύνες που έχει η άλλη πλευρά.
Η Ελλάδα της κρίσης και της λιτότητας έχει το μεγαλύτερο ύψος στρατιωτικών δαπανών απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (2,6% του ΑΕΠ). Κι όμως, υπάρχει απόλυτη σιωπή και πλήρης συναίνεση στο να μην ερευνηθούν δημιουργικές προσεγγίσεις για τη μείωσή τους! Αλλά οι Αμερικανοί διαμορφωτές της νέας τάξης πραγμάτων υπερτονίζουν τη θεωρία τους ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή». Μου επισημαίνουν το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως οι Lockheed Martin, Raytheon και ATK, εξέφρασαν έμπρακτα τη σύμφωνη γνώμη τους, έχοντας ήδη συνάψει ισχυρές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, όπως οι IDE/Intracom, Hellenic Defense Systems και Theon Sensors συνεργάζονται ήδη με αμερικανικές, έχοντας αποδείξει την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή, αμερικανικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στις αερομεταφορές. Η ιδιωτικοποίηση και εκποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λένε!
«Οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την ανάδειξη της βόρειας Ελλάδας σε "πύλη εισόδου" για τη μεταφορά αερίου και αγαθών προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων» έχει δηλώσει ο Τζέφρι Πάιατ. Μιλά συνεχώς για το ισχυρό αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο ενεργειακό πλέγμα της περιοχής, επισημαίνει τη σημασία των αγωγών ΤΑΡ και IGB, όπως και ενός πλωτού τερματικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.
Τα μεταπολιτευτικά τοτέμ
Πάντως, η μεγαλύτερη χρησιμότητα της σημερινής διακυβέρνησης είναι το θάψιμο όλων των μεταπολιτευτικών μας τοτέμ. Η αριστερά διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξή τους, η αριστερά συμβάλλει καταλυτικά στο γκρέμισμά τους. Έχει ήδη συμβεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάγκη προώθησης μεγάλων επενδύσεων. Έννοιες που αποτελούσαν ανάθεμα, ακόμη και για ένα κομμάτι της δεξιάς. Τώρα αποτελούν επίσημους κυβερνητικούς στόχους! Όμως, εμείς ζούμε έναν πολιτικό τραγέλαφο για το Σκοπιανό τής πιο ακραίας και οδυνηρής μορφής -που δημιουργήθηκε ξανά μετά το 1992-, παρασύροντας στη χλεύη το κύρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος.