Η απόφαση Ελλάδας και Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφιστάμενη διαφορά των δύο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες ενεργοποιεί μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται με σαφήνεια στο καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο περιγράφει τα βήματα μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Συνυποσχετικό

Οι δύο διάδικες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση Ελλάδα και Αλβανία, κοινοποιούν το συνυποσχετικό δηλώνοντας το αντικείμενο της διαφοράς και στη συνέχεια ο γραμματέας του Δικαστηρίου κοινοποιεί αμέσως την αίτηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους ενώ ενημερώνει και τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Γενικού Γραμματέα.

Ελλάδα και Αλβανία θα εκπροσωπηθούν από πληρεξουσίους ενώ μπορούν να έχουν τη βοήθεια συμβούλων ή δικηγόρων στη δίκη, η διαδικασία της οποίας έχει δύο σκέλη. Το γραπτό και το προφορικό.

Γραπτή και ακροαματική διαδικασία

Στη γραπτή διαδικασία προβλέπεται η κοινοποίηση, στο Δικαστήριο και στους διαδίκους, υπομνημάτων, αντί-υπομνημάτων και, αν είναι ανάγκη, αντικρούσεων, καθώς και όλων των δικαιολογητικών και αποδεικτικών εγγράφων.

Η ακροαματική διαδικασία περιλαμβάνει την ακρόαση, εκ μέρους του Δικαστηρίου, μαρτύρων, εμπειρογνωμόνων, πληρεξουσίων, συμβούλων και δικηγόρων.

Την ακροαματική διαδικασία θα τη διευθύνει ο Πρόεδρος, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ο Αμπντουλκαουί Γιουσούφ (Abdulqawi Ahmed Yusuf) από τη Σομαλία, ή, αν αυτός δεν μπορεί να προεδρεύσει, ο Αντιπρόεδρος, στη συγκεκριμένη θέση είναι η Xue Hanqin από την Κίνα. Αν και οι δύο τους εμποδίζονται, θα προεδρεύει ο αρχαιότερος από τους παρόντες δικαστές.

Όταν οι πληρεξούσιοι, οι σύμβουλοι και οι δικηγόροι έχουν συμπληρώσει την ανάπτυξη της υποθέσεως, ο Πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συζήτησης και το Δικαστήριο αποσύρεται για διάσκεψη, η οποία είναι μυστική. Η απόφαση λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου ή του δικαστή που τον αναπληρώνει.

Απόφαση

Η απόφαση είναι οριστική και ανέκκλητη. Σε περίπτωση διαφωνίας σχετικά με την έννοια ή την έκταση εφαρμογής της, το Δικαστήριο θα ερμηνεύει την απόφαση ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε από τους διαδίκους.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτική για τα κράτη τα οποία προσέφυγαν σε αυτό.