Κοροναϊός: Μπορεί να γυρίσει υπερ μας επιχειρηματικά;
Το σχέδιο της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών για επιχειρηματική ανάπτυξη, αύξηση θέσεων εργασίας, και νέες ευκαιρίες που υπόσχονται κερδοφορία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με εξωστρέφεια, στροφή στην ψηφιοποίηση και νέες θυγατρικές η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη από την κρίση του κοροναϊού, λέει στο parapolitika.gr ο αντιπρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Κ. Χατζημηνάς
Είναι δυνατόν να ανατραπούν όλα υπέρ της Ελλάδας την ώρα που μόλις έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται στην αρχή της μάχης με την απρόβλεπτη εξάπλωση και κρίση του COVID-19;
Οσον αφορά στη δημόσια υγεία, είναι προφανές πως το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι η καραντίνα. Η απόλυτη υπακοή στις οδηγίες της κυβέρνησης κι η προσαρμογή στην τακτική #menoumespiti.
Σε επιχειρηματικό όμως επίπεδo;
Το μέλλον δείχνει αβέβαιο. Από τη μια πλευρά, τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους φέρνουν μια πρώτη ανακούφιση για τους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί. Και από την άλλη, η ΤτΕ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη το 2020.
Βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τον κλάδο παραγωγής.
Yπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί και - εξυπακούεται πως - δεν θα διεκδικήσουν κανένα μέτρο από την κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουν όμως επικίνδυνη στασιμότητα διότι για να διασφαλιστεί στο προσωπικό η καλύτερη δυνατή προστασία, μειώνεται η παρουσία των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο, φύσει αδύνατο να μεταφερθεί, έστω προσωρινα, στο σπίτι. Ας μην ξεχνάμε, οτι ειδικά στις εγκαταστάσεις μιας μονάδας παραγωγής επιβάλλεται μέγιστη προσοχή στα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στους επιχειρηματίες.
Το parapolitika.gr επικοινώνησε με την Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιων (Ε.ΕΝ.Ε) που παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και επιδράσεις του COVID-19 στον επιχειρηματικό κλάδο στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσα από συναντήσεις και διαλόγους με την πολιτική ηγεσία της χώρας και της ΕΕ.
«Αν σταματήσει η παραγωγή, θα είναι μεγάλο θέμα. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να πάρει τα μέτρα που αναλογούν καλύτερα στην επιχείρησή του. Εμείς για παράδειγμα (σ.σ. Theon Sensors) εντάξαμε και δεύτερη βάρδια, ενώ δώσαμε επιπλέον επίδομα στους εργαζόμενους για να προμηθευτούν στα σπίτια τους έξτρα αντισηπτικά, γάντια, κλπ.», είπε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, αντιπρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. Για εκείνον είναι πολύ σημαντικό στις ημέρες των νέων συνθηκών και της καραντίνας που επέβαλε η πρωτοφανής πανδημία να γυρίσουμε το αρνητικό σε θετικό με έξυπνους τρόπους.
«Οταν εργαζεσαι στο σπιτι κερδίζεις χρόνο. Είτε μετακίνησης, ειτε συναντήσεων που αντικαθίστανται πλέον με τηλεδιασκέψεις. Θεωρώ ότι είναι μια νέα προσέγγιση που όταν τελειώσει η κρίση θα μας μείνει. Και θα είναι καλό», τονίζει.
Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Βασίλης Αποστολόπουλος κρίνουν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης άκρως ικανοποιητικά και πιστεύουν πως λύνουν αυτόματα το 50% του προβληματος.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ολη αυτή η μετάβαση σε έναν νέο τρόπο ζωής και εργασίας που περιγράφει παραπάνω ο κ. Χατζημηνάς, οδηγεί σε ένα πολύ βασικό συμπέρασμα: την ολοένα και επιτακτικότερη ανάγκη για ψηφιοποίηση, που είναι το σημαντικότερο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Μήπως τελικά μπορούν να υπάρξουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση μέσα από την κρίση του COVID-19 που ταρακούνησε τις διεθνείς οικονομίες;
«Τώρα που έχουμε τον χρόνο είναι η ευκαιρία για να κάνουμε αλλαγές υπέρ μας. Να σκεφτούμε καινούργιους τρόπους, όπως η ψηφιοποίηση και σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια να βγουμε στο εξωτερικο. Πρέπει να δούμε το μισό ποτήρι γεμάτο», προτρέπει ο κ. Χατζημηνάς.
Μπορεί λοιπόν, η Ελλάδα να γυρίσει τα πράγματα υπερ της με την τέλεια ανατροπή;
«Θεωρώ πως ναι», απαντά ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών και το αιτιολογεί: «το γεγονός ότι τόσα χρόνια ήμασταν σε οικονομική κριση, έκαναν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σκληραγωγηθούν. Μπορούν τώρα να βγουν δυναμωμένες. Πρέπει λοιπόν να παράγουμε στο εξωτερικό, στις χώρες που είναι ισχυρές».
Εμείς οι Ελληνες, τη ζήσαμε την κρίση και τώρα θα βγούμε πιο κερδισμένοι
Τι γίνεται όμως με τις παρενέργειες που αφήνει και θα συνεχίσει να αφήνει ο κοροναϊός; Μήπως η πανδημία φρενάρει την τακτική που προτείνει η Ε.ΕΝ.Ε καθώς οι οικονομίες όλου του κόσμου κλείνονται στον εαυτό τους;
«Ισως. Αλλά μόνο προσωρινά. Θεωρώ πως αν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ένα χτύπημα στη καθημερινότητα μας και ίσως σε επενδυτικό επίπεδο. Θα χάσουμε ένα κομμάτι του ΑΕΠ αλλα είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Εμείς οι Ελληνες, τη ζήσαμε την κρίση και τώρα θα βγούμε πιο κερδισμένοι. Αλλωστε δεν έχουμε επιλογή», καταλήγει.
Δεν χάνονται λοιπόν θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, προσθέτει περισσότερες
Η διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών επιμένει πως οτιδήποτε διευρύνει την αγορά μιας μικρομεσαίας επιχείρησης φέρνει θετικό αποτέλεσμα, ξεκαθαρίζοντας πως ο κορμός της Ελλάδος θα παραμεινει στην μαμά εταιρεία. Για αυτό εφιστά την προσοχή στα ΕΣΠΑ. Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα νέο ΕΣΠΑ που θα στηρίζει τη βιομηχανική επένδυση στο εξωτερικό με σύνδεση μέσω ψηφιοποίησης στην μαμά εταιρεία στην Ελλάδα.
«Δεν χάνονται λοιπόν θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, προσθέτει περισσότερες. Τόσο στην Ελλαδα, όσο και στις χώρες που θα συνδεθούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ΦΑΓΕ που αναπτύχθηκε μπαίνοντας στην αμερικανική αγορά. Το ίδιο και ο ΤΙΤΑΝΑΣ που αγόρασε δυο εταιρείες από τις ΗΠΑ, αλλά και η RAYCHEM που σήμερα οδεύει σε διπλασιασμό. Η CHIPITA προχώρησε σε συνεργασίες με εργοστάσια σε Μεξικό και Αμερική και καταγράφει ήδη βελτίωση. Η ΡΟΔΟΥΛΑ, γνωστή για την συνταγη της πίτας “από τη γιαγια”, θα επενδύσει στις ΗΠΑ κάνοντας το προιόν της συνήθεια στην αμερικανική διατροφή.
«Τα κέρδη επιστρέφουν στην Ελλάδα. Ακομη κι αν ένας Ελληνας επιχειρηματίας εχει την έδρα του στο εξωτερικό πάλι, θα επιστρέψει το χρήμα στην Ελλάδα. Οπως γίνεται στον κλάδο της Ναυτιλίας», υπογραμμίζει με αισιοδοξία.
Σύμφωνα με την Ε.ΕΝ.Ε. οι ξένοι πολιτικοί ακούνε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της. Οπως συνέβη και στην τελευταία παρουσία της Ενωσης στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο και τον δεύτερο γύρο επαφών στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Βουλή.
«Πιστεύω πως τους μπολιάζουμε με τα αποτελέσματα. Πως δηλαδή μειώνουμε τους φόρους και τις εισφορές χωρίς να μειωθούν τα πλεονάσματα. Ταυτόχρονα παροτρύνουμε και τις ελληνικές επιχειρήσεις, είτε είναι μέλη μας, είτε όχι, να κάνουν απόβαση στο εξωτερικο. Ετσι, μας ακούνε οι πολιτικοί πολυ περισσότερο και λένε θα έρθω να επενδύσω στη χώρα σου».
Φτιάχνουμε πρόταση για το υπ.Παιδείας
Ενα από τα επόμενα σχέδια της Ε.ΕΝ.Ε., αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι η σύμπραξη με το υπουργείο Παιδείας. «Θελουμε να εκδώσουμε ενα εκπαιδευτικό βιβλίο για την εξωστρέφεια, το οποίο, συζητάμε με το υπ. Παιδειας να ενταχθεί ως μαθημα στα σχολεία. Να μυηθούν οι μαθητές στο παράδειγμα εξωστρέφειας των μεγαλύτερων. Φτιάχνουμε την πρόταση την οποία και θα καταθέσουμε», αποκάλυψε ο κ. Χαζτημηνάς στην συνομιλία του με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο της εφ/δας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com