«Ήμασταν παγιδευμένοι σε βαθυσκάφος και είχαμε μόλις 12' οξυγόνου» - Συγκλονίζουν τα όσα συνέβησαν στη διάσωση του Ρότζερ Μάλινσον
«Έχω ένα φριχτό προαίσθημα για τους πέντε επιβαίνοντες του "Titan"» , υποστηρίζει ο τελευταίος επιζών της βαθύτερης επιτυχημένης θαλάσσιας διάσωσης
Συνεχίζεται το θρίλερ με το εξαφανισμένο τουριστικό υποβρύχιο κοντά στο ναυάγιο του «Τιτανικού» και οι ελπίδες έχουν αναπτερωθεί μετά τους θορύβους που έπιασαν καναδικά αεροπλάνα κάτω από το νερό.
Tην ίδια ώρα, τα χειρότερα, για τους πέντε επιβαίνοντες του βαθυσκάφους «Titan», φοβάται ο τελευταίος επιζών της βαθύτερης επιτυχημένης θαλάσσιας διάσωσης στην ιστορία.
Όπως αναφέρει η αμερικανική «Νew York Post», το 1973, o Βρετανός Ρότζερ Μάλινσον διασώθηκε με τον συνεργάτη του ενώ έκαναν κατάδυση, αφότου πέρασαν 84 ώρες παγιδευμένοι σε βάθος 1.575 μέτρων κάτω από το νερό στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας σε ένα βαθυσκάφος, μήκους έξι μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων.
Ο ίδιος δηλώνει απαισιόδοξος για την τύχη των επιβαινόντων του «Titan», με το επιχείρημα ότι, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία επικοινωνία από το εξαφανισμένο βαθυσκάφος.
«Πρόκειται για δυσοίωνο σημάδι. Αυτό είναι φρικτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουν μεταδώσει κάποιου είδους σήμα», υποστήριξε ο 85χρονος σήμερα Μάλινσον σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο «Sky News».
Σημειώνεται πως τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και του Καναδά προσπαθούν να σώσουν τους επιβάτες του «Titan» της εταιρείας «OceanGate Expeditions».
Εάν το πλήρωμα είναι ακόμα ζωντανό, οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν απομείνει περίπου 40 ώρες οξυγόνου.
Από την πλευρά του, ο Μάλινσον δεν έχει πολλές ελπίδες αναφερόμενος στην επιβίωση των ατόμων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο «Titan», ενώ εξηγεί την δική του συγκλονιστική περιπέτεια, πριν από μισό αιώνα, που είχε αίσιο τέλος.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο «Sky News», μιλάει για τον τρόπο με το οποίο σώθηκε από το ατύχημα που είχε με βαθυσκάφος ανοικτά της Ιρλανδίας.
«Είχαμε 12 λεπτά οξυγόνου»
Πριν πενήντα χρόνια, ο 35χρονος τότε Μάλινσον και ο 28χρονος τότε Ρότζερ Τσάπμαν (σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή) τοποθετούσαν ένα υπερατλαντικό τηλεφωνικό καλώδιο 150 μίλια από την ακτή του Κορκ στην Ιρλανδία, σ΄ένα βαθυσκάφος με το όνομα «Pisces III».
Ξαφνικά η καταπακτή του μηχανοστασίου άνοιξε κατά λάθος από το πλοίο επιφανείας στο οποίο ήταν δεμένοι.
Πάνω από ένας τόνος νερού άρχισε να χύνεται στο αυτόνομο πίσω τμήμα του βαθυσκάφους και αφού οι δύο άνδρες κρέμονταν από το πλοίο επιφανείας, έσπασε η γραμμή πρόσδεσής τους και κατρακύλησαν στον πυθμένα της θάλασσας με περίπου 40 μίλια την ώρα.
«Ήταν πολύ τρομακτικό», είχε δηλώσει στο BBC το 2013.
«Πέρασαν περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να χτυπήσουμε στον πυθμένα. Απενεργοποιήσαμε τον μετρητή βάθους στα 500 πόδια καθώς θα μπορούσε να είχε σκάσει και πήραμε μαξιλάρια και κουλουριαστήκαμε για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τραυματισμούς. Καταφέραμε να βρούμε λευκό πανί για να το βάλουμε στο στόμα μας, ώστε να μην δαγκώσουμε τις γλώσσες μας» σημείωσε ακόμη.
Οι δύο άνδρες επικοινώνησαν για να ενημερώσουν ότι είχαν επιζήσει από την πρόσκρουση, αλλά με την παροχή οξυγόνου να μειώνεται λεπτό προς λεπτό οι ελπίδες τους ήταν ελάχιστες.
Για να μειώσουν τη χρήση οξυγόνου σταμάτησαν να μιλούν και προσπάθησαν να μείνουν όσο πιο ακίνητοι μπορούσαν και απέφυγαν να φάνε το μόνο σάντουιτς και το κουτάκι λεμονάδας που είχαν για διατροφή.
«Δεν μιλούσαμε σχεδόν καθόλου, απλά πιάναμε ο ένας το χέρι του άλλου και το σφίγγαμε για να δείξουμε ότι είμαστε καλά», είχε δηλώσει ο Μάλινσον στο BBC.
Στην επιφάνεια, τα συνεργεία διάσωσης αντιμετώπισαν μια σειρά από τεχνικά προβλήματα καθώς ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.
Τρεις ημέρες μετά το ατύχημα, το υποβρύχιο διάσωσης κατάφερε να συνδέσει ένα ειδικά σχεδιασμένο γάντζο και σχοινί ρυμούλκησης στο βαθυσκάφος «Pisces III» και να το ανασύρει στην επιφάνεια.
Μόλις έφτασαν εκεί, χρειάστηκαν άλλα 30 λεπτά για να ανοίξει η καταπακτή της καμπίνας.
«Είχαμε 72 ώρες ζωής όταν ξεκινήσαμε την κατάδυση, έτσι καταφέραμε να διανύσουμε άλλες 12,5 ώρες. Όταν κοιτάξαμε στον κύλινδρο, είχαμε 12 λεπτά οξυγόνου», είχε τονίσει ο Τσάπμαν στο BBC.
Ο Μάλινσον περιέγραψε στο βρετανικό δίκτυο «Sky News» ότι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της επιβίωσής τους ήταν ότι οι δύο άνδρες φρόντιζαν ο ένας τον άλλον στη διάρκεια όλης αυτής της σκληρής δοκιμασίας.
«Φροντίζαμε ο ένας για τον άλλον και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό, σημαντικό στοιχείο διάσωσης μας», υπογράμμισε ο Ρότζερ Μάλινσον.
Πηγή: protothema.gr