Σε «Δημοκρατία του Μπαράτ» μετονομάζεται η Ινδία!

Η πρόσκληση δείπνου της προέδρου Ντραουπάντι Μούρμου προς τους ξένους ηγέτες, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του G-20, μιλά για «πρόεδρο του Μπαράτ», όπως αποκαλείται η Ινδία στα χίντι, τη γλώσσα των Ινδών. Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του κυβερνώντος κόμματος BJP χαιρέτισαν την κίνηση, κάνοντας λόγο για μια περήφανη στιγμή για τη χώρα, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, μεταδίδει το BBC.

Η χρήση του όρου «Bharat» έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ο Μόχαν Μπαγκουάτ, επικεφαλής της δεξιάς οργάνωσης Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), του ιδεολογικού βραχίονα του BJP, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Μπαράτ, αντί για Ινδία. Άλλωστε, φουντώνουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ινδία στο «Bharat», χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

«Κατά καιρούς χρησιμοποιούμε τον όρο Ινδία, ώστε να καταλαβαίνουν όσοι μιλούν αγγλικά. Αλλά πρέπει να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε αυτό. Το όνομα της χώρας Μπαράτ θα παραμείνει Μπαράτ, όπου κι αν πάτε στον κόσμο», δήλωσε ο Μπαγκουάτ.

Όλοι οι επίσημοι ιστότοποι της Ινδίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «κυβέρνηση της Ινδίας» και η Μούρμου εξακολουθεί να αναφέρεται ως πρόεδρος της Ινδίας στο X (πρώην Twitter).