Η ευχή και η κατάρα της Μπενφίκα - Οι Λουζιτανοί αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν κρατούσαν όλους τους ποδοσφαιριστές που έχουν δώσει
Η ακαδηµία-πρότυπο
Η πώληση του Εντσο Φερνάντες στην Τσέλσι συνοδεύτηκε µε παγωµάρα στην Μπενφίκα. Η πρόταση, γύρω στα 110 εκατοµµύρια ευρώ, ήταν πολύ ελκυστική στο σηµείο που έγινε ώστε οι Λουζιτανοί να πουν «όχι». Αλλωστε, αυτή είναι η ταυτότητα των «αετών». Την τελευταία δεκαετία έχουν βγάλει από µεταγραφές 543 εκατ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατ. παραπάνω από τον δεύτερο Αγιαξ.
∆εν έχουν δώσει και λίγους: Εντερσον, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρούµπεν Ντίας, Ντανίλο, Ζοάο Φέλιξ, Ζοάο Κανσέλο, Βίκτορ Λίντελοφ, Ρενάτο Σάντσες, Γκονσάλο Γκέδες, ακόµα και τον Νέλσον Ολιβέιρα, που παίζει στον ΠΑΟΚ.
Το σχολείο Μπενφίκα, εν ολίγοις, θεωρείται πρότυπο. Η ακαδηµία της είναι ένα από τα πιο ελκυστικά προϊόντα στην Πορτογαλία. ∆εν πρόκειται µόνο για το τεράστιο κέντρο που βρίσκεται στη Λισαβόνα, αφού οι «αετοί» έχουν καλύψει µε τα... φτερά τους και άλλες πόλεις της Πορτογαλίας.
Οι προπονητές και το τεχνικό επιτελείο υπολογίζονται σε πάνω από εκατό. Μόνο οι παίκτες, σε κάθε περίοδο, υπολογίζονται σε 500, ενώ η Μπενφίκα έχει ως στόχο να προωθεί δύο παιδιά στην πρώτη οµάδα. Οι πιθανότητες να παίξει ένας παίκτης ποδόσφαιρο στην Μπενφίκα, λοιπόν, είναι ελάχιστες, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιο ισχυρές στο να κάνει επαγγελµατική καριέρα κάπου αλλού. Ο εγγενής στόχος είναι να φτάσει στη δεύτερη οµάδα, ώστε από εκεί να απορροφηθεί. Στην Primeira Liga δύσκολα θα διεξάγεται παιχνίδι χωρίς παίκτη που να έχει βγει από την ακαδηµία της πρώτης πορτογαλικής οµάδας που κατέκτησε Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Υποχρεωτικό
Η ακαδηµία της Μπενφίκα έχει ετήσιο κόστος 10-12 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου είναι σχεδόν υποχρεωτικό να πωλούν ποδοσφαιριστές. Αυτό, λειτουργικό καθώς είναι, δεν είναι πάντα ευχάριστο. Το όνειρο των προπονητών της ακαδηµίας είναι να δουν στο βασικό σχήµα της οµάδας των ανδρών έξι ή επτά ποδοσφαιριστές που θα κατακτήσουν µε την οµάδα από την Πορτογαλία το Champions League. Για να γίνει, βέβαια, αυτό, θα πρέπει να µπορέσουν να κρατήσουν όλους τους ποδοσφαιριστές τους για τουλάχιστον έναν χρόνο, κάτι που δεν έχει συµβεί έως τώρα.
Η περίπτωση του Φερνάντες, ο οποίος δεν προέρχεται καν από την ακαδηµία της οµάδας, είναι χαρακτηριστική, αφού λειτουργεί ως συµβολισµός: Σε µια χρονιά που ο προπονητής των ανδρών, ο Γερµανός Ρόγκερ Σµιντ, πήρε 14 παίκτες από την ακαδηµία και τη δεύτερη οµάδα στην προετοιµασία και κράτησε εννέα για τις αποστολές, που η Μπενφίκα είναι πρώτη στο πρωτάθληµα µε 10 βαθµούς διαφορά από την Πόρτο και ισάριθµα παιχνίδια να αποµένουν, και που έχει φτάσει στα προηµιτελικά του Champions League -και παίζει την προσεχή Τρίτη, 11 Απριλίου, στις 22.00 το πρώτο από τα δύο παιχνίδια της µε αντίπαλο την Ιντερ στο «Λουζ»-, στον σύλλογο είχαν σε περίοπτη θέση τον Αργεντινό και γι’ αυτό η στενοχώρια τους από τη µεταγραφή προσπερνούσε την ικανοποίηση. Πρόσµεναν, τουλάχιστον, να τον κρατήσουν έως το προσεχές καλοκαίρι και η φυγή του τους έδειξε πως, ακόµα κι αν υπάρχει φανερή στόχευση, είναι αδύνατον να µπορούν να βασίζονται στη διάρκεια.
∆εν πρόκειται, εξάλλου, για µια ιστορία που δεν έχουν ξαναζήσει. Η ιστορία του Μπερνάρντο Σίλβα πονάει ακόµη τους Λουζιτανούς. Ο Πορτογάλος µέσος έφτασε στο κέντρο της Λισαβόνας όταν ήταν 8 ετών, το 2002, και έπαιξε σε όλα τα τµήµατα της ακαδηµίας έως το 2013, όταν και ενσωµατώθηκε στη δεύτερη οµάδα. Από εκεί, το 2015 µπήκε στην
543 εκατομμύρια ευρώ έχουν βγάλει από μεταγραφές την τελευταία δεκαετία οι «αετοί»
πρώτη, στην οποία έπαιξε ακριβώς... ένα µατς, πριν, η Μονακό, µε προπονητή τον Λεονάρντο Ζαρντίµ, τον είχε πάρει δανεικό το φθινόπωρο του 2014 και αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, αγόρασε τα δικαιώµατά του αντί 15,75 εκατ. ευρώ.
Νέο αστέρι
Ο Σίλβα είναι µόνο ένα παράδειγµα. Η Μπενφίκα έχει για σίγουρο αγοραστή τη Μάντσεστερ Σίτι όσο είναι προπονητής της ο Πεπ Γουαρδιόλα. Στην τεχνική του Εντερσον, του Ρούµπεν Ντίας, του Σίλβα και του Κανσέλο ο Καταλανός βλέπει ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν στον τρόπο µε τον οποίο θέλει να αγωνίζεται η οµάδα του. Υπολογίζεται ως σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι η Σίτι θα προσεγγίσει ξανά τους «αετούς», όχι τόσο για τον Γκονσάλο Ράµος -ο οποίος έκανε θραύση ως αντικαταστάτης του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Παγκόσµιο Κύπελλο του Κατάρ, ιδίως µε το χατ τρικ του στο 6-1 απέναντι στην Ελβετία, στο παιχνίδι για τη φάση των «16»- όσο για τον Αντόνιο Σίλβα, τον 19χρονο στόπερ, που έχει καπαρώσει τη θέση του βασικού και είναι µια περίπτωση που µπήκε στην ακαδηµία στα 13 του, έφυγε γρήγορα, επειδή δεν µπορούσε να αντέξει µακριά από το σπίτι του, αλλά µε τη βοήθεια του ψυχολόγου της Μπενφίκα επέστρεψε για να µείνει.
Ούτως ειπείν, η αληθινή κατάρα δεν είναι τα «100 χρόνια χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο», που φέρεται να είπε ο θρυλικός προπονητής Μπέλα Γκούτµαν, αφού δεν τα βρήκε µε τη διοίκηση της οµάδας το καλοκαίρι του 1962, αλλά το ότι η Μπενφίκα δεν µπορεί να κρατήσει τους παίκτες που βγάζει για πάνω από µία διετία.
*Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 8/4/2023.