Αμαζόνιος: Ο «πνεύμονας» της γης εκπέμπει SOS για την ανθρωπότητα
Το πολύτιμο οξυγόνο, η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές, οι υπεύθυνοι και το κάλεσμα για βοήθεια
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι ένα τροπικό δάσος το οποίο καλύπτει το πεδίο του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική. Το πεδίο καλύπτει περίπου επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ' των οποίων τα 5,5 καλύπτονται από δάσος. Το πιο σημαντικό είναι ότι το 37% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα παράγεται στο δάσος αυτό.
Το δάσος του Αμαζονίου έχει χαρακτηριστεί ως ο «πνεύμονας» του πλανήτη, καθώς απορροφά από μόνο του το 1/4 από τους 2,4 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως που απορροφούν τα υπόλοιπα δάση του πλανήτη που. Ωστόσο η δυνατότητα του τροπικού δάσους να το κάνει αυτό μειώνεται, σύμφωνα με μελέτη του 2015. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει όταν ακόμη και χωρίς φωτιές και αποδάσωση ο Αμαζόνιος δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην εκτίναξη των επιπέδων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα.
Ο Αμαζόνιος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του οικοσυστήματος της Αμαζονίας. Το δάσος του Αμαζονίου ή αλλιώς βροχοδάσος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, καθώς φιλοξενεί πάνω από 43.800 είδη φυτών και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων. Είναι το σπίτι τεράστιων πληθυσμών θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων και ερπετών – εκ των οποίων το 75% είναι μοναδικά εκεί. Κάθε δύο ημέρες ανακαλύπτεται ένα νέο είδος φυτού ή ζώου στον περιβαλλοντικό αυτό θησαυρό του πλανήτη.
Δυστυχώς, το 20% του μεγα – οικοσυστήματος του Αμαζονίου έχει ήδη αφανιστεί εξαιτίας των μεταλλευτικών εξορύξεων, της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας και της υλοτομίας.
Τις τελευταίες μέρες τα δάση του Αμαζονίου φλέγονται για ακόμη μία φορά. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.
Η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αυξημένος αριθμός κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.
Οι εκτεταμένες πυρκαγιές θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα τελευταία καταφύγια βιοποικιλότητας του πλανήτη και δημιουργώντας ανησυχία για τις δυνατότητες της περιοχής ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Αλμπέρτο Σέτζερ, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), ανέφερε στο Reuters πως, αν και οι φωτιές μπορούν να είναι πιο κοινές κατά τα πιο ξηρά έτη, κυρίως ευθύνονται οι άνθρωποι για τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών. Αγρότες, έχοντας ενθαρρυνθεί από τον ακροδεξιό ηγέτη της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, βάζουν παράνομα φωτιές για να καθαρίσουν εκτάσεις για κτηνοτροφία και καλλιέργειες.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».
Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτήρισαν τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπολσονάρου ως την κινητήρια δύναμη πίσω από την καταστροφή στον Αμαζόνιο, με τον Μπολσονάρου από την μεριά να κατηγορεί με θράσος τις ΜΚΟ. Αναφερόμενος στις ΜΚΟ, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας live συνομιλίας μέσω Facebook που έχει με τους πολίτες, ότι «Όλα δείχνουν ότι πηγαίνουν στον Αμαζόνιο για να βάλουν φωτιές» στο δάσος.
Διάσημοι ανά τον κόσμο όπως οι Μαντόνα, Ρονάλντο, Σακίρα, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και πολλοί ακόμα με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα απαιτούν δράσεις «εδώ και τώρα» τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τις τελευταίες ημέρες τα hashtags που σχετίζονται με τις φωτιές στον Αμαζόνιο, όπως #prayforamazonia #savetheamazon συγκεντρώνουν εκατομμύρια αναρτήσεις, που όλες εκφράζουν μια κραυγή αγωνίας για την τύχη του δάσους της Βραζιλίας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Η Μαντόνα, απευθύνοντας μήνυμα στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανέβασε στους λογαριασμούς της φωτογραφίες από την καταστροφή, γράφοντας: «Οι φωτιές μεγαλώνουν και η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται. Είναι μια καταστροφή για την Βραζιλία, στους ιθαγενείς που ζουν εκεί και στα φυτά και τα ζώα που συνθέτουν το πιο σημαντικό δάσος από άποψη βιοποικιλότητας. Πρόεδρε Μπολσονάρου, σας παρακαλώ, αλλάξτε την πολιτική σας και σώστε την χώρα σας και τον πλανήτη».