Kobe Bryant: Τρία χρόνια από το θάνατο του «Black Mamba» - Η ζωή, τα ρεκόρ, το «Μamba mentality» και το τραγικό τέλος
Ο άνθρωπος που έφτασε πιο κοντά από οποιονδήποτε τον Michael Jordan
Το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου 2020, εν όψει της ανησυχίας για το πανδημικό κύμα που έπληττε τότε την Κίνα και ταρακούνησε στην πορεία ολόκληρη την υφήλιο, μία είδηση από τις ΗΠΑ ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.
Ο 42χρονος πρώην αστέρας του ΝΒΑ, Kobe Bryant, βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με την 12χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλα 9 μέλη του πληρώματος έπειτα από πτώση του προσωπικού του αεροσκάφους.
Η εν λόγω είδηση έκανε τον γύρο του πλανήτη πολύ γρήγορα, με τον αθλητικό κόσμο να παγώνει στο άκουσμα της είδησης. Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή της Καλαμπάσα στη Νότια Καλιφόρνια, καθώς σύμφωνα με τα όσα διαδραματίστηκαν, το υπερπολυτελές ελικόπτεερο πετούσε «στα τυφλά», λόγω της ομίχλης και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Οι εμπειρογνώμονες εξετάζοντας τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, διαπίστωσαν ότι δεν διέθετε σύστημα προειδοποίησης εδάφους.
Το πόρισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά εκδίδοντας το τελικό πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, απέδωσε την πτώση του ελικοπτέρου στην απώλεια προσανατολισμού των πιλότωων λόγω ομίχλης, με αναφορά στο γεγονός ότι ο πιλότος «παραβίασε τα ομοσπονδιακά πρότυπα». Ακόμη, εξήχθη το συμπέρασμα ότι το ελικόπτερο δεν είχε υποστεί μηχανική βλάβη.
Ο Kobe Bryant γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια στις 23/8/1978, όντας ο μικρότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας και μοναχογιός του πρώην παίκτη του ΝΒΑ, Τζο Μπράιαντ. Το όνομα Kobe προήλθε από το περίφημο βόειο κρέας του Κόμπε, στην Ιαπωνία, το οποίο είδαν στο μενού ενός εστιατορίου. Όταν ο Μπράιαντ ήταν έξι ετών, ο πατέρας του αποσύρθηκε από το ΝΒΑ και μετέφερε την οικογένειά του στο Ριέτι της Ιταλίας για να συνεχίσει να παίζει επαγγελματικό μπάσκετ.
Το 1996 επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του draft του ΝΒΑ απευθείας από το λύκειο (συνήθως οι συμμετέχοντες στο draft επιλέγονται από τα πανεπιστήμια που φοιτούν), με τους Σάρλοτ Χόρνετς να τον κάνουν δικό τους αλλά ως μέρος ανταλλαγής καταλήγει στους Los Angeles Lakers. Ο τρόπος παιχνιδιού του έμοιαζε πολύ με του Michael Jordan.
Μαζί με τον Σακίλ Ο’Νιλ συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία του ΝΒΑ, φτάνοντας μαζί σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με τη φανέλα των «Λιμνανθρώπων» από το 2000 έως το 2002. Όμως, η κόντρα των δύο ανδρών έθεσε τον Big Shaq εκτός Lakers, με τον Kobe να αναλαμβάνει τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα.
Στις 9 Ιανουαρίου 2005, έγινε ο πρώτος καλαθοσφαιριστής μετά τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν το Νοέμβριο του 1964, ο οποίος πέτυχε περισσότερους από 45 πόντους σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια.
Στις 22 Ιανουαρίου 2006 έκανε προσωπικό ρεκόρ πόντων, σκοράροντας 81 πόντους κατά των Τορόντο Ράπτορς (55 στο δεύτερο ημίχρονο) έχοντας 28 σε 46 προσπάθειες δύο πόντων, 7 εύστοχα τρίποντα, ενώ πρόσθεσε και 18/20 βολές σε 42 λεπτά χρόνου συμμετοχής, κάνοντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα, πίσω από τον Wilt Chamberlain ο οποίος σημείωσε 100 πόντους στις 2 Μαρτίου 1962 με τη φανέλα των Φιλαδέλφια Ουόριορς απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς. Στις 3 Μαρτίου του 2006, ο Μπράιαντ χρειαζόταν δέκα πόντους με αντίπαλο τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς για να γίνει ο νεότερος παίκτης που θα ξεπερνούσε τους 16.000 πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ, πετυχαίνοντας τελικά 42 και δίνοντας τη νίκη στους Λέικερς με 94–106. Εκείνη ήταν και η καλύτερη χρονιά της καριέρας του με 2.832 πόντους, την έβδομη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και τον όγδοο καλύτερο μέσο όρο πόντων, με 35,4, ενώ η ομάδα του τερμάτισε έβδομη στην Δύση με ρεκόρ 45–37.
Η κατηγορία για βιασμό
Μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις στην ιστορία του ΝΒΑ αφορούσε η κατηγορία εναντίον του τότε 24χρονου Μπράιαντ το 2003, καθώς η τότε 19χρονη υπάλληλος ξενοδοχείου, Κέιτλιν Φέιμπερ, τον κατηγόρησε ότι τη βίασε στη διάρκεια της παραμονής του.
Ο Μπράιαντ τότε παραδέχθηκε την απιστία του, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες του βιασμού. Η υπόθεση έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2004, μετά την άρνηση του θύματος να καταθέσει στη δίκη. Εν τέλει, έγινε διακανονισμός σε αστικό δικαστήριο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να παραμένουν άγνωστες. Βέβαια, όλο αυτό έπληξε το brand του πρώην αστέρα των Lakers, καθώς είχε ως συνέπεια την ακύρωση εμπορικών συμβολαίων του με τα McDonald’s και τη Nutella, ενώ υπήρχε κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις της φανέλας του.
Τα δύο νέα πρωταθλήματα, ο τραυματισμός και το «Mamba Out»
Τη σεζόν 2008–09 κατέκτησε για τέταρτη φορά το πρωτάθλημα νικώντας στους τελικούς τους Ορλάντο Μάτζικ, του Ντουάιτ Χάουαρντ, παίρνοντας μάλιστα για πρώτη φορά και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών. Τη σεζόν 2009–10 οδήγησε ξανά τους Λέικερς στην κατάκτηση του τίτλου κερδίζοντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών για δεύτερη φορά στην καριέρα του απέναντι στην τριάδα Γκαρνέτ, Πιρς, Άλεν, από τους οποίους είχε ηττηθεί στους τελικούς πριν δύο χρόνια στη σεζόν 2007–08.
Η καθυστερημένη στην έναρξή της σεζόν 2011-12 λόγω του lock out που ίσχυσε τότε στο NBA, με τον ίδιο να κάνει μεγάλες εμφανίσεις, ενώ το 2012-13 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της καριέρας του. Ειδικότερα, σε ένα παιχνίδι εναντίον των Γουόριορς, ο τότε 35χρονος Bryant υπέστη ρήξη του αχίλλειου τένοντα του αριστερού ποδιού του. Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της ζημιάς, «παγώνει» αλλά δεν το βάζει κάτω. Σηκώνεται, εκτελεί -εύστοχα- τις δύο βολές από το φάουλ που κέρδισε και αποχωρεί από το παρκέ.
Η ιστορία πίσω από τον τραυματισμό του αποκαλύφθηκε μετά το τέλος της καριέρας του. Ο ίδιος ανέφερε ότι αντιλήφθηκε πως είχε τραυματιστεί στον τένοντα, προσπάθησε να τον τραβήξει προς τα πάνω προκειμένου να διορθώσει κάπως τη ζημιά και να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. «Όταν χτύπησα, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να προσπαθήσω να νιώσω αν ο τένοντας ήταν στη θέση του ή όχι. Τότε κατάλαβα ότι δεν ήταν στην θέση του. Οπότε, κυριολεκτικά προσπάθησα να τραβήξω τον τένοντα πάνω, ελπίζοντας ότι θα μπορέσω να περπατήσω και, έστω κουτσαίνοντας, να καταφέρω να παίξω στα δυόμισι λεπτά που έμεναν για τη λήξη του αγώνα».
Στη συνέχεια, ο «Black Mamba» δεν ήταν ο ίδιος. Οι συνεχείς τραυματισμοί, η πτωτική πορεία των Lakers και το αθλητικό γήρας δεν μπόρεσαν να τον φέρουν πάλι στο top επίπεδο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σημείωσε και ρεκόρ στο διάστημα από το 2014 και έπειτα. Ήταν τρίτος σκόρερ της στην ιστορία του NBA προσπερνώντας τον Μάικλ Τζόρνταν τον Δεκέμβριο του 2014, αφήνοντας τον Τζόρνταν στην τέταρτη θέση. Μετά την έναρξη της 20ής σεζόν του με τους Λέικερς το 2015–16, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ NBA για τις περισσότερες σεζόν με την ίδια ομάδα (καταρρίφθηκε αργότερα από τον Ντιρκ Νοβίτσκι με 21 σεζόν στους Ντάλας Μάβερικς), ο Μπράιαντ ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της.
Βέβαια, χρωστούσε ένα «Last Dance» στο μπασκετικό κοινό που τον λάτρεψε. Τον Απρίλιο του 2016, σε ηλικία 37 ετών και 234 ημερών, απέναντι στους Γιούτα Τζαζ έγραψε ιστορία. Απέδειξε ότι ο θρύλος που είχε δημιουργήσει, δε θα έσβηνε άδοξα και μέχρι την τελευταία στιγμή, η φλόγα του 5 φορές πρωταθλητή ΝΒΑ θα διατηρούταν. δημιουργώντας το δικό του legacy. Σε ένα παιχνίδι - γιορτή, οι Lakers βρέθηκαν πίσω στο σκορ σχεδόν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, Κι όμως, σημειώνοντας 60 πόντους κατάφερε να πάρει τη νίκη, σε ένα κατά τ’άλλα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι. Τα συνεχόμενα drive, τρίποντα και η οξυδέρκειά του θύμισαν στην τελευταία του παράσταση, τον Mamba που αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια το ΝΒΑ.
«Δεν πιστεύω ακόμη πως όλο αυτό έφτασε στο τέλος. Θα είστε για πάντα στην καρδιά μου. Δεν περιγράφουν οι λέξεις το τι αισθάνομαι για εσάς. Σας αγαπώ! Τι άλλο να πω; Mamba out!» φώναξε και άφησε το μικρόφωνο στο παρκέ, αφήνοντας και πίσω του μία ολόκληρη εποχή για το ΝΒΑ.
Το «Mamba Mentality»
Αν μη τι άλλο, ο Kobe Bryant συνδέθηκε με το παρατσούκλι Black Mamba, που αποτελεί είδος φιδιού. Με τη φήμη του σε ρήξη και τις διάφορες χορηγικές συμφωνίες υπό απειλή την περίοδο που κατηγορήθηκε για βιασμό, ο Κόμπι αναγκάστηκε να ξανασκεφτεί πολλά πράγματα για την προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Τότε εισήγαγε την ιδέα ενός alter ego και γεννήθηκε το «Black Mamba».
Η έμπνευσή του; Το κωδικό όνομα ενός δολοφόνου στην αγαπημένη ταινία του, Kill Bill του Κουέντιν Ταραντίνο, ο Μπράιαντ επιχείορησε όχι μόνο να επανεφεύρει τον εαυτό του, αλλά να δημιουργήσει κι ένα μέσο για να αλλάξει την έντονη αντίδραση που είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει. Σε μια συνέντευξή του το 2014 στο The New Yorker θα δήλωσε «το όνομα Κόμπι Μπράιαντ προκαλεί ένα τόσο αρνητικό συναίσθημα. Είπα αν δημιουργήσω αυτό το alter ego, οπότε τώρα όταν παίζω αυτό είναι αυτό που βγαίνει από το στόμα σου, διαχωρίζει τα προσωπικά πράγματα σωστά; Δεν παρακολουθείτε τον David Banner, παρακολουθείτε τον Hulk». Αναφερόμενος σε αυτό ξανά το 2015 αυτή τη φορά με τον παρουσιαστή Ahmad Rashad , ο Bryant θα ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος, «Όταν πατάω σε αυτό το γήπεδο, γίνομαι αυτός. Είμαι αυτό το φίδι δολοφόνος. Είμαι ψυχρός άνθρωπος».
Το «Mamba Mentality» του έδωσε στους άλλους ελπίδα και ώθηση να πιστέψουν ότι μπορούσαν να γίνουν ό,τι ήθελαν με σκληρή δουλειά και επιμονή. Δουλειά και επιμονή που είχε και ο ίδιος, τόσο από τα παιδικά - εφηβικά χρόνια του στην Ιταλία, την προσπάθειά του να αγωνίζεται και να προπονείται κάθε μέρα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, αλλά και την λογική του «Never give up, never back down».
«Η νοοτροπία Mamba έχει να κάνει με την εστίαση στη διαδικασία και την εμπιστοσύνη στη σκληρή δουλειά όταν έχει μεγαλύτερη σημασία», είπε ο Bryant σε μια συνέντευξη στο Amazon Book Review το 2018. «Είναι το απόλυτο μάντρα για το ανταγωνιστικό πνεύμα. Ξεκίνησε όπως ένα hashtag που μου ήρθε μια μέρα, και έχει εξελιχθεί σε κάτι που οι αθλητές - ακόμα και οι μη αθλητές - το ενστερνίζονται ως νοοτροπία.
«Η σκληρή δουλειά ξεπερνά το ταλέντο — κάθε φορά», συνέχισε. «Η νοοτροπία Mamba είναι περίπου οι προπονήσεις στις 4 το πρωί, να κάνεις περισσότερα από τον επόμενο άντρα και μετά να εμπιστεύεσαι τη δουλειά που έχεις κάνει όταν έρθει η ώρα να παίξεις. Χωρίς μελέτη, προετοιμασία και εξάσκηση, αφήνετε το αποτέλεσμα στη μοίρα. Δεν κάνω τη μοίρα».
Μάλιστα, η νοοτροπία έγινε τόσο φαινόμενο που ο Μπράιαντ έγραψε ένα βιβλίο γι' αυτό. Στο The Mamba Mentality: How I Play , ο Bryant μίλησε για τη νοοτροπία και πώς τη μετέδωσε σε άλλους παίκτες, όπως ο Lebron James.
«Το κύριο πράγμα που συζητήσαμε με τον ΛεΜπρόν ήταν τι συνιστά μια νοοτροπία δολοφόνων. Παρακολούθησε πώς προσέγγιζα κάθε προπόνηση και συνεχώς προκαλούσα αυτόν και τα υπόλοιπα παιδιά. Μπήκα στα αποδυτήρια στο ημίχρονο και ρώτησα τα παιδιά τι στο διάολο κάναμε. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΛεΜπρόν απάντησε δυναμικά. Βγήκε με μια πραγματικά κυρίαρχη νοοτροπία. Και από τότε τον έχω δει να οδηγεί σε αυτόν τον δρόμο».
Το κίνημα mamba, ως πρότυπο πειθαρχίας και δουλειάς για την επίτευξη ενός long-term στόχου, δεν αγκαλιάστηκε μόνο από επαγγελματίες αθλητές. Οι οπαδοί παντού χρησιμοποιούν τώρα τη φράση ως κίνητρο για να συνεχίσουν, να πιέζουν και να συνεχίσουν να αγωνίζονται.
Οι διακρίσεις
5 × πρωταθλητής NBA (2000 – 2002, 2009, 2010)
ΝΒΑ πολυτιμότερος παίκτης (2008)
2 × MVP τελικών NBA (2009, 2010)
18 × NBA All-Star (1998, 2000 - 2016)
4 × NBA All-Star Game MVP (2002, 2007, 2009, 2011)
11 × Πρώτη ομάδα All-NBA (2002 – 2004, 2006 – 2013)
2 × All-NBA Δεύτερη ομάδα (2000, 2001)
2 × All-NBA τρίτη ομάδα (1999, 2005)
9 × NBA καλύτερη αμυντική ομάδα (2000, 2003, 2004, 2006 - 2011)
3 × NBA δεύτερη καλύτερη αμυντική ομάδα (2001, 2002, 2012)
2 × πρώτος σκόρερ NBA (2006, 2007)
Νικητής διαγωνισμού καρφωμάτων (1997)
NBA δεύτερη ρούκι ομάδα (1997)
NBA επετειακή ομάδα 75 χρόνων
Νο. 8 και 24 αποσύρθηκαν από τους Λος Άντζελες Λέικερς.
Πηγές άρθρου:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B9_%CE%9C%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84#
https://www.cheatsheet.com/entertainment/what-mamba-mentality-actually-means-according-to-kobe-bryant.html/
https://www.oneman.gr/athlitika/telika-ti-simainei-mamba-mentality/
https://en.as.com/en/2022/01/26/nba/1643203491_137407.html
https://eu.usatoday.com/in-depth/sports/nba/lakers/2021/01/25/kobe-bryant-what-we-know-helicopter-crash-one-year-later/4239967001/
Ο 42χρονος πρώην αστέρας του ΝΒΑ, Kobe Bryant, βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με την 12χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλα 9 μέλη του πληρώματος έπειτα από πτώση του προσωπικού του αεροσκάφους.
Η εν λόγω είδηση έκανε τον γύρο του πλανήτη πολύ γρήγορα, με τον αθλητικό κόσμο να παγώνει στο άκουσμα της είδησης. Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή της Καλαμπάσα στη Νότια Καλιφόρνια, καθώς σύμφωνα με τα όσα διαδραματίστηκαν, το υπερπολυτελές ελικόπτεερο πετούσε «στα τυφλά», λόγω της ομίχλης και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Οι εμπειρογνώμονες εξετάζοντας τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, διαπίστωσαν ότι δεν διέθετε σύστημα προειδοποίησης εδάφους.
Το πόρισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά εκδίδοντας το τελικό πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, απέδωσε την πτώση του ελικοπτέρου στην απώλεια προσανατολισμού των πιλότωων λόγω ομίχλης, με αναφορά στο γεγονός ότι ο πιλότος «παραβίασε τα ομοσπονδιακά πρότυπα». Ακόμη, εξήχθη το συμπέρασμα ότι το ελικόπτερο δεν είχε υποστεί μηχανική βλάβη.
Kobe Bryant: Η πρώιμη φάση, το three-peat και οι 81 πόντοι σε έναν αγώνα
Ο Kobe Bryant γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια στις 23/8/1978, όντας ο μικρότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας και μοναχογιός του πρώην παίκτη του ΝΒΑ, Τζο Μπράιαντ. Το όνομα Kobe προήλθε από το περίφημο βόειο κρέας του Κόμπε, στην Ιαπωνία, το οποίο είδαν στο μενού ενός εστιατορίου. Όταν ο Μπράιαντ ήταν έξι ετών, ο πατέρας του αποσύρθηκε από το ΝΒΑ και μετέφερε την οικογένειά του στο Ριέτι της Ιταλίας για να συνεχίσει να παίζει επαγγελματικό μπάσκετ. Το 1996 επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του draft του ΝΒΑ απευθείας από το λύκειο (συνήθως οι συμμετέχοντες στο draft επιλέγονται από τα πανεπιστήμια που φοιτούν), με τους Σάρλοτ Χόρνετς να τον κάνουν δικό τους αλλά ως μέρος ανταλλαγής καταλήγει στους Los Angeles Lakers. Ο τρόπος παιχνιδιού του έμοιαζε πολύ με του Michael Jordan.
Μαζί με τον Σακίλ Ο’Νιλ συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία του ΝΒΑ, φτάνοντας μαζί σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με τη φανέλα των «Λιμνανθρώπων» από το 2000 έως το 2002. Όμως, η κόντρα των δύο ανδρών έθεσε τον Big Shaq εκτός Lakers, με τον Kobe να αναλαμβάνει τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα.
Στις 9 Ιανουαρίου 2005, έγινε ο πρώτος καλαθοσφαιριστής μετά τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν το Νοέμβριο του 1964, ο οποίος πέτυχε περισσότερους από 45 πόντους σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια.
Στις 22 Ιανουαρίου 2006 έκανε προσωπικό ρεκόρ πόντων, σκοράροντας 81 πόντους κατά των Τορόντο Ράπτορς (55 στο δεύτερο ημίχρονο) έχοντας 28 σε 46 προσπάθειες δύο πόντων, 7 εύστοχα τρίποντα, ενώ πρόσθεσε και 18/20 βολές σε 42 λεπτά χρόνου συμμετοχής, κάνοντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα, πίσω από τον Wilt Chamberlain ο οποίος σημείωσε 100 πόντους στις 2 Μαρτίου 1962 με τη φανέλα των Φιλαδέλφια Ουόριορς απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς. Στις 3 Μαρτίου του 2006, ο Μπράιαντ χρειαζόταν δέκα πόντους με αντίπαλο τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς για να γίνει ο νεότερος παίκτης που θα ξεπερνούσε τους 16.000 πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ, πετυχαίνοντας τελικά 42 και δίνοντας τη νίκη στους Λέικερς με 94–106. Εκείνη ήταν και η καλύτερη χρονιά της καριέρας του με 2.832 πόντους, την έβδομη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και τον όγδοο καλύτερο μέσο όρο πόντων, με 35,4, ενώ η ομάδα του τερμάτισε έβδομη στην Δύση με ρεκόρ 45–37.
Η κατηγορία για βιασμό
Μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις στην ιστορία του ΝΒΑ αφορούσε η κατηγορία εναντίον του τότε 24χρονου Μπράιαντ το 2003, καθώς η τότε 19χρονη υπάλληλος ξενοδοχείου, Κέιτλιν Φέιμπερ, τον κατηγόρησε ότι τη βίασε στη διάρκεια της παραμονής του. Ο Μπράιαντ τότε παραδέχθηκε την απιστία του, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες του βιασμού. Η υπόθεση έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2004, μετά την άρνηση του θύματος να καταθέσει στη δίκη. Εν τέλει, έγινε διακανονισμός σε αστικό δικαστήριο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να παραμένουν άγνωστες. Βέβαια, όλο αυτό έπληξε το brand του πρώην αστέρα των Lakers, καθώς είχε ως συνέπεια την ακύρωση εμπορικών συμβολαίων του με τα McDonald’s και τη Nutella, ενώ υπήρχε κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις της φανέλας του.
Τα δύο νέα πρωταθλήματα, ο τραυματισμός και το «Mamba Out»
Τη σεζόν 2008–09 κατέκτησε για τέταρτη φορά το πρωτάθλημα νικώντας στους τελικούς τους Ορλάντο Μάτζικ, του Ντουάιτ Χάουαρντ, παίρνοντας μάλιστα για πρώτη φορά και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών. Τη σεζόν 2009–10 οδήγησε ξανά τους Λέικερς στην κατάκτηση του τίτλου κερδίζοντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών για δεύτερη φορά στην καριέρα του απέναντι στην τριάδα Γκαρνέτ, Πιρς, Άλεν, από τους οποίους είχε ηττηθεί στους τελικούς πριν δύο χρόνια στη σεζόν 2007–08. Η καθυστερημένη στην έναρξή της σεζόν 2011-12 λόγω του lock out που ίσχυσε τότε στο NBA, με τον ίδιο να κάνει μεγάλες εμφανίσεις, ενώ το 2012-13 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της καριέρας του. Ειδικότερα, σε ένα παιχνίδι εναντίον των Γουόριορς, ο τότε 35χρονος Bryant υπέστη ρήξη του αχίλλειου τένοντα του αριστερού ποδιού του. Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της ζημιάς, «παγώνει» αλλά δεν το βάζει κάτω. Σηκώνεται, εκτελεί -εύστοχα- τις δύο βολές από το φάουλ που κέρδισε και αποχωρεί από το παρκέ.
Η ιστορία πίσω από τον τραυματισμό του αποκαλύφθηκε μετά το τέλος της καριέρας του. Ο ίδιος ανέφερε ότι αντιλήφθηκε πως είχε τραυματιστεί στον τένοντα, προσπάθησε να τον τραβήξει προς τα πάνω προκειμένου να διορθώσει κάπως τη ζημιά και να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. «Όταν χτύπησα, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να προσπαθήσω να νιώσω αν ο τένοντας ήταν στη θέση του ή όχι. Τότε κατάλαβα ότι δεν ήταν στην θέση του. Οπότε, κυριολεκτικά προσπάθησα να τραβήξω τον τένοντα πάνω, ελπίζοντας ότι θα μπορέσω να περπατήσω και, έστω κουτσαίνοντας, να καταφέρω να παίξω στα δυόμισι λεπτά που έμεναν για τη λήξη του αγώνα».
Στη συνέχεια, ο «Black Mamba» δεν ήταν ο ίδιος. Οι συνεχείς τραυματισμοί, η πτωτική πορεία των Lakers και το αθλητικό γήρας δεν μπόρεσαν να τον φέρουν πάλι στο top επίπεδο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σημείωσε και ρεκόρ στο διάστημα από το 2014 και έπειτα. Ήταν τρίτος σκόρερ της στην ιστορία του NBA προσπερνώντας τον Μάικλ Τζόρνταν τον Δεκέμβριο του 2014, αφήνοντας τον Τζόρνταν στην τέταρτη θέση. Μετά την έναρξη της 20ής σεζόν του με τους Λέικερς το 2015–16, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ NBA για τις περισσότερες σεζόν με την ίδια ομάδα (καταρρίφθηκε αργότερα από τον Ντιρκ Νοβίτσκι με 21 σεζόν στους Ντάλας Μάβερικς), ο Μπράιαντ ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της.
Βέβαια, χρωστούσε ένα «Last Dance» στο μπασκετικό κοινό που τον λάτρεψε. Τον Απρίλιο του 2016, σε ηλικία 37 ετών και 234 ημερών, απέναντι στους Γιούτα Τζαζ έγραψε ιστορία. Απέδειξε ότι ο θρύλος που είχε δημιουργήσει, δε θα έσβηνε άδοξα και μέχρι την τελευταία στιγμή, η φλόγα του 5 φορές πρωταθλητή ΝΒΑ θα διατηρούταν. δημιουργώντας το δικό του legacy. Σε ένα παιχνίδι - γιορτή, οι Lakers βρέθηκαν πίσω στο σκορ σχεδόν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, Κι όμως, σημειώνοντας 60 πόντους κατάφερε να πάρει τη νίκη, σε ένα κατά τ’άλλα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι. Τα συνεχόμενα drive, τρίποντα και η οξυδέρκειά του θύμισαν στην τελευταία του παράσταση, τον Mamba που αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια το ΝΒΑ.
«Δεν πιστεύω ακόμη πως όλο αυτό έφτασε στο τέλος. Θα είστε για πάντα στην καρδιά μου. Δεν περιγράφουν οι λέξεις το τι αισθάνομαι για εσάς. Σας αγαπώ! Τι άλλο να πω; Mamba out!» φώναξε και άφησε το μικρόφωνο στο παρκέ, αφήνοντας και πίσω του μία ολόκληρη εποχή για το ΝΒΑ.
Το «Mamba Mentality»
Αν μη τι άλλο, ο Kobe Bryant συνδέθηκε με το παρατσούκλι Black Mamba, που αποτελεί είδος φιδιού. Με τη φήμη του σε ρήξη και τις διάφορες χορηγικές συμφωνίες υπό απειλή την περίοδο που κατηγορήθηκε για βιασμό, ο Κόμπι αναγκάστηκε να ξανασκεφτεί πολλά πράγματα για την προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Τότε εισήγαγε την ιδέα ενός alter ego και γεννήθηκε το «Black Mamba». Η έμπνευσή του; Το κωδικό όνομα ενός δολοφόνου στην αγαπημένη ταινία του, Kill Bill του Κουέντιν Ταραντίνο, ο Μπράιαντ επιχείορησε όχι μόνο να επανεφεύρει τον εαυτό του, αλλά να δημιουργήσει κι ένα μέσο για να αλλάξει την έντονη αντίδραση που είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει. Σε μια συνέντευξή του το 2014 στο The New Yorker θα δήλωσε «το όνομα Κόμπι Μπράιαντ προκαλεί ένα τόσο αρνητικό συναίσθημα. Είπα αν δημιουργήσω αυτό το alter ego, οπότε τώρα όταν παίζω αυτό είναι αυτό που βγαίνει από το στόμα σου, διαχωρίζει τα προσωπικά πράγματα σωστά; Δεν παρακολουθείτε τον David Banner, παρακολουθείτε τον Hulk». Αναφερόμενος σε αυτό ξανά το 2015 αυτή τη φορά με τον παρουσιαστή Ahmad Rashad , ο Bryant θα ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος, «Όταν πατάω σε αυτό το γήπεδο, γίνομαι αυτός. Είμαι αυτό το φίδι δολοφόνος. Είμαι ψυχρός άνθρωπος».
Το «Mamba Mentality» του έδωσε στους άλλους ελπίδα και ώθηση να πιστέψουν ότι μπορούσαν να γίνουν ό,τι ήθελαν με σκληρή δουλειά και επιμονή. Δουλειά και επιμονή που είχε και ο ίδιος, τόσο από τα παιδικά - εφηβικά χρόνια του στην Ιταλία, την προσπάθειά του να αγωνίζεται και να προπονείται κάθε μέρα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, αλλά και την λογική του «Never give up, never back down».
«Η νοοτροπία Mamba έχει να κάνει με την εστίαση στη διαδικασία και την εμπιστοσύνη στη σκληρή δουλειά όταν έχει μεγαλύτερη σημασία», είπε ο Bryant σε μια συνέντευξη στο Amazon Book Review το 2018. «Είναι το απόλυτο μάντρα για το ανταγωνιστικό πνεύμα. Ξεκίνησε όπως ένα hashtag που μου ήρθε μια μέρα, και έχει εξελιχθεί σε κάτι που οι αθλητές - ακόμα και οι μη αθλητές - το ενστερνίζονται ως νοοτροπία.
«Η σκληρή δουλειά ξεπερνά το ταλέντο — κάθε φορά», συνέχισε. «Η νοοτροπία Mamba είναι περίπου οι προπονήσεις στις 4 το πρωί, να κάνεις περισσότερα από τον επόμενο άντρα και μετά να εμπιστεύεσαι τη δουλειά που έχεις κάνει όταν έρθει η ώρα να παίξεις. Χωρίς μελέτη, προετοιμασία και εξάσκηση, αφήνετε το αποτέλεσμα στη μοίρα. Δεν κάνω τη μοίρα».
Μάλιστα, η νοοτροπία έγινε τόσο φαινόμενο που ο Μπράιαντ έγραψε ένα βιβλίο γι' αυτό. Στο The Mamba Mentality: How I Play , ο Bryant μίλησε για τη νοοτροπία και πώς τη μετέδωσε σε άλλους παίκτες, όπως ο Lebron James.
«Το κύριο πράγμα που συζητήσαμε με τον ΛεΜπρόν ήταν τι συνιστά μια νοοτροπία δολοφόνων. Παρακολούθησε πώς προσέγγιζα κάθε προπόνηση και συνεχώς προκαλούσα αυτόν και τα υπόλοιπα παιδιά. Μπήκα στα αποδυτήρια στο ημίχρονο και ρώτησα τα παιδιά τι στο διάολο κάναμε. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΛεΜπρόν απάντησε δυναμικά. Βγήκε με μια πραγματικά κυρίαρχη νοοτροπία. Και από τότε τον έχω δει να οδηγεί σε αυτόν τον δρόμο».
Το κίνημα mamba, ως πρότυπο πειθαρχίας και δουλειάς για την επίτευξη ενός long-term στόχου, δεν αγκαλιάστηκε μόνο από επαγγελματίες αθλητές. Οι οπαδοί παντού χρησιμοποιούν τώρα τη φράση ως κίνητρο για να συνεχίσουν, να πιέζουν και να συνεχίσουν να αγωνίζονται.
Οι διακρίσεις
5 × πρωταθλητής NBA (2000 – 2002, 2009, 2010) ΝΒΑ πολυτιμότερος παίκτης (2008)
2 × MVP τελικών NBA (2009, 2010)
18 × NBA All-Star (1998, 2000 - 2016)
4 × NBA All-Star Game MVP (2002, 2007, 2009, 2011)
11 × Πρώτη ομάδα All-NBA (2002 – 2004, 2006 – 2013)
2 × All-NBA Δεύτερη ομάδα (2000, 2001)
2 × All-NBA τρίτη ομάδα (1999, 2005)
9 × NBA καλύτερη αμυντική ομάδα (2000, 2003, 2004, 2006 - 2011)
3 × NBA δεύτερη καλύτερη αμυντική ομάδα (2001, 2002, 2012)
2 × πρώτος σκόρερ NBA (2006, 2007)
Νικητής διαγωνισμού καρφωμάτων (1997)
NBA δεύτερη ρούκι ομάδα (1997)
NBA επετειακή ομάδα 75 χρόνων
Νο. 8 και 24 αποσύρθηκαν από τους Λος Άντζελες Λέικερς.
Πηγές άρθρου:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B9_%CE%9C%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84#
https://www.cheatsheet.com/entertainment/what-mamba-mentality-actually-means-according-to-kobe-bryant.html/
https://www.oneman.gr/athlitika/telika-ti-simainei-mamba-mentality/
https://en.as.com/en/2022/01/26/nba/1643203491_137407.html
https://eu.usatoday.com/in-depth/sports/nba/lakers/2021/01/25/kobe-bryant-what-we-know-helicopter-crash-one-year-later/4239967001/