Η Σταυρούλα Αντωνάκου στα Παραπολιτικά: «Ήταν ένα σοκ για εμένα η ασθένεια της μητέρας μου»
Η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής και αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ανοίγει την καρδιά της στα «Π»
Είναι μόλις 40 ετών και έχει καταφέρει να κάνει μια λαμπρή διεθνή καριέρα στο πόλο, κατακτώντας τίτλους και πρωταθλήματα εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο λόγος για τη Σταυρούλα Αντωνάκου, τη μοναδική γυναίκα που έχει καταφέρει να εκλεγεί σε δήμο, περιφέρεια και Βουλή. Στην πρώτη της προσωπική συνέντευξη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής και αντιπεριφειάρχης Πειραιά μιλάει για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε με τη μητέρα της και αποκαλύπτει τον λόγο που εγκατέλειψε το πόλο, όπως επίσης για τα… μυστικά της τσουχτής, της παραδοσιακής μανιάτικης μακαρονάδας.
Επειτα από 18 χρόνια καριέρας στον αθλητισμό, είστε αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής και αντιπεριφερειάρχης Πειραιά. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Γενικά ήμουν μια πολίτης η οποία είχε ανησυχίες και ήθελε να διορθωθούν διάφορα στρεβλά που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας στη χώρα μας. Το 2014, με την επιλογή του Γιάννη Μώραλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη να δημιουργηθεί ο «Πειραιάς Νικητής», μου έγινε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο γνωριζόμασταν από τότε που ήμουν αθλήτρια, ο οποίος μου ζήτησε να συναντηθούμε, για να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς μου. Στην αρχή θαρρώ ότι δεν υπήρχε στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με τα κοινά, αλλά μέσα σε μια πεντάλεπτη συζήτηση που κάναμε για τη μεγάλη, κοινή μας αγάπη, που είναι ο Πειραιάς, είπα το «ναι» και εκεί ξεκινάει η σχέση μου με την πολιτική.
Πώς αποφασίσατε να σταματήσετε την καριέρα σας στο πόλο, αφού έχετε υπάρξει Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ελλάδας;
Το timing που επέλεξα να σταματήσω ήταν για να αποφύγω τις επισκέψεις μου σε ψυχολόγο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν πρωταθλητισμό έχουν τεράστια δυσκολία όταν σταματάνε, και ιδιαίτερα όταν δεν έχουν κάτι άλλο να τους απορροφήσει, όπως είχαν με τον πρωταθλητισμό, στον οποίο ήταν προσαρμοσμένη όλη τους η ζωή. Οπότε για μένα το σωστό timing ήταν η στιγμή που κατάφερα να ασχοληθώ με πολύ σοβαρούς τομείς που αφορούσαν τον Δήμο Πειραιά.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;
Η μητέρα μου είχε πρόωρη γεροντική κατάθλιψη και τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής της ήταν ουσιαστικά κατάκοιτη. Εφυγε πέρυσι τον Μάιο και όλη η οικογένεια σκεφτήκαμε ότι ξεκουράστηκε. Με πλήγωνε πολύ να τη βλέπω σε αυτή την κατάσταση. Ηταν για μένα σοκ η ασθένεια της μητέρας μου, γιατί ήταν μια γυναίκα δυνατή, ενεργή και άψογη ως μαμά και σύζυγος. Οταν βλέπεις έναν άνθρωπό σου να υποφέρει καθημερινά, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι θεός για να το διορθώσεις και αυτό εμένα με κλόνιζε καθημερινά. Είμαστε πολύ δεμένοι ως οικογένεια και προσπαθούσαμε καθημερινά να τη βοηθάμε, αλλά και, κυρίως, να μην της δείχνουμε πόσο μας στενοχωρούσε όλη αυτή η κατάσταση.
Μικρή τι θέλατε να γίνετε;
Πιτσιρίκα ήθελα να γίνω κτηνίατρος, γιατί αγαπάω πάρα πολύ τα ζώα, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι μπορεί να μου πέθαινε κάποιο ζωάκι στα χέρια και δεν θα το ξεπερνούσα εύκολα. Οπότε η δεύτερη επιλογή μου ήταν να γίνω ψυχολόγος, να θεραπεύω ψυχές, αλλά όλα τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν όταν ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό. Ολη η ζωή μου προσαρμόστηκε πάνω σε αυτό.
Προσωπική ζωή υπάρχει; Εχετε κάποιον σύντροφο;
Αυτή την περίοδο είμαι μόνη μου, δεν έχω κάποιον σύντροφο, αλλά αυτό είναι από προσωπική επιλογή.
Σας έχουν απατήσει;
Πιστεύω ότι με έχουν απατήσει, αλλά δεν το έχω μάθει.
Μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;
Δεν μαγειρεύω συχνά, αλλά η σπεσιαλιτέ μου είναι η τσουχτή (σ.σ.: καρμπονάρα από τη Μάνη). Είναι μακαρονάδα με τυρί τριμμένο, στο οποίο ρίχνεις καυτό λάδι και βάζεις πάνω δύο τηγανητά αυγά. Αν έχεις και σύγκλινο από τη Μάνη, είναι το τέλειο πιάτο.
Εχετε κάποιο χόμπι;
Γενικά μου αρέσουν το θέατρο, το σινεμά και τα ταξίδια, τα οποία έχω περιορίσει πάρα πολύ, λόγω φόρτου εργασίας.
Τι μουσική ακούτε;
Μου αρέσει η έντεχνη μουσική. Αλλά με τις παρέες μου θα πάω και σε μπουζούκια. Μου αρέσουν πολύ ο Αντώνης Ρέμος, η Αννα Βίσση και πολλοί άλλοι.
Γήπεδο πάτε;
Γήπεδο πάω φουλ. Φυσικά, για να βλέπω τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο. Αλλά πάω και σε πισίνες, για να βλέπω το άθλημα που αγάπησα πολύ και δεν είναι άλλο από το πόλο.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/1/2023.