Η πλατινένια Ελισάβετ - 70 χρόνια βασίλισσα της Αγγλίας
Η νέα πρωτιά της 95χρονης Μονάρχου, η οποία στις 6 Φεβρουαρίου συμπληρώνει 70 χρόνια στον θρόνο, και οι περιπέτειες των τελευταίων χρόνων, που τάραξαν το Μπάκιγχαμ, τσαλακώνοντας την εικόνα του
Στις αρχές του 1952 η νεαρή τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος βρίσκονταν στην Κένυα και σχεδίαζαν τη συνέχιση της περιοδεία τους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στις 6 Φεβρουαρίου και ενώ το ζεύγος ήταν ακόμη στην Αφρική, κυκλοφόρησε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Ο Φίλιππος ήταν εκείνος που μετέφερε την είδηση στη νέα πλέον βασίλισσα που ενθρονίστηκε επίσημα το καλοκαίρι του 1953. Η στέψη της ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Από τότε η 95χρονη Ελισάβετ πρόσθεσε πολλές «πρωτιές» στο πλούσιο… βιογραφικό της.
Στις 6 Φεβρουαρίου λοιπόν, σε λιγότερο από ένα μήνα θα προσθέσει ένα ακόμη «ρεκόρ» ως η πρώτη μονάρχης στη βρετανική ιστορία που θα συμπληρώσει το πλατινένιο Ιωβηλαίο των 70 χρόνων στο θρόνο.
Είναι μία επέτειος ιδιαίτερα σημαντική με συμβολική σημασία όχι μόνο για την ίδια και τον «ταλαιπωρημένο» θεσμό της μοναρχίας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, μετά το διχασμό του Brexit και τα δεινά της πανδημίας.
Το 2021 ήταν για τη βασίλισσα Ελισάβετ ένα ακόμη annus horibilis, το δεύτερο στην ιστορία μετά το 1992 που σημαδεύτηκε από τα διαζύγια των παιδιών της και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η πανδημία, το «διαζύγιο» με τον Πρίγκιπα Χαρι και τη Μέγκαν Μάρκλ, η εκρηκτική τους συνέντευξή στην Όπρα Ουίνφρεϊ, οι καταγγελίες για τον πρίγκιπα Άντριου και τη σχέση του με το δίκτυο παιδεραστίας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου αυτόχειρα Τζέφρι Έπσταιν και φυσικά ο θάνατος του συζύγου της, ήταν όλες μεγάλες δοκιμασίες για τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ προκάλεσαν μεγάλο σχίσμα στους Ουίνδσορ, αλλά η πολιτική του παλατιού ήταν να «τηρηθεί μια αξιοπρεπής σιωπή» απέναντι στις κατηγορίες, οι οποίες κυμαίνονται από ρατσισμό έως παραμέληση.
Το Μπάκιγχαμ προσβλέπει πλέον σε «επανεκκίνηση» του θεσμού με αφορμή τους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο.Οι εορτασμοί του Πλατινένιου Ιωβηλαίου
- Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της
- Στις 2 Ιουνίου του 1953 έγινε η ενθρόνισή της, η 1η στην ιστορία που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση
- Από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου του 2022 θα διαρκέσουν οι επίσημοι εορτασμοί, σε ένα «σόου» άνευ προηγουμένου όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση
- Για 1η φορά, οι «φάροι του Ιωβηλαίου» θα ανάψουν σε κάθε πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας για να σηματοδοτήσουν τα 70 χρόνια της Βασίλισσας
- 1.400 στρατιώτες, 200 άλογα και 400 μουσικοί –μεταξύ άλλων- θα δώσουν το παρών στην παραδοσιακή παρέλαση
- Οι ηθοποιοί Έλεν Μίρεν και Στίβεν Φράι θα λάβουν μέρος στους εορτασμούς που θα έχουν επίσης άρωμα Bollywood
- Το 2002 η Ελισάβετ γιόρτασε Χρυσό Ιωβηλαίο, 50 χρόνια δηλαδή από την άνοδό της στο θρόνο. Η αδελφή και η μητέρα της πέθαναν την ίδια χρονιά
- O Βασιλιάς Μπουμιμπόλ της Ταϊλάνδης γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο του στις 9 Ιουνίου του 2016. Πέθανε λίγο μετά.
Αυτή τη φορά, η αντίδραση του κοινού ήταν πιο περίπλοκη. Οι αποκαλύψεις των Χάρι-Μέγκαν είχαν απήχηση επειδή είχα να κάνουν με την ίδια την ταυτότητα της μοναρχίας. Οι απόψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο διχάστηκαν, με τους νεότερους να τάσσονται με τους Σάσεξ και τους ηλικιωμένους να παραμένουν σταθερά πιστοί στη βασίλισσα και την οικογένεια, λένε οι αναλυτές.
Η Αμερικανο-Βρετανίδα θεατρική συγγραφέας και αρθρογράφος Bonnie Greer πιστεύει ότι το ρήγμα άφησε ανεξίτηλο σημάδι και «αποκάλυψε το χάσμα γενεών» λέει, αναφέροντας ως παράδειγμα για το πώς αλλάζουν οι καιροί ότι τα Μπαρμπάντος έγιναν πρόσφατα δημοκρατία και αποσχίστηκαν από το βρετανικό στέμμα.
Μετά από κάθε δοκιμασία, η ζωή στο παλάτι συνεχίζεται κανονικά. Και εκτός απροόπτου η βασίλισσα που ακύρωσε μέσα στην προηγούμενη χρονιά αρκετές εκδηλώσεις θα γιορτάσει με κάθε επισημότητα το Πλατινένιο της Ιωβηλαίο τον Ιούνιο.Επιστρέφει η μεγαλειώδης παρέλαση «Trooping the Color» στο Λονδίνο
Η παρέλαση Trooping the Color θα επιστρέψει στο Λονδίνο -αφού ακυρώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας- εγκαινιάζοντας ένα εορταστικό Σαββατοκύριακο. Σημαντικά κτίρια θα φωτιστούν, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα διοργανώσουν μουσική συναυλία, θα γίνουν street party και η αποκορύφωση θα είναι η μεγαλοπρεπής παρέλαση με περισσότερα από 5.000 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία. Οι διοργανωτές έχουν διαφημίσει τους εορτασμούς ως «μια ευκαιρία για να ανανεωθεί η χώρα, εκφράζοντας αισιοδοξία και εμπιστοσύνη». Ως μία «τελετή επανέναρξης» για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια «περίοδο αβεβαιότητας και δυσκολιών».Πέρα από το μεγάλο «πάρτι» η νέα χρονιά θα έχει επίσης προκλήσεις για το Μπάκιγχαμ που προετοιμάζεται αργά και μεθοδικά για την αλλαγή σκυτάλης και τη βασιλεια όπως όλα δείχνουν του πρίγκιπα Καρόλου. Το 2022 θα κυκλοφορήσουν επίσης τα απομνημονευματα του Χάρι από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House, γεγονός που προκαλεί ήδη νευρικότητα στους βασιλικούς κύκλους. Ο δούκας του Σάσεξ έχει πει ότι «φόρεσε πολλά καπέλα όλα αυτά τα χρόνια» και υπόσχεται να συμπεριλάβει στην αυτοβιογραφία του τις ωραίες και τις άσχημες στιγμές από την εμπειρία του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Η «συνταγή» διατήρησης της ηρεμίας είναι δοκιμασμένη στο Μπάκιγχαμ. Φαίνεται να… κρατάει προς το παρόν, αλλά το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι: Θα λειτουργεί για πάντα; Πόσο μάλλον όταν η βασίλισσα που φημίζεται για την ιώβεια υπομονή και την ψυχραιμία της, αλλά και τους επιδέξιους χειρισμούς δύσκολων καταστάσεων θα φύγει αργά ή γρήγορα από το προσκήνιο. Όπως και να χει το 2022 το Μπάκιγχαμ θα κανει τα πάντα για να δείξει στον κόσμο πώς αναδύεται από μια δύσκολη περίοδο, πολύ πιο δυνατό…