Aπό τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου o 24χρονος Στέφανος Ντούσκος είναι ο Ολυμπιονίκης του απλού σκιφ στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

5350605
Με μία απίστευτη κούρσα Στέφανος Ντούσκος μας γέμισε υπερηφάνεια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και μάλιστα με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ.

Ο Στέφανος Ντούσκος πραγματοποίησε ασύλληπτη εμφάνιση και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο της στο Τόκιο. 

Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης πέτυχε χρόνο 06:40:45, που αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Νορβηγός Μπορτς με 06:41:66, ενώ το χάλκινο ο Κροάτης Μάρτιν με 06:42:58.

Η πορεία του χρυσού κωπηλάτη

Ο 24χρονος Γιαννιώτης σκιφίστας, ο οποίος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία και 4ο στο σύνολο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων (Ν.Ο.Ι.).
Στην Ιαπωνία ήταν η 2η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στην πρώτη, σε ηλικία 19 ετών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ο Στέφανος Ντούσκος έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.

Στο Ρίο ήταν και η πρώτη φορά στην Ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετείχε ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών, η οποία μάλιστα εξασφάλισε τη συμμετοχή της μόλις στις 26 Ιουλίου 2016, όταν αποβλήθηκε λόγω του σκανδάλου με το ντόπινγκ η ρωσική τετράκωπος.
ντουσκος
Λίγες ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 26 Αυγούστου 2016, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.
ντουσκος2
ντουσκος_
Ο Ντούσκος κατέκτησε μέσα στο 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23.

Εν συνεχεία, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ.

Το 2019, ο Γιαννιώτης σκιφίστας αναδείχτηκε «ασημένιος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο απλό σκιφ.
ντουσκ

Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωμπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δεν μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ματαιώθηκε.

Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχε εξασφαλίσει ο Στέφανος Ντούσκος, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021. Λίγες ημέρες μετά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βαρέζε, ο Ντούσκος έμεινε εκτός βάθρου, καθώς ήταν 4ος στο απλό σκιφ.
Screen_Shot_2021-07-31_at_00_34_33
Screen_Shot_2021-07-31_at_00_36_54

Ο πεισματάρης φοιτητής Ιατρικής

Φέτος, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχασε οριακά ένα μετάλλιο τερματίζοντας τέταρτος. Και αφού ήρθε η πρόκριση στο Τόκιο, έβαλε στόχο να φτάσει ως τον τελικό. Το έκανε κι αυτό. Δεν του ήταν αρκετό όμως. Αν και ο μικρός του τελικού, στα 24 του χρόνια τρέλανε τους αντιπάλους του κι εμάς μαζί και με ολυμπιακό ρεκόρ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
κοπιλασια
ινστα

Στον σύλλογό του, τον περιγράφουν ως ένα «πεισματάρη» αθλητή. Για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Ντούσκος άφησε και τις σπουδές του πίσω. Πέρυσι ήταν να ξεκινήσει στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, αλλά η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων τον έφερε προ αποφάσεων. Άφησε τελικά την σχολή για ένα χρόνο προκειμένου να κατέβει φέτος στο Τόκιο. Και δικαιώθηκε!

Το τέταρτο μετάλλιο

Η Ελλάδα κατακτά για τέταρτη φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία αλλά για πρώτη φορά το χρυσό. Το πρώτο μετάλλιο ήρθε στην Αθήνα το 2004 με τους Πολύμερο και Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελ. βαρών (χάλκινο), ενώ το δεύτερο ήταν και πάλι από τον Πολύμερο στο Πεκίνο το 2008, με δίδυμο τον Δημήτρη Μούγιο (ασημένιο). Το τρίτο μετάλλιο ήρθε στο Λονδίνο το 2012 από τις Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στην ίδια κατηγορία των γυναικών. Συνολικά η Ελλάδα έφτασε τα 122 μετάλλια στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Αθήνα το 1896 έως και σήμερα.
Screen_Shot_2021-07-31_at_00_34_50
Ντουσκος-χρυσο-1068x785

«Δεν μπορώ να το πιστέψω»

Οι δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά τη θριαμβευτική κούρσα:

«Αλήθεια, δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι η καλύτερη κούρσα μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ο προπονητής μού ζήτησε να είμαι στα μετάλλια. Στα 750-800 μέτρα έκανα μια αλλαγή και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 έλεγα ότι δεν θα με δουν! Βάρεσαν αυτοί, βάρεσα κι εγώ, αλλά στα τελευταία 100 μέτρα είπα ότι δεν το χάνω. Αφιερώνω το χρυσό σε όλους αυτούς που με βλέπουν, στους γονείς μου, στην κοπέλα μου, στην εθνική ομάδα, στον κ. Πολύμερο, στον προπονητή τον κ. Ποστιλιόνε, στον γιατρό και στον χορηγό μου», δήλωσε ο πανευτυχής Ντούσκος στην κάμερα της ΕΡΤ λίγο μετά το τέλος της φανταστικής προσπάθειάς του.