Χρίστος Δήμας στα Παραπολιτικά: Στο τέλος πάντοτε επικρατούν η γνώση και τα γεγονότα
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία αποκαλύπτει στη Σάσα Σταμάτη τα επόμενα βήμα της κυβέρνησης αλλά και της ζωής του
Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η οποία το επόμενο διάστημα θα κληθεί να επιταχύνει την ανάκαμψη της χώρας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και την πανδημία, που εξακολουθεί να «χτυπά» την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Ενα από τα πρόσωπα που παρέμειναν ακλόνητα στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Χρίστος Δήμας, ο οποίος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο νευραλγικό υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως υφυπουργός αρμόδιος για την Ερευνα και την Τεχνολογία. Ποιος είναι όμως ο Κορίνθιος πολιτικός στον οποίο ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει την ανάπτυξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας; Ο Χρίστος Δήμας γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1980. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε το μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE) και στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο της εφημερίδας «Η Απογευματινή», ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC. Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE σε πρωτοετείς φοιτητές το μάθημα της «Εισαγωγής στις Πολιτικές Επιστήμες». Επίσης, έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του Πανεπιστημίου του Leicester σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα «Κοινωνικές Επιπτώσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet. Εχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε εγνωσμένης αξίας ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Πριν θέσει υποψηφιότητα, εργαζόταν στον ιδιωτι[1]κό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στο The Boston Consulting Group (BCG), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο. Στα χνάρια του πατέρα του και καταξιωμένου πολιτικού Σταύρου Δήμα, εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και έκτοτε επανεκλέγεται πρώτος σε ψήφους. Εκτός από τα καθήκοντά του ως υφυπουργού, συμμετέχει στις Επιτροπές Παραγωγής - Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βου[1]λής και είναι αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νικολέτα Συρεγγέλα και έχουν μία κόρη και έναν γιο, που «κάνουν κουμάντο στο τηλεκοντρόλ στο σπίτι», όπως δηλώνει με χιούμορ στα «Π», ενώ είναι και τα πρόσωπα στα οποία ο Κορίνθιος πολιτικός αφιερώνει πλέον τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του. Ο ίδιος αναλύει τα επόμενα, κρίσιμα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ενώ δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για τον εμβολιασμό και την κλιματική αλλαγή.
Τέλος, από την κουβέντα δεν λείπει η αγαπημένη του Κορινθία, η οποία εξακολουθεί να είναι ο αγαπημένος του προορισμός και το καταφύγιό του.
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός έδει[1]ξε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας. Πώς αισθανθήκατε για αυτό;
Αρχικά, είναι πολύ τιμητικό να σε επιλέγει ο πρωθυπουργός να υπηρετείς την κυβέρνηση από οποιαδήποτε θέση. Το γεγονός ότι παραμένω στη θέση μου με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί θεωρώ ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην έρευνα και την καινοτομία. Συνολικά, η κυβερνητική θητεία είναι στη μέση της και ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, όμως για να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, αποτελεσματική και φιλική η χώρα, πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται με αμείωτο ρυθμό.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του δικού σας χαρτοφυλακίου;
Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας είναι οι τρεις κύριες προτεραιότητες.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αυξάνονται οι εμβολιασμοί. Χρειάζεται να προσεγγιστούν με άλλον τρόπο ή να πιεστούν περισσότερο οι μη εμβολιασμένοι;
Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης για την προστασία της προσωπικής μας υγείας, αλλά και συλλογικής ευθύνης -πατριωτική δηλαδή-, για την προστασία όλων των πολιτών, της οικονομίας και της κοινωνικής μας ζωής. Το δίλημμα πλέον είναι σαφές: θα διακινδυνέψουμε την υγεία μας, ακόμα και τη ζωή μας και των δικών μας ανθρώπων, ή θα την προστατεύσουμε; Από την πλευρά μας, αξιοποιούμε κάθε γόνιμη ιδέα για να πειστούν, να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Είναι χαρακτηριστικό πως από την Κυριακή -ξεκινώντας από την Κρήτη-προχωρά η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, από κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον, από τις επόμενες ημέρες, περί[1]που χίλιοι ιδιώτες γιατροί -που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα- θα μπορούν να προμηθευτούν εμβόλια, ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμού.
Θεωρείτε ότι διαμορφώνεται ένα κίνημα αρνητών, που θα επηρεάσει και το πολιτικό σκηνικό; Σας προβληματίζουν οι αρνητές της πανδημίας, που πραγματοποιούν και συγκεντρώσεις;
Οχι, αλλά ακόμα και να έχει δημιουργηθεί πρόσκαιρα ένα λεγόμενο κίνημα αρνητών, εγώ θα σας πω πως όση παραπληροφόρηση και αν υπάρχει, όσα ψέματα και αν ειπωθούν, στο τέλος πάντοτε επικρατούν η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση και τα γεγονότα. Δυστυχώς, βλέπουμε πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που καταλήγουν ή είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και όποιος δεν το συνειδητοποιεί εθελοτυφλεί, όμως παράλληλα εκθέτει σε κίνδυνο συνανθρώπους του και τη δημόσια υγεία.
Τι θα λέγατε σε έναν αρνητή του εμβολίου και της πανδημίας για να τον πείσετε;
Να επισκεφθεί μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να συνειδητοποιήσει σε τι κίνδυνο θέτει τον εαυτό του/της. Επίσης, να μελετήσει τα επίσημα στοιχεία για το πόσοι ανεμβολίαστοι έχουν χάσει τη ζωή τους, πόσοι εισήλθαν σε ΜΕΘ, συγκριτικά με όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, και να αναλογιστεί αν θέλει να παίξει κορώνα-γράμματα τη ζωή του/της.
Ας πάμε λίγο στην Κορινθία. Εχω παρατηρήσει ότι αγαπάτε πολύ τον τόπο σας. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Ολοι οι Ελληνες αγαπάμε πάρα πολύ τον τόπο μας και αυτό είναι σημαντικό. Εγώ κατάγομαι από την Κορινθία, όπου και με έχουν τιμήσει οι συμπολίτες μου, εκλέγοντάς με εκπρόσωπό τους στο εθνικό Κοινοβούλιο. Ο Νομός Κορινθίας έχει πολύ σημαντική αγροτική παραγωγή και υπηρεσίες τουρισμού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει σημαντικά και το κομμάτι της προσέλκυσης επισκεπτών από το εξωτερικό, και όχι μόνο για τους θερινούς μήνες. Σε αυτό έχουν συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικοί σύλλογοι, αλλά και οι επιχειρηματίες όλης της Κορινθίας. Η περιοχή μας όμως, πέρα από το παραλιακό της μέτωπο και τους ορεινούς προορισμούς, διαθέτει και πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να τους επισκεφθείτε.
Η Κορινθία αντιμετώπισε προβλήματα με τις φωτιές;
Ναι, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κορινθία αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα με τις φωτιές. Μάλιστα, η πρώτη μεγάλη φωτιά φέτος στην Ελλάδα ήταν εκείνη που ξέσπασε στον Σχίνο Λουτρακίου, όπου οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες, και μάλιστα σε μια περιοχή με πανέμορφο τοπίο και παρθένο δάσος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόσο η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η Αστυνομία ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι το γεγονός πως σε όλο τον Νομό Κορινθίας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό και καλά οργανωμένο δίκτυο εθελοντών πυροσβεστών. Η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και η αυτοθυσία ήταν και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Σε αυτούς τους εθελοντές, σε όλη τη χώρα, είμαστε ευγνώμονες και πιστεύω ακράδαντα πως η ελληνική Πολιτεία πρέπει να δώσει ακόμη περισσότερα κίνητρα, ώστε ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας να ενταχθούν σε αυτά τα δίκτυα.
Μπορείτε να μου πείτε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην Κορινθία;
Η κλιματική αλλαγή είναι, κατά την άποψή μου, το σημαντικότερο ζήτημα, που θα απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Και στην Κορινθία, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βλέπουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτοί που εκφράζουν πλέον τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι αγρότες. Φέτος αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τον παγετό και τον παρατεταμένο καύσωνα, ειδικότερα στο επιτραπέζιο σταφύλι, τη σουλτανίνα, στη σταφίδα, στα αμπέλια, αλλά και στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, από τις πρωτόγνωρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Συνεπώς, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής πλέον απασχολεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, που μέχρι πρότινος μπορεί να το νόμιζε θεωρητικό ή ακόμη και συνωμοσία.
Παρακολουθείτε κάποια σειρά ή είδατε πρόσφατα κάποια ταινία που σας άρεσε;
Στο σπίτι μας, στο τηλεκοντρόλ κάνουν κουμάντο τα παιδιά μας, άρα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κυρίως παιδικά. Ομως, είδαμε με τη σύζυγό μου το «Cobra Kai», που είναι η συνέχεια του «Karate Kid», και μας θύμισε τη δεκαετία του 1980 και τα παιδικά μας χρόνια.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός με την οικογένειά σας;
Αναμφισβήτητα η Κορινθία, και ειδικότερα η Ορεινή Κορινθία και ο Φενεός. Πηγαίναμε πολύ τακτικά και πριν παντρευτούμε, αλλά συνεχίζουμε να πηγαίνουμε και με τα παιδιά μας.
Κλείνοντας, θέλω να μας πείτε τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας.
Τον ελεύθερό μου χρόνο προσπαθώ να τον αφιερώνω στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου και τη σύζυγό μου. Αρα θα παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια, θα κάνουμε αθλητικές δραστηριότητες και θα συζητήσουμε ή θα διαβάσουμε ένα βιβλίο. Επίσης, αν και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν το έχω καταφέρει, προσπαθώ να αθλούμαι - κυρίως μπάσκετ και παλαιότερα ποδόσφαιρο.