Πώς ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει από τη φυλακή την 17Ν
Δικαίωμα αποφυλάκισης στους πολυϊσοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα άλλα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», δίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019 και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Νοέμβριο του 2017 και μετά, όταν άρχισαν να χορηγούνται τακτικές άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε μία τεράστια συζήτηση για το εάν οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα στην άδεια και, συνεπώς, την υφ’ όρον απόλυση.
Για το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές κρίσεις του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου και του Αρείου Πάγου. Με το υφιστάμενο καθεστώς, δεν υπήρχε καμία αναφορά στους πολυϊσοβίτες και στο δικαίωμά τους στην άδεια ή την υφ’ όρον απόλυση. Αυτό το «κενό» ήρθε να καλύψει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 105Β (παράγραφος 6) ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα για 20 έτη και εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 25 έτη».
Πρόκειται για μια διάταξη στην οποία είναι δεδομένο πως θα «πατήσουν» οι καταδικασθέντες για τη δράση τους στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» προκειμένου να βγουν από τις φυλακές, καθώς ξεκάθαρα ορίζεται πως και οι πολυϊσοβίτες μπορούν να αποφυλακιστούν εφόσον έχουν παραμείνει στις φυλακές 25 έτη. Ταυτόχρονα, οι πολυϊσοβίτες κρατούμενοι για τη δράση τους στην τρομοκρατική οργάνωση μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης του άρθρου 110Α, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να απολυθούν με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να έχουν παραμείνει 16 έτη στις φυλακές! Πλέον, τα μέλη της «17 Νοέμβρη», πλην του Χριστόδουλου Ξηρού που ήταν δραπέτης επί ένα έτος, έχουν συμπληρώσει αυτό το χρονικό όριο, καθώς φυλακίστηκαν το 2002. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους.
Βέβαια, γεννάται ένα σοβαρό νομικό ζήτημα σχετικά με το εάν στην προκειμένη περίπτωση των μελών της «17 Νοέμβρη» πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος ή ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 465 του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019 για τους καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της «17 Νοέμβρη», εφαρμόζονται οι προϋπάρχουσες διατάξεις για την υφ´ όρον απόλυση. Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Οι διατάξεις του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος».
Με βάση αυτά τα δύο άρθρα, είναι δεδομένο πως θα δοθεί «μάχη» τα επόμενα χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα αποφυλάκισης των μελών της «17 Νοέμβρη» για το ποια διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωσή τους. Πάντως, αυτή τη στιγμή, βάσει των υφιστάμενων διατάξεων, προ του νέου Ποινικού Κώδικα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να αιτηθεί την αποφυλάκισή του το 2021, όταν θα έχει συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής παραμονής στις φυλακές, καθώς αυτό το όριο ορίζεται για την ισόβια κάθειρξη.
Σε άλλη κατηγορία ανήκει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή 17 φορές ισόβια για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Ο κρατούμενος διανύει το 75ο έτος της ηλικίας του.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ισοβίτες, μπορούσε να αιτηθεί υφ’ όρον απόλυση μετά τη συμπλήρωση 15 ετών στις φυλακές λόγω της ηλικίας του. Ο Αλ. Γιωτόπουλος μέχρι σήμερα έχει καταθέσει πέντε αιτήσεις για υφ’ όρον απόλυση, επικαλούμενος την ηλικία του και προβλήματα υγείας.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ
Επίσης, είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την επιτύχουν κιόλας, οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος, ενώ ο Σάββας Ξηρός, καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια, έχει ήδη ζητήσει να βγει από τις φυλακές λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, αίτημα που απορρίφθηκε.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος σε τέσσερις φορές ισόβια και 25 χρόνια. Με βάση τον νέο Κώδικα, εφόσον δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση, το αργότερο μέχρι το 2027, πιθανότατα θα έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι καταδικασθέντες για τη «17 Νοέμβρη». Την «έξοδο» από τις φυλακές δείχνει ο νέος Ποινικός Κώδικας και στον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Οι δύο κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014. Αυτό προβλεπόταν στο Αρθρο 270 του υφιστάμενου Ποινικού Κώδικα, το οποίο ανέφερε πως «όποιος με πρόθεση προξενεί έκρηξη με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως με τη χρήση εκρηκτικών υλών τιμωρείται (...) με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή εάν προκλήθηκε σωματική βλάβη ή βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας». Πλέον, με το αναθεωρημένο άρθρο προβλέπεται μόνο ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης!
Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια. Έτσι, θα μπορούν να συγχωνεύσουν τις ποινές τους και να αποφυλακισθούν γρηγορότερα.
«ΠΥΡΗΝΕΣ»
Τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης με τον περίφημο Νόμο Παρασκευόπουλου, υπήρξαν μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις, οι οποίες έδωσαν το δικαίωμα αποφυλάκισης σε χιλιάδες κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και καταδικασθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στον Νόμο Παρασκευόπουλου και τις παρατάσεις του υπήρξε μια σειρά από αδικήματα για τα οποία εξαιρούνταν η εφαρμογή του, όπως οι ανθρωποκτονίες, εμπορία ανθρώπων, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, σε αυτά δεν εντάχθηκαν οι τρομοκρατικές πράξεις.
Ετσι στις φυλακές παραμένουν, αλλά σύντομα, πιθανότατα, θα αποφυλακιστούν, μόνο τα αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, η Ολγα Οικονομίδου και ο Γιώργος Πολύδωρος.
Οι τέσσερις εναπομείναντες κατηγορούμενοι βρίσκονται ακόμα στις φυλακές λόγω της εκκρεμότητας που έχουν με την υπόθεση της απόπειρας εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο της Πόλας Ρούπα. Χθες με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αθωώθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, επομένως, θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους άμεσα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ