Ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Θέμης Χειμάρας είναι από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ενεργούς πολίτες πριν από λίγα χρόνια για ένα νέο ξεκίνημα. Ανθρωπος της αγοράς από μικρή ηλικία και επιτυχημένος επιχειρηματίας, αποφάσισε να μπει δυναμικά στην πολιτική σκηνή, αφού πρώτα είχε θητεύσει και ως αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Τον συναντήσαμε στο «Le Pierrot», στον Πειραιά, και μας μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν στην πολιτική, ανέλυσε τους στόχους και τα όνειρά του για την εκλογική του περιφέρεια και μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της προσωπικής και οικογενειακής ζωής του.

Ένας επιχειρηματίας πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική;

Για να έχω μερίδιο στην ευθύνη. Τι εννοώ; Έχω εργαστεί σε διάφορες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για δέκα χρόνια. Πριν από 15 χρόνια αποφάσισα πως θέλω να εργάζομαι στη δική μου δουλειά. Με μια μικρή ομάδα νέων και ορεξάτων ανθρώπων ξεκίνησα μια μικρή επιχείρηση εκτυπώσεων. Δουλέψαμε σκληρά, κολυμπήσαμε απέναντι στο ρεύμα την περίοδο της δεκαετούς κρίσης των μνημονίων και της υπερφορολόγησης και ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να σου πω ότι τα καταφέραμε. Η αλήθεια είναι ότι παλεύουμε να παραμείνουμε όρθιοι. Αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή μου, η δουλειά μου, είναι η επιχειρηματικότητα. Εκεί βρίσκεται η πρώτη αιτία της ενασχόλησης με τα κοινά. Δεν θέλω να αποφασίζουν για το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρών επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους πολιτικοί που μαθαίνουν την πραγματική ζωή της αγοράς μέσα από τα βιβλία και τις περιγραφές τρίτων. Ξέρεις, είναι μεγάλο θέμα να βρίσκεσαι στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων, βιώνοντας την πραγματική διάσταση που έχει για τον επαγγελματία η κάλυψη της επιταγής, η μισθοδοσία και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.

ximaras

Άλλος λόγος; Η Φθιώτιδα;

Η δεύτερη αιτία νομίζω ότι μας αφορά όλους. Είμαι πατέρας του Θάνου και της Ολγας, 10 και 8 ετών, αντίστοιχα, και σύζυγος της Ζωής. Ζούμε στη Λαμία, τα παιδιά μας μεγαλώνουν εκεί και η Ζωή δουλεύει ως οδοντίατρος εκεί. Το μέλλον του τόπου μου είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον των συμπολιτών μου, της ζωής μου, της οικογένειάς μου, της δουλειάς μου. Η Φθιώτιδα είναι ένας μαγικός τόπος και διαθέτει καλά κρυμμένους θησαυρούς, που πρέπει να αναδειχθούν, να αξιοποιηθούν και να δημιουργήσουν οικονομία εκεί όπου δεν υπάρχει. Θέλω ο τόπος μου να γίνει προορισμός, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ευκαιρίες που θα καλύπτουν τις προσδοκίες των παιδιών μας. Γι’ αυτό, αντί να φωνάζω «καίγεται, καίγεται» εκ του ασφαλούς, μπήκα στη «φωτιά». Θα ήταν υποκριτικό αν δεν σου έλεγα ότι η τρίτη αιτία βρίσκεται στα πρώτα ερεθίσματα που υπήρξαν από πολύ νωρίς στη ζωή μου, λόγω και της ενασχόλησης του πατέρα μου με τα κοινά. Εάν συνδυάσεις τις παραπάνω αιτίες, με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξης που υπηρετώ από παιδί, νομίζω πως εύκολα βρίσκεις την απάντηση στο ερώτημά σου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και παραμένει ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή. Ο πρόεδρος, λοιπόν, απηύθυνε προσκλητήριο στήριξης της νέας προσπάθειας σε ανθρώπους της αγοράς και φαίνεται πως ενέπνευσε πολλούς. Γι’ αυτό και το σύνολο, θα σου έλεγα, των νέων συναδέλφων, βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προέρχεται από την πραγματική οικονομία.

Η γέννηση του πρώτου μου παιδιού, του Θάνου, ήταν η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου


Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Τα προβλήματα του κόσμου είναι πολλά. Αναμφίβολα, στους περισσότερους συμπολίτες μας, και ιδίως στους νέους, οι λέξεις αξιοκρατία και ανάπτυξη συνήθως προκαλούν γέλιο και ειρωνεία. Η δεκαετής οικονομική κρίση γκρέμισε τα όνειρα της νεολαίας μας. Απογοήτευσε τη γενιά μου, η οποία πρέπει να εργάζεται όχι για να δημιουργήσει, αλλά για να επιβιώσει, να διασφαλίσει τα απαραίτητα. Στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός για τη χώρα μου και τον τόπο μου. Να βοηθήσω ως απλός στρατιώτης, με όλες μου τις δυνάμεις, τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, να επανεκκινήσει την οικονομία μας σε στέρεα θεμέλια, να διασφαλίσει την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους. Αναμφίβολα, λοιπόν, το διακύβευμα της επόμενης ημέρας είναι να αλλάξουμε αυτά που μας κράτησαν πίσω, τις παθογένειες που δημιουργούσαν εμπόδια σε οτιδήποτε θα μπορούσε να ευνοήσει την ανάπτυξη της χώρας μας. Όποιος επιλέξει να αξιολογήσει την πορεία της κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα, χωρίς παρωπίδες, θα διαπιστώσει πως, παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, παραμένουμε πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, μειώνουμε τη φορολογία, ενισχύουμε τις επενδύσεις, αξιοποιούμε ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, παλεύουμε να δημιουργήσουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα, πρωταρχικός στόχος μου είναι να καταστεί προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας, εκμεταλλευόμενη τον φυσικό πλούτο των ιαματικών πηγών που διαθέτει σε πολύ μεγάλη επάρκεια και που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες.

Όλοι οι πιτσιρικάδες δουλεύαμε στα χωράφια των συγχωριανών μας και μάλιστα θυμάμαι ότι παίρναμε πολύ καλό μεροκάματο


Πολύ προχωρημένο το ακούω αυτό. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί οι ιαματικές πηγές;

Όλα συνοψίζονται σε μία λέξη: γραφειοκρατία. Είναι αυτά τα «γρανάζια» που κρατάνε καθηλωμένη τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, αποτρέποντας πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ασχολήθηκα πολύ με το θέμα από το 2015 ως αντιπεριφερειάρχης και την επομένη της ορκωμοσίας μου στη Βουλή άνοιξα ξανά τον φάκελο της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας. Κυριολεκτώ. Έπειτα από σειρά συναντήσεων και ενεργειών, συνειδητοποίησα ότι από το 2015 έως το 2019 δεν είχε επιλυθεί σχεδόν κανένα διαδικαστικό θέμα. Πιστεύω, κατανοείς την απογοήτευσή μου, η οποία με έκανε εύλογα να αναρωτηθώ αν αξίζει κανείς να μετέχει ενεργά στον δημόσιο βίο. Η απάντηση, βέβαια, ήρθε πολύ γρήγορα και νομίζω ότι με έκανε να πεισμώσω. Να υποσχεθώ στον εαυτό μου να μην επιτρέψει στη γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στην πρόοδο του τόπου μας, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι μου. Συνεργάζομαι στενά για το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία -στενότερα, θα έλεγα, με τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη- και κρατώ ενήμερο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου του.

Έχετε κάνει δουλειές για το μεροκάματο;

Μια και δυο; Αν και οι δικοί μου δεν στέρησαν από εμένα και τον αδερφό μου τα βασικά, από μικροί θέλαμε να βγάζουμε τα δικά μας χρήματα. Μαθητής Γυμνασίου δούλευα τα καλοκαίρια ως βοηθός σερβιτόρου σε κα φενείο του χωριού μου και ως βοηθός ελαιοχρωματιστή με έναν θείο μου. Την περίοδο εκείνη, η παραγωγή καπνού ανθούσε στα χωριά μας και οι ανάγκες για χέρια εργασίας στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής ήταν τεράστιες. Συνεπώς, όλοι οι πιτσιρικάδες δουλεύαμε στα χωράφια των συγχωριανών μας, και μάλιστα θυμάμαι ότι παίρναμε πολύ καλό μεροκάματο. Μεταξύ μας, μεγάλο σχολείο να δουλέψεις εργάτης γης σε εκείνη την ηλικία. Στη συνέχεια, ως φοιτητής, δούλευα τα καλοκαίρια σε μπαρ στην πανέμορφη Σάμο, με την οποία έχω ιδιαίτερες σχέσεις και φιλίες. Σε αυτές τις δουλειές και στα μεροκάματα πιστεύω πως οφείλεται και η μετέπειτα επιλογή μου να δημιουργήσω τη δική μου δουλειά. Το ίδιο προσπαθώ να εμφυσήσω και στα παιδιά μου.

Η Φθιώτιδα διαθέτει καλά κρυμμένους θησαυρούς, που πρέπει να αναδειχθούν, να αξιοποιηθούν και να δημιουργήσουν οικονομία εκεί όπου δεν υπάρχει


Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Η γέννηση του πρώτου μου παιδιού, του Θάνου, ήταν η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Ο προγραμματισμός του ιατρού μας ήταν να γεννήσουμε με φυσιολογικό τοκετό. Ενώ αναμέναμε με τη Ζωή περίπου 20 ώρες και είχα ζητήσει να είμαι μέσα κατά τη διάρκεια του τοκετού, μια επιπλοκή στο βρέφος ανέτρεψε την πορεία των πραγμάτων. Σταμάτησε να έχει φυσιολογικές αναπνοές και κάποια στιγμή είδα ανήσυχο τον γιατρό μας, αδελφικό φίλο και εξαίρετο επιστήμονα. Έπειτα από ελάχιστα λεπτά, άρχισε να φωνάζει πως πρέπει να βγάλουμε το παιδί άμεσα, γιατί υπήρχε πρόβλημα. Θυμάμαι να φεύγουμε από την αίθουσα αναμονής του χειρουργείου τρέχοντας, να φωνάζει «τώρα, τώρα» στις νοσοκόμες και να με βγάζουν σηκωτό έξω. Κατέρρευσα. Το κάθε λεπτό ήταν αιώνας. Καταλαβαίνεις, πρώτο παιδί, απειρία κ.λπ. Έπειτα από λίγη ώρα, ενημερώθηκα πως όλα πήγαν καλά, είδα τη Ζωή και δίπλα της το μωρό μας, που έκλαιγε γοερά. Πήρα τον γιο μου στην αγκαλιά μου και σταμάτησε αμέσως. Εκεί βίωσα την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου.

Τι μουσική ακούτε;

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τραγουδιστής; Ακούω τα πάντα, αλλά θα έλεγα πως παραμένω αθεράπευτος ροκάς. Αυτό έχει να κάνει, βέβαια, με τη διάθεση και την ώρα. Μου αρέσει να ακούω με τους κολλητούς μου Γιάννη Αγγελάκα και να διασκεδάζω με Αντώνη Ρέμο.

ximaras_sasa

Με τη γυναίκα σας πώς γνωριστήκατε;

Πριν από 18 χρόνια, σε έναν γάμο κοινού μας οικογενειακού φίλου. Είχαμε πάει με τους γονείς μας και η Ζωή δεν γνώριζε πολύ κόσμο. Οι γονείς μας ήταν φίλοι και μου ζήτησαν να την πάρω μαζί μου στην παρέα της νεολαίας και να την προσέχω. Ήταν 18 και εγώ 27 ετών. Από εκείνο το βράδυ μέχρι σήμερα την προσέχω… Είμαι υπεύθυνος εγώ.

Μαγειρεύετε;

Θα πω με κάθε ειλικρίνεια πως μαγειρεύω μόνο στη σχάρα! Μπορώ να ψήσω τα πάντα στο μπάρμπεκιου. Μέχρι εκεί. Επίτρεψέ μου, όμως, να σου πω ότι η Φθιώτιδα μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη με τα γνήσια, ποιοτικά και αγνά προϊόντα της. Έχει πολύ νόστιμα ντόπια κρέατα και την ίδια στιγμή τα θαλασσινά του Μαλιακού Κόλπου είναι εξαιρετικά. Για «σβήσιμο», διαθέτουμε απίστευτα παραδοσιακά γλυκά, είτε με ζάχαρη είτε με τη δική μας Lamia Stevia! Σε περιμένω.

Ποιο είναι το μότο σας;

Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη και τίποτα για αύριο, αν σήμερα μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Έτσι κι αλλιώς, με επιχείρηση, οικογένεια και Βουλή χρόνος δεν περισσεύει!

Τι ομάδα είστε; Πηγαίνετε στο γήπεδο;

Ολυμπιακός μέχρι το κόκκαλο. Η καλύτερή μου είναι να παρακολουθώ τον Θρύλο με τον γιο μου στο «Καραϊσκάκης» και η αλήθεια είναι ότι μας έχει λείψει πολύ.