Οι εκλογές της 21ης Μαΐου τελείωσαν µε µια σαρωτική νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας και µία καθίζηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγµή, σηµαντική αύξηση σηµειώθηκε στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο είναι πλέον η τρίτη δύναµη και µπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο στις δεύτερες εκλογές, που θα έρθουν σε έναν µήνα.

Πέρα, όµως, από τους βασικούς παίκτες του εκλογικού σκηνικού, υπήρξαν και µικρότερα κόµµατα, τα οποία, αν και δεν κατάφεραν να µπουν στη Βουλή, ξεχώρισαν. Ενα από αυτά ήταν το κόµµα ΚΟΤΕΣ (Καπνιστικές Οµάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση), το οποίο υπερασπίζεται το δικαίωµα των καπνιστών να καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους και κατάφερε να συγκεντρώσει 11.515 ψήφους σε όλη την επικράτεια. Ο πρόεδρος του κόµµατος, Νίκος Λούβρος, µίλησε στο «Secret» εξηγώντας ότι οι ΚΟΤΕΣ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κόµµα που απευθύνεται µόνο σε καπνιστές.

9

Στην αρχή, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησαν οι ΚΟΤΕΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2009 δηµιουργήθηκαν µε αφορµή τον αντικαπνιστικό νόµο του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου. Οµως δεν ήταν µόνο το κάπνισµα το αίτιο. Ηταν γενικά η διαφορετικότητα, δηλαδή η ελευθερία επιλογής που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του».

Στη συνέχεια µίλησε για τα µέλη του κόµµατος και αναφέρθηκε στο οικονοµικό σχέδιο που προτείνει. «Αυτήν τη στιγµή έχουµε 15.000 µέλη. Το πρόγραµµα του κόµµατος είναι να αλλάξει όλο το µοντέλο της οικονοµίας. Θέλουµε να ισχύσει το µοντέλο της δεκάτης. ∆ηλαδή το κράτος να παίρνει το 1/10 κλιµακωτά ως φόρο, µε όριο τα 15.000 µε 20.000 ευρώ εισόδηµα. Οσο ανεβαίνει το εισόδηµα τόσο ανεβαίνει και ο φόρος και φτάνει στο ανώτερο όριο, το οποίο είναι στο 20%. Αυτό πιστεύουµε ότι θα µπορέσει να φέρει πολλές ξένες επιχειρήσεις στη χώρα και έτσι να δοθεί µια λύση στο πρόβληµα της ανεργίας. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τον ΦΠΑ, αυτός θα υπάρχει µόνο στα εισαγόµενα προϊόντα. Το βάρος του προγράµµατός µας επίσης πέφτει σε Παιδεία και Υγεία, καθώς εκεί πιστεύουµε ότι είναι η πραγµατική αξία µιας χώρας».

Σχετικά µε το αν θα καταφέρει κάποια στιγµή να µπει στη Βουλή, ο κ. Λούβρος ανέφερε ότι αυτό είναι δύσκολο. «Θεωρώ ότι είναι δύσκολο το ΚΟΤΕΣ να βρεθεί κάποια στιγµή στη Βουλή. Προτιµώ τον δήµο και για αυτό σκοπεύω να θέσω υποψηφιότητα στις εκλογές που έρχονται τον Οκτώβρη. Ο συνδυασµός θα λέγεται “Booze - ΚΟΤΕΣ - Ζωντανή Πόλη”. Για τις εθνικές εκλογές έτσι κι αλλιώς δεν µου βγαίνουν τα λεφτά και το θεωρώ µάταιο, καθώς ξέρω το αποτέλεσµα. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνω και πιστεύω ότι µου ταιριάζει περισσότερο είναι να προσπαθήσω να διεκδικήσω τον ∆ήµο της Αθήνας. Ξέρω την Αθήνα πάρα πολύ καλά, σαν την τσέπη µου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να έχει αισθητική, χιούµορ και φαντασία»

Για να γίνει κάποιος µέλος του κόµµατος, σύµφωνα µε τον πρόεδρό του, θα πρέπει να έχει αισθητική, χιούµορ και φαντασία. «∆εν χρειάζεται να είναι καπνιστής, αρκεί όµως να σέβεται τα δικαιώµατα των καπνιστών και όλων των άλλων ανθρώπων», είπε.

Ανήκουμε στην εμπνευσμένη Αριστερά. Δηλαδή, την Αριστερά που έχει φαντασία και δεν είναι κολλημένη


Σχετικά µε το κάπνισµα σε εσωτερικούς χώρους ανέφερε πως κάτι τέτοιο µπορεί να γίνει χωρίς να ενοχλούνται αυτοί που δεν καπνίζουν. «Υπάρχει τρόπος τεχνικός. Μπορεί να εγκατασταθεί ένας καλός εξαερισµός σε ένα κοµµάτι καταστήµατος εστίασης, όπου κάθονται καπνιστές, και έτσι δεν θα ενοχλείται κανένας. Ούτε αυτόν που θα κάθεται δίπλα από έναν καπνιστή θα τον ενοχλεί ο καπνός», πρόσθεσε. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τον πολυχώρο «Booze» ο κ. Λούβρος ανέφερε ότι δεν είναι µπαρ, όπως θεωρούν πολλοί, αλλά είναι τα επίσηµα γραφεία του κόµµατος και εντός του κτιρίου λειτουργεί ένα κυλικείο. Εκεί, όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους περίπου 4.500 χιλιάδες καλλιτέχνες δίχως να έχουν πληρώσει κάποια προµήθεια.


Στις εκλογές του 2019 το ΚΟΤΕΣ είχε συνεργαστεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα επέλεξε να κατέβει µόνο του. Ο κύριος Λούβρος εξήγησε τους λόγους που έγινε αυτό λέγοντας: «∆εν µε θέλουν. Τους πήρα τηλέφωνο και δεν πήρα ξεκάθαρη απάντηση. Πιστεύω ότι ή είµαι πολύ τοξικός ή πιο αριστερός από ό,τι χρειάζεται. Και να µου κάνανε πρόταση τώρα, δεν το βλέπω πιθανό να µπορεί να γίνει κάποια συνεργασία. Θα προτιµούσα καλύτερα το ΚΚΕ. Μπορεί να είναι συντηρητικοί, αλλά έχουν µια σταθερότητα στις θέσεις τους και ξέρεις µε τι έχεις να κάνεις. Τους σέβοµαι (το ΚΚΕ) αλλά αναγνωρίζω ένα γεγονός: ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, οπότε το σύνθηµα “Εξω οι βάσεις του θανάτου” δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πραγµατικότητα. Ακόµα και στην Κούβα υπάρχει το Γκουαντάναµο».

Τέλος, στην ερώτηση για το πού ακριβώς ανήκει πολιτικά το κόµµα του ο κύριος Λούβρος απάντησε: «Ανήκουµε στην εµπνευσµένη Αριστερά. ∆ηλαδή την Αριστερά που έχει φαντασία και δεν είναι κολληµένη».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23