Γιάννης Μαρκόπουλος: Η καριέρα της «μουσικής ψυχής της Ελλάδας» – Ένας κορυφαίος καλλιτέχνης αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος
Έναν χρόνο έδινε μάχη με τον καρκίνο ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος, που άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 84 ετών
Η «μουσική ψυχή της Ελλάδας» σίγησε. Ο κορυφαίος δημιουργός, Γιάννης Μαρκόπουλος, που πάντρεψε με μοναδική μαεστρία λαϊκούς ήχους με σπουδαία μαλαματένια λόγια, δεν είναι πια εδώ.
Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο και μέχρι τα 17 του χρόνια έζησε στην Ιεράπετρα. Εκεί γεννήθηκε το πάθος του για τη μουσική.
Στο πατρικό του, δίπλα σε μια λίμνη όπου τις νύχτες οι βάτραχοι έστηναν χορό με τις φωνές τους, ο Μαρκόπουλος συγκλονιζόταν από τους ήχους και η μητέρα του, που ήθελε να δει τον γιο της γιατρό, ανησυχούσε.
«Eγώ είμαι τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του είκοσι χρόνια στην Αθήνα και τα επόμενα άλλα είκοσι από εδώ. Έχουμε κάνει τα πάντα, έχουμε ταξιδέψει στον κόσμο, για μια 25ετια γυρίσαμε όλο τον κόσμο. Είμαι λυπημένος, τώρα δεν φτάνει η λέξη να το πω, χάνω έναν άνθρωπο που είναι σαν στην οικογένειά μου, μέσα, τον συνθέτη μου», είπε ο ερμηνευτής Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
«Θα του χρωστάω πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής μου ζωής. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Του χρωστάμε όμως όλοι μας και για πάντα τη μεγάλη προσφορά του στην ιστορία, στον πολιτισμό, στον τόπο μας», σημείωσε ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.
Η πορεία του
Σπουδαίος, ανατρεπτικός, ευφυής, πρωτοπόρος. Στα 17 του ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα και τον παρέλαβε ο Νίκος Κούνδουρος.
Η μεγάλη του λαχτάρα ήταν να δει την Ακρόπολη, και τα κατάφερε. Την έβλεπε κάθε ημέρα καθώς σπούδασε στo Πάντειο.
«Αποχαιρετώ με συγκίνηση έναν συνθέτη που αναζήτησε την έμπνευση στον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και μετουσίωσε το ήθος της σ’ ένα σύγχρονο, ενδιαφέρον, πολυδιάστατο, εντελώς προσωπικό ιδίωμα», ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές. Μοσχολιού, Αλεξίου, Νταλάρας, Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Χατζής, Καζαντζίδης, αλλά και τρεις σπουδαίοι τραγουδιστές που ο ίδιος ο Μαρκόπουλος ανακάλυψε, ο Ξυλούρης, ο Γαργανουράκης και η Μαρία Δημητριάδη.
«Αντίο» από τον πολιτικό κόσμο
«Ένα πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του. Αλλά και για την κοινωνία μας και την αγαπημένη του Κρήτη, που χάνει μία ευγενική μορφή της», ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν βαθιά ελληνικός και απέραντα παγκόσμιος. Και ταυτόχρονα, μία προσωπικότητα διαχρονικά ταγμένη στη δημοκρατία και την πρόοδο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Η πίστη του στη Δημοκρατία και την Ελευθερία χαρακτήριζε το έργο του και την δράση του. Οι Έλληνες τον αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Είχε μια μοναδική τέχνη να αναγεννά, να αναμορφώνει, να ανακατατάσσει τα γνώριμα ηχοχρώματα της μουσικής μας παράδοσης, έτσι που να μιλούν για το σήμερα, αλλά και για το αύριο», είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο μεγάλος συνθέτης, σημαιοφόρος του κινήματος «επιστροφής στις ρίζες», ο μουσικός που με το όραμά του δημιούργησε τομή και έδωσε άλλη ταυτότητα στη σύγχρονη ελληνική μουσική, μέσα από το διαχρονικό του έργο θα συνεχίσει να ζει, να εμπνέει και να εκφράζει γενιές και γενιές Ελλήνων.