Ο ήδη πλούσιος Al Capone, εκμεταλλευόμενος την ποτοαπαγόρευση, κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του και να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους γκάνγκστερ των ΗΠΑ. Το 1927 η περιουσία του υπολογιζόταν στα 100.000.000 δολάρια –ποσό δυσθεώρητο για την εποχή- ελέγχοντας παράλληλα στοιχήματα, night clubs, πορνεία κ.ά.

Ο Αλ Καπόνε ήταν ίσως ο πρώτος άνθρωπος του υποκόσμου που σκέφτηκε το pay roll. Πλήρωνε κανονικά και μηνιαίως ανθρώπους-«κλειδιά», αστυνομικούς, πολιτικούς μέχρι που δεν δίστασε να δωροδοκήσει και τον δήμαρχο του Σικάγο William Hale Thompson, τον οποίο μάλιστα βοήθησε να εκλεγεί για δεύτερη φορά στις εκλογές του 1927.

800px-Al_Capone_in_1930_-____________1_

Ο Αλφόνσο «Αλ» Καπόνε (Alphonse Gabriel «Al» Capone) γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη, στις 17 Ιανουαρίου 1899, και πέθανε στο Palm Island της Florida, στις 25 Ιανουαρίου 1947. Ήταν Ιταλοαμερικάνος κακοποιός και λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών, ο οποίος «κυβερνούσε» στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931, στην καρδιά δηλαδή της ποτοαπαγόρευσης.

Al_Capone_in_Florida

 

Τα πρώτα βήματα στις συμμορίες

Γέννημα-θρέμμα του Brooklyn -της πιο κακόφημης συνοικίας της Νέας Υόρκης-, ήταν το τέταρτο από τα συνολικά εννέα παιδιά του κουρέα Gabriele Capone και της μοδίστρας Teresa Raiola, δύο Ιταλών μεταναστών (και οι δύο με καταγωγή από το Salermo). Σε ηλικία μόλις 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο κι άρχισε να συναναστρέφεται με τις πιο γνωστές συμμορίες. Τους «Μαχαιροβγάλτες» και τους «Σαράντα κλέφτες Τζούνιορς». Άρχισε να δουλεύει σε διάφορα μαγαζιά και σύντομα έγινε μέλος της συμμορίας του Μανχάταν «Five Points». Τότε ήταν που έπιασε δουλειά ως μπάρμαν στο Coney Island, στο μαγαζί του Frankie Yale, που λεγόταν The Harvard Inn. Εκεί απέκτησε και τις ουλές στο αριστερό του μάγουλο, που του χάρισαν το παρατσούκλι «Scarface» (Σημαδεμένος). Στις 30 Δεκεμβρίου 1918, σε ηλικία 19 ετών, παντρεύτηκε την Ιρλανδή Josephine Coughlin, με την οποία είχε αποκτήσει αρχές του μήνα ένα γιο, τον Albert Francis «Sonny» Capone.

GettyImages-488592202-1024x668


Αφεντικό στο Σικάγο

Στα 20 του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας το αφεντικό του, τον Johnny Torrio, τον οποίο καταζητούσαν οι Αρχές για δολοφονία. Μετακόμισαν στο Σικάγο και το πρώτο του πόστο ήταν «προστάτης» σε μπουρδέλο- στο οποίο μάλιστα κόλλησε και σύφιλη. Στο Σικάγο γρήγορα έγινε το νούμερο 2 στην ηγεσία της συμμορίας. Όταν λοιπόν προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον αρχηγό, τον Johnny Torrio, και εγκατέλειψε το Σικάγο, ο Καπόνε ανέλαβε την επιχείρηση και, εκμεταλλευόμενος την ποτοαπαγόρευση, κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του και να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους γκάνγκστερ των ΗΠΑ. Το 1927 η περιουσία του υπολογιζόταν στα 100.000.000 δολάρια, που αυτόματα τον έκαναν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής. Μπαίνοντας, όμως, στο στόχαστρο κάποιων που δεν τον ήθελαν στα πόδια τους, αναγκάστηκε να μετακομίσει και πάλι, αυτήν την φορά στο Palm Island της Φλόριντα.

f2b538

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, έμελλε να διαπραχθεί το έγκλημα που έμεινε στην ιστορία ως… «η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου». Κάποιοι άντρες του Καπόνε, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά σε ένα γκαράζ με σκοπό να «καθαρίσουν» τον George «Bugs» Moran, αρχηγό της συμμορίας του Βορείου Σικάγου. Στο γκαράζ βρίσκονταν εκείνη την ώρα επτά άτομα, τα οποία νόμισαν ότι επρόκειτο για έφοδο της αστυνομίας. Ο Τζορτζ Μόραν βρισκόταν απέναντι και ετοιμαζόταν να διασχίσει τον δρόμο, όταν κατάλαβε την παγίδα και τράπηκε σε φυγή. Οι άντρες του, όμως, δεν είχαν την ίδια τύχη, αφού γαζώθηκαν από τουλάχιστον 150 σφαίρες.

ec7b9-capone__1_

Ύστερα από αυτό το περιστατικό, η αστυνομία άρχισε τις συστηματικές προσπάθειες για τη σύλληψη του Al Capone. Τον Μάιο του 1929 συνελήφθη για παράνομη οπλοφορία, καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε εννέα μήνες αργότερα, λόγω καλής διαγωγής. Στο μεταξύ είχαν αρχίσει και οι διαδικασίες για την προσαγωγή του σε δίκη με αφορμή τη «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου». Οι κατηγορίες, όμως, έπεσαν στο κενό και ο Καπόνε απλώς κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 5.000 δολαρίων για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Το 1930 ήταν ο νούμερο ένα πιο επικίνδυνος εγκληματίας της πόλης του Σικάγο

Όλα έδειχναν πως ο δρόμος προς το τέλος βρισκόταν μπροστά του. Το 1931 και ύστερα από πολύχρονες έρευνες του επιθεωρητή Frank J. Wilson, ο Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Αρχικά δέχθηκε τις κατηγορίες, πιστεύοντας ότι θα υπήρχε ευνοϊκή μεταχείριση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, με αποτέλεσμα ο Καπόνε να αναιρέσει την αρχική του κατάθεση. Προσπάθειες όπως αυτή της δωροδοκίας των ενόρκων δεν πέτυχαν και έτσι ο δικαστής James Herbert Wilkerson τον καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, επιβάλλοντάς του επιπλέον και πρόστιμα 50.000 δολαρίων. Το 1932 μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ατλάντα και στη συνέχεια σε αυτές του Alcatraz. Λίγο μετά το 1935 άρχισε να δείχνει συμπτώματα συφιλιδικής παράνοιας και άρχισε να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Τον τελευταίο χρόνο της ποινής του βρισκόταν στο Terminal Island της California. Αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1939, αφού πλήρωσε 37.617,51 δολάρια και αποσύρθηκε στο κτήμα του στη Φλόριντα.

Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στις 25 Ιανουαρίου του 1947 στο σπίτι του στη Φλόριντα. Ο γιος του, Άλμπερτ «Σόνι» Φράνσις Καπόνε, έπειτα από λίγα χρόνια άλλαξε το όνομά του σε Άλμπερτ Φράνσις.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, 33 άτομα δολοφονήθηκαν από τα χέρια του Al Capone.

___________________________1_

 

Άνεργοι έξω από το μαγαζί που άνοιξε ο Αλ Καπόνε στο Σικάγο, για δωρεάν σούπα, καφέ και ντόνατς.

 

___________________________________1_

Ένα από τα κελιά που το διατηρούν όπως ήταν, όταν ήταν κλεισμένος στη Philadelphia για 9 μήνες το 1929.

______________________________Miami

Η είσοδος του σπιτιού του στο Miami, Florida, στο Νο 93 της Palm Avenue. Το αγόρασε το 1927 και έζησε εκεί μέχρι τον θάνατό του, το 1947.

Tom_Hardy

Ο Tom Hardy παίζει τον Al Capone στην ταινία «Fonzo».