Ένας «εκτελεστής» που ήρθε για να μείνει - Ο Στέβαν Γιόβετιτς, τον οποίο η FIFA χαρακτηρίζει «θανατηφόρο Μαυροβούνιο στράικερ», βρήκε το λιμάνι του
Η άφιξη του Στέβαν Γιόβετιτς στην Ελλάδα, στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσε αίσθηση, εντύπωση, έκπληξη σε πληθώρα ξένων media
Το επίσημο site της FIFA, σε ένα από τα πιο πρόσφατα (30/6/23) ηλεκτρονικά αφιερώματά του σε επιφανείς άσους μεγάλων πρωταθλημάτων, τον «βάφτισε» ως «τον πιο… θανατηφόρο Μαυροβούνιο στράικερ», αναγορεύοντάς τον, παράλληλα, ως «έναν από τους πλέον περιζήτητους νέους επιθετικούς τη δεκαετία του 2010, που τώρα ηγείται της Χέρτα Βερολίνου στη Γερμανία, με αποδεδειγμένη αξία στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης».
Στη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν… πρόλαβαν το επόμενο «τεύχος» της αγωνιστικής διαδρομής του Στέβαν Γιόβετιτς: το «ερυθρόλευκο», με την υπογραφή του διεθνούς άσου στο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό...
Η FIFA έκανε λόγο για έναν από τους πιο περιζήτητους νέους επιθετικούς, γιατί προ δεκαετίας, όταν ο Γιόβετιτς ήταν 23 ετών, είχε παρουσιαστεί σε μια μεγαλειώδη τελετή με χιλιάδες οπαδούς παρόντες στο γήπεδο «Etihad».
Ο σεΐχης Μανσούρ, αντιπρόεδρος του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, είχε αναθέσει εκείνη την εποχή την οικοδόμηση ενός μεγάλου club -που θα σαρώνει τους τίτλους- στον κόουτς Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ο Χιλιανός προπονητής έκανε σαν… τρελός να φορέσει τα γαλάζια στον Γιόβετιτς (με μια μεταγραφή της τάξης των 25.000.000) και το πέτυχε, άσχετα αν μετέπειτα δεν εξελίχθηκε ομαλά η σχέση τους, και δεν δίστασε ο Μαυροβούνιος κυνηγός να πει στο φινάλε ότι «είμαι πολύ απογοητευμένος, δεν νομίζω ότι ήταν καλή ή σωστή απόφαση. Ο Πελεγκρίνι με… σκότωσε!».
Ήταν χειμώνας του 2015 στην Αγγλία, με τη Μάντσεστερ Σίτι να είναι τιμωρημένη από την UEFA και να μπορεί να δηλώνει μόλις 21 παίκτες για την Ευρώπη. Ο Γιόβετιτς ήταν αρχικά στην ευρωπαϊκή λίστα των «πολιτών», όμως ο Χιλιανός, θέλοντας να κάνει χώρο για τον νεοαποκτηθέντα Γουίλφριντ Μπονί, τον άφησε εκτός και, εν ολίγοις, άρχισε να (του) γράφει τους τίτλους τέλους στην καριέρα του Μαυροβούνιου στα εγγλέζικα γήπεδα. Εκείνη την περίοδο, που ο νέος επιθετικός του Ολυμπιακού ήταν κάτοικος Μάντσεστερ, με ξεκάθαρα στοιχεία στο παιχνίδι του, τού δημιουργικού και επιδέξιου επιθετικού, με ταυτόχρονη ευχέρεια και ευελιξία στο σκοράρισμα, οι απανταχού εγκωμιαστικοί σχολιασμοί για την «πάστα του» έφταναν στο σημείο να του αποδίδουν κλάση ανώτατου επιπέδου.
Δεν είχαν διστάσει τότε να τον αποκαλέσουν «Ρομπέρτο Μπάτζο, Κρόιφ, Κακά, Λιονέλ Μέσι»! Ντρίπλα, τεχνικές ικανότητες, δημιουργικότητα: ένας σπάνιος συνδυασμός προτερημάτων για επιθετικό και σκόρερ μαζί. Να γιατί τον παρομοίαζαν με «ιερά τέρατα» της μπάλας…
Στο Βερολίνο, όπου ο Γιόβετιτς μεταγράφηκε για λογαριασμό της Χέρτα το καλοκαίρι του 2021, ύστερα από 4 χρόνια στη Μονακό και τη Ligue 1, έγινε ο αγαπημένος των θαυμαστών του, παρά τις περιορισμένες εξόδους του στην πόλη. Με την παρουσία του στην Μπουντεσλίγκα έγινε επίσης ο τρίτος παίκτης, μετά τον Ρουμάνο Φλορίν Ραντουτσόιου και τον Δανό Κρίστιαν Πόουλσεν, που έπαιξε και στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία).
Τον Αύγουστο του 2021, όταν σκόραρε για τη Χέρτα εναντίον της Κολονίας, ο Μαυροβούνιος έγινε μάλιστα ο δεύτερος (μετά τον Ραντουτσόιου) παίκτης που σκόραρε τουλάχιστον ένα γκολ στα κορυφαία πρωταθλήματα σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Ο υποβιβασμός της Χέρτα εφέτος τον οδήγησε στην έξοδο και στη μεταπήδησή του στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά.
Η άφιξη του Στέβαν Γιόβετιτς στην Ελλάδα, στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσε αίσθηση, εντύπωση, έκπληξη σε πληθώρα ξένων media. Έστω κι αν ήρθε στη χώρα μας λίγο πριν από τα 34 του… Γιατί τέτοιας αξίας παίκτες δεν συνδέουν νεότεροι την καριέρα τους με το πρωτάθλημά μας (πώς να το κάνουμε τώρα!) ή και… ουδέποτε στη ζωή τους.
Προφανέστατα και πριν από μια δεκαετία δεν θα διανοούνταν κανείς να πιστέψει ότι θα έρθει στα μέρη μας. Αλλά την ίδια ώρα πρόκειται για ποδοσφαιριστή με αδιαμφισβήτητη πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα και νούμερα που προκαλούν ίλιγγο. Ο ερχομός του Γιόβετιτς στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνοδεύτηκε από επιφωνήματα και για την κυρία που είχε στο πλευρό του: τη σύζυγό του. Ο Στέβαν είναι παντρεμένος με τη Μαρίγια Γκβοζντένοβιτς. Αν και αμφότεροι από την Ποντγκόριτσα, γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων στο Λονδίνο. Η τελετή έγινε το 2020 στο δημαρχείο του Μόντε Κάρλο. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα παιδί.
Είναι φανατικός gamer, παίζει PlayStation, συχνά με τον φίλο και πρώην συμπαίκτη του Ματίγια Νάσταζιτς. Έχει το αριστερό του χέρι καλυμμένο με τατουάζ (ένα «γεμάτο μανίκι») και δεν έχει καταναλώσει ποτέ αλκοόλ.
Γεννημένος στις 2 Νοεμβρίου, με ζώδιο τον Σκορπιό, διαβάζουμε σε life style αναφορές από το εξωτερικό στο πρόσωπό του, πως έχει γενέθλια ίδια μέρα με αρκετούς (επίσης) διάσημους εκτός ποδοσφαίρου. Όπως τον Ντέιβιντ Λόρενς Σουίμερ, τον Αμερικανό ηθοποιό, σκηνοθέτη και παραγωγό, περισσότερο γνωστό μας από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δημοφιλέστατη τηλεοπτική σειρά του NBC, «Τα Φιλαράκια».
Ή ακόμη τον Σαρούκ Καν, τον Ινδό ηθοποιό, παραγωγό και τηλεοπτική προσωπικότητα. Είναι γνωστός στα μέσα ως «Βασιλιάς του Μπόλιγουντ», «Βασιλιάς Χαν». Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 80 ταινίες του Μπόλιγουντ και έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις.
Αλλά και τον πασίγνωστο Αμερικανό ράπερ και τραγουδιστή Cornell Iral Haynes Jr., πιο γνωστό με το καλλιτεχνικό όνομα Νέλι.
Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι από όλες, η αγαπημένη του ομάδα είναι η ΦΚ Παρτιζάν, εκεί όπου ενηλικιώθηκε ποδοσφαιρικά. Εκεί από όπου άρχισε το μεγάλο ταξίδι μιας πλούσιας αγωνιστικής διαδρομής. Το εφαλτήριο της δόξας του! Τον γοήτευε ο Σεβτσένκο, είδωλό του όμως αποτελούσε ο πρώην φορ της Ρόμα, Μαυροβούνιος διεθνής Μίρκο Βούτσινιτς, από τον οποίο πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού U21 της Εθνικής Μαυροβουνίου, σε ηλικία 17 ετών. Παραμένει αρχηγός της Εθνικής Μαυροβουνίου και κάτοχος του ρεκόρ διεθνών τερμάτων της, με 31 γκολ.
Το παρατσούκλι του στο Μαυροβούνιο είναι «Joveta». Έτσι τον φώναζαν από μικρό, από τις 9 Απριλίου 2006, όταν στα 16 του έκανε ντεμπούτο με τα ασπρόμαυρα της Παρτιζάν. Στην Ελλάδα τον γράφαμε και τον λέγαμε: Στέφαν. Ο ίδιος μάς προέτρεψε στο βίντεο-καλωσόρισμα στην ομάδα, που του ετοίμασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός ως Spiderman, να τον φωνάζουμε πια: Στέβαν.
Πριν από μια 15ετία υπήρξε το μεγαλύτερο prospect της Γηραιάς Ηπείρου. Ενός πιτσιρικάς με μπούκλες που αγαπήθηκε στη Φλωρεντία, ένας μετέπειτα σταρ που περιπλανήθηκε και σκόραρε στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και που παρά το χαμένο potential και το υποβαθμισμένο ταβάνι, δεν ψάχνει κανενός είδους restart. Συνεχίζει απλά το ταξίδι του…
Οι συγκρίσεις του Στέβαν Γιόβετιτς -ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλαν τα Βαλκάνια στη μετά Γιουγκοσλαβία εποχή- με τον «μικρό Βούδα» των ιταλικών γηπέδων, τον Ρομπέρτο Μπάτζο, ήταν συχνές, λόγω του στυλ παιχνιδιού του, το οποίο ομοίαζε με του άλλοτε αρχηγού της Γιουβέντους και της Σκουάντρα Ατζούρα. Διακρίνεται για τις ικανότητές του με την μπάλα στα πόδια, στην ντρίπλα, στις τεχνικές του ικανότητες και στη δημιουργικότητά του. Στοιχεία πολύ υψηλών δεδομένων για έναν φορ περιοχής και περιφερειακό, που μπορεί επίσης να παίξει ως επιθετικός μέσος ή εξτρέμ!
Το «άστρο» του Στέβαν Γιόβετιτς -ανακηρυγμένου από τους Ιταλούς συναδέλφους μεγάλων εφημερίδων και sites ως ένας από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς της τελευταίας δεκαετίας της Serie A- δεν έπαψε ποτέ να λάμπει ψηλά στον ποδοσφαιρικό ουρανό.
Και ας μην είχε την καλύτερη «ρέντα» στην καριέρα του, αφού η μάστιγα των τραυματισμών δεν τον άφησε πολλές φορές απερίσπαστο να ξεδιπλώνει τις ποδοσφαιρικές αρετές του στα γήπεδα.
Τα ραντεβού του Μαυροβούνιου με την ατυχία δεν τα λες και λίγα, με τη σύμφωνη άποψη όλων ότι αν δεν είχε πράγματι ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς στο μηριαίο και στη γάμπα θα είχε «χτίσει» ακόμα μεγαλύτερο όνομα και από του Αντρέι Σεβτσένκο, τον οποίο θαύμαζε από παιδί.
«Δεν θέλω να λέω ψέματα, πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές. Ξέρω για τι είμαι ικανός. Γι’ αυτό και ήταν κρίμα που δεν μπορούσα να δώσω το 100%. Θέλω να συνεχίσω να παίζω για πολύ καιρό, γιατί το ποδόσφαιρο είναι αυτό που αγαπώ», είχε δηλώσει με αισιόδοξη διάθεση και όνειρα για τον εαυτό του το καλοκαίρι του 2010, όταν στην προετοιμασία της Φιορεντίνα υπέστη ρήξη χιαστού, δείχνοντας ότι ποτέ δεν παύει να βρίσκει κίνητρο για να συνεχίζει…
Οι τραυματισμοί στους χιαστούς τον σημάδεψαν, τον θορύβησαν σε τέτοιο σημείο που δεν στάθηκε άπραγος, όταν ένας συμπατριώτης και συνάδελφός του χρειάστηκε οικονομική βοήθεια.
Το 2015, ένας συμπατριώτης του, ο Μιλιβόγιε Ράιτσεβιτς, που αγωνιζόταν στην Μπουντούτσνοστ, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά αδυνατούσε να βρει τα χρήματα.
Ο Γιόβετιτς, ευαισθητοποιημένος από τα «δικά του», παρότι δεν είχε μιλήσει καν ποτέ μαζί του, επικοινώνησε και του ανακοίνωσε πως θα καλύψει εκείνος εξ ολοκλήρου τα έξοδα των εξετάσεων και της επέμβασης!... Έγινε αρχηγός της Παρτιζάν σε ηλικία 17 ετών, 10 μηνών και 21 ημερών τον Ιανουάριο του 2008, μετά την πώληση του πρώην αρχηγού Αντόνιο Ρουκάβινα στην Ντόρτμουντ, καταγράφοντας μάλιστα λίγο νωρίτερα και το πρώτο του χατ τρικ στην καριέρα του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για τα προκριματικά του (τότε) Κυπέλλου UEFA εναντίον της Ζρίνσκι στις 2 Αυγούστου 2007 (στη νίκη της Παρτιζάν με 5-0).
Το καλοκαίρι του 2008 «εισέβαλε» στο Καμπιονάτο, στη Φιορεντίνα, ολοκληρώνοντας την πρώτη μεγάλη του μεταγραφή για 11.000.000 ευρώ. Σκόραρε 40 γκολ σε 134 συμμετοχές στις πέντε σεζόν του με τον ιταλικό σύλλογο, ακολουθώντας τα χνάρια αποτελεσματικότητας του Μπατιστούτα, του Ρούι Κόστα και του Λούκα Τόνι με τη φανέλα των «βιόλα». Οι οπαδοί της έδωσαν στον Γιόβετιτς το παρατσούκλι «Jo-Jo».
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Συντάκτης: Δημοσθένης Καρμοίρης
Στη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν… πρόλαβαν το επόμενο «τεύχος» της αγωνιστικής διαδρομής του Στέβαν Γιόβετιτς: το «ερυθρόλευκο», με την υπογραφή του διεθνούς άσου στο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό...
Η FIFA έκανε λόγο για έναν από τους πιο περιζήτητους νέους επιθετικούς, γιατί προ δεκαετίας, όταν ο Γιόβετιτς ήταν 23 ετών, είχε παρουσιαστεί σε μια μεγαλειώδη τελετή με χιλιάδες οπαδούς παρόντες στο γήπεδο «Etihad».
«Με σκότωσε!»
Ο σεΐχης Μανσούρ, αντιπρόεδρος του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, είχε αναθέσει εκείνη την εποχή την οικοδόμηση ενός μεγάλου club -που θα σαρώνει τους τίτλους- στον κόουτς Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ο Χιλιανός προπονητής έκανε σαν… τρελός να φορέσει τα γαλάζια στον Γιόβετιτς (με μια μεταγραφή της τάξης των 25.000.000) και το πέτυχε, άσχετα αν μετέπειτα δεν εξελίχθηκε ομαλά η σχέση τους, και δεν δίστασε ο Μαυροβούνιος κυνηγός να πει στο φινάλε ότι «είμαι πολύ απογοητευμένος, δεν νομίζω ότι ήταν καλή ή σωστή απόφαση. Ο Πελεγκρίνι με… σκότωσε!».Ήταν χειμώνας του 2015 στην Αγγλία, με τη Μάντσεστερ Σίτι να είναι τιμωρημένη από την UEFA και να μπορεί να δηλώνει μόλις 21 παίκτες για την Ευρώπη. Ο Γιόβετιτς ήταν αρχικά στην ευρωπαϊκή λίστα των «πολιτών», όμως ο Χιλιανός, θέλοντας να κάνει χώρο για τον νεοαποκτηθέντα Γουίλφριντ Μπονί, τον άφησε εκτός και, εν ολίγοις, άρχισε να (του) γράφει τους τίτλους τέλους στην καριέρα του Μαυροβούνιου στα εγγλέζικα γήπεδα. Εκείνη την περίοδο, που ο νέος επιθετικός του Ολυμπιακού ήταν κάτοικος Μάντσεστερ, με ξεκάθαρα στοιχεία στο παιχνίδι του, τού δημιουργικού και επιδέξιου επιθετικού, με ταυτόχρονη ευχέρεια και ευελιξία στο σκοράρισμα, οι απανταχού εγκωμιαστικοί σχολιασμοί για την «πάστα του» έφταναν στο σημείο να του αποδίδουν κλάση ανώτατου επιπέδου.
Δεν είχαν διστάσει τότε να τον αποκαλέσουν «Ρομπέρτο Μπάτζο, Κρόιφ, Κακά, Λιονέλ Μέσι»! Ντρίπλα, τεχνικές ικανότητες, δημιουργικότητα: ένας σπάνιος συνδυασμός προτερημάτων για επιθετικό και σκόρερ μαζί. Να γιατί τον παρομοίαζαν με «ιερά τέρατα» της μπάλας…
Αγαπημένος
Στο Βερολίνο, όπου ο Γιόβετιτς μεταγράφηκε για λογαριασμό της Χέρτα το καλοκαίρι του 2021, ύστερα από 4 χρόνια στη Μονακό και τη Ligue 1, έγινε ο αγαπημένος των θαυμαστών του, παρά τις περιορισμένες εξόδους του στην πόλη. Με την παρουσία του στην Μπουντεσλίγκα έγινε επίσης ο τρίτος παίκτης, μετά τον Ρουμάνο Φλορίν Ραντουτσόιου και τον Δανό Κρίστιαν Πόουλσεν, που έπαιξε και στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία).Τον Αύγουστο του 2021, όταν σκόραρε για τη Χέρτα εναντίον της Κολονίας, ο Μαυροβούνιος έγινε μάλιστα ο δεύτερος (μετά τον Ραντουτσόιου) παίκτης που σκόραρε τουλάχιστον ένα γκολ στα κορυφαία πρωταθλήματα σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Ο υποβιβασμός της Χέρτα εφέτος τον οδήγησε στην έξοδο και στη μεταπήδησή του στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά.
Με τη γυναίκα του και το PlayStation
Η άφιξη του Στέβαν Γιόβετιτς στην Ελλάδα, στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσε αίσθηση, εντύπωση, έκπληξη σε πληθώρα ξένων media. Έστω κι αν ήρθε στη χώρα μας λίγο πριν από τα 34 του… Γιατί τέτοιας αξίας παίκτες δεν συνδέουν νεότεροι την καριέρα τους με το πρωτάθλημά μας (πώς να το κάνουμε τώρα!) ή και… ουδέποτε στη ζωή τους.Προφανέστατα και πριν από μια δεκαετία δεν θα διανοούνταν κανείς να πιστέψει ότι θα έρθει στα μέρη μας. Αλλά την ίδια ώρα πρόκειται για ποδοσφαιριστή με αδιαμφισβήτητη πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα και νούμερα που προκαλούν ίλιγγο. Ο ερχομός του Γιόβετιτς στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνοδεύτηκε από επιφωνήματα και για την κυρία που είχε στο πλευρό του: τη σύζυγό του. Ο Στέβαν είναι παντρεμένος με τη Μαρίγια Γκβοζντένοβιτς. Αν και αμφότεροι από την Ποντγκόριτσα, γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων στο Λονδίνο. Η τελετή έγινε το 2020 στο δημαρχείο του Μόντε Κάρλο. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα παιδί.
Ποτέ αλκοόλ
Είναι φανατικός gamer, παίζει PlayStation, συχνά με τον φίλο και πρώην συμπαίκτη του Ματίγια Νάσταζιτς. Έχει το αριστερό του χέρι καλυμμένο με τατουάζ (ένα «γεμάτο μανίκι») και δεν έχει καταναλώσει ποτέ αλκοόλ.Γεννημένος στις 2 Νοεμβρίου, με ζώδιο τον Σκορπιό, διαβάζουμε σε life style αναφορές από το εξωτερικό στο πρόσωπό του, πως έχει γενέθλια ίδια μέρα με αρκετούς (επίσης) διάσημους εκτός ποδοσφαίρου. Όπως τον Ντέιβιντ Λόρενς Σουίμερ, τον Αμερικανό ηθοποιό, σκηνοθέτη και παραγωγό, περισσότερο γνωστό μας από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δημοφιλέστατη τηλεοπτική σειρά του NBC, «Τα Φιλαράκια».
Ή ακόμη τον Σαρούκ Καν, τον Ινδό ηθοποιό, παραγωγό και τηλεοπτική προσωπικότητα. Είναι γνωστός στα μέσα ως «Βασιλιάς του Μπόλιγουντ», «Βασιλιάς Χαν». Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 80 ταινίες του Μπόλιγουντ και έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις.
Αλλά και τον πασίγνωστο Αμερικανό ράπερ και τραγουδιστή Cornell Iral Haynes Jr., πιο γνωστό με το καλλιτεχνικό όνομα Νέλι.
Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι από όλες, η αγαπημένη του ομάδα είναι η ΦΚ Παρτιζάν, εκεί όπου ενηλικιώθηκε ποδοσφαιρικά. Εκεί από όπου άρχισε το μεγάλο ταξίδι μιας πλούσιας αγωνιστικής διαδρομής. Το εφαλτήριο της δόξας του! Τον γοήτευε ο Σεβτσένκο, είδωλό του όμως αποτελούσε ο πρώην φορ της Ρόμα, Μαυροβούνιος διεθνής Μίρκο Βούτσινιτς, από τον οποίο πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού U21 της Εθνικής Μαυροβουνίου, σε ηλικία 17 ετών. Παραμένει αρχηγός της Εθνικής Μαυροβουνίου και κάτοχος του ρεκόρ διεθνών τερμάτων της, με 31 γκολ.
Το παρατσούκλι του στο Μαυροβούνιο είναι «Joveta». Έτσι τον φώναζαν από μικρό, από τις 9 Απριλίου 2006, όταν στα 16 του έκανε ντεμπούτο με τα ασπρόμαυρα της Παρτιζάν. Στην Ελλάδα τον γράφαμε και τον λέγαμε: Στέφαν. Ο ίδιος μάς προέτρεψε στο βίντεο-καλωσόρισμα στην ομάδα, που του ετοίμασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός ως Spiderman, να τον φωνάζουμε πια: Στέβαν.
Οι υψηλές επιδόσεις και τα ρεκόρ που έκανε νωρίς
Πριν από μια 15ετία υπήρξε το μεγαλύτερο prospect της Γηραιάς Ηπείρου. Ενός πιτσιρικάς με μπούκλες που αγαπήθηκε στη Φλωρεντία, ένας μετέπειτα σταρ που περιπλανήθηκε και σκόραρε στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και που παρά το χαμένο potential και το υποβαθμισμένο ταβάνι, δεν ψάχνει κανενός είδους restart. Συνεχίζει απλά το ταξίδι του…Οι συγκρίσεις του Στέβαν Γιόβετιτς -ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλαν τα Βαλκάνια στη μετά Γιουγκοσλαβία εποχή- με τον «μικρό Βούδα» των ιταλικών γηπέδων, τον Ρομπέρτο Μπάτζο, ήταν συχνές, λόγω του στυλ παιχνιδιού του, το οποίο ομοίαζε με του άλλοτε αρχηγού της Γιουβέντους και της Σκουάντρα Ατζούρα. Διακρίνεται για τις ικανότητές του με την μπάλα στα πόδια, στην ντρίπλα, στις τεχνικές του ικανότητες και στη δημιουργικότητά του. Στοιχεία πολύ υψηλών δεδομένων για έναν φορ περιοχής και περιφερειακό, που μπορεί επίσης να παίξει ως επιθετικός μέσος ή εξτρέμ!
Το «άστρο» του Στέβαν Γιόβετιτς -ανακηρυγμένου από τους Ιταλούς συναδέλφους μεγάλων εφημερίδων και sites ως ένας από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς της τελευταίας δεκαετίας της Serie A- δεν έπαψε ποτέ να λάμπει ψηλά στον ποδοσφαιρικό ουρανό.
Και ας μην είχε την καλύτερη «ρέντα» στην καριέρα του, αφού η μάστιγα των τραυματισμών δεν τον άφησε πολλές φορές απερίσπαστο να ξεδιπλώνει τις ποδοσφαιρικές αρετές του στα γήπεδα.
Τα ραντεβού του Μαυροβούνιου με την ατυχία δεν τα λες και λίγα, με τη σύμφωνη άποψη όλων ότι αν δεν είχε πράγματι ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς στο μηριαίο και στη γάμπα θα είχε «χτίσει» ακόμα μεγαλύτερο όνομα και από του Αντρέι Σεβτσένκο, τον οποίο θαύμαζε από παιδί.
«Δεν θέλω να λέω ψέματα, πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές. Ξέρω για τι είμαι ικανός. Γι’ αυτό και ήταν κρίμα που δεν μπορούσα να δώσω το 100%. Θέλω να συνεχίσω να παίζω για πολύ καιρό, γιατί το ποδόσφαιρο είναι αυτό που αγαπώ», είχε δηλώσει με αισιόδοξη διάθεση και όνειρα για τον εαυτό του το καλοκαίρι του 2010, όταν στην προετοιμασία της Φιορεντίνα υπέστη ρήξη χιαστού, δείχνοντας ότι ποτέ δεν παύει να βρίσκει κίνητρο για να συνεχίζει…
Ευαίσθητος
Οι τραυματισμοί στους χιαστούς τον σημάδεψαν, τον θορύβησαν σε τέτοιο σημείο που δεν στάθηκε άπραγος, όταν ένας συμπατριώτης και συνάδελφός του χρειάστηκε οικονομική βοήθεια.Το 2015, ένας συμπατριώτης του, ο Μιλιβόγιε Ράιτσεβιτς, που αγωνιζόταν στην Μπουντούτσνοστ, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά αδυνατούσε να βρει τα χρήματα.
Ο Γιόβετιτς, ευαισθητοποιημένος από τα «δικά του», παρότι δεν είχε μιλήσει καν ποτέ μαζί του, επικοινώνησε και του ανακοίνωσε πως θα καλύψει εκείνος εξ ολοκλήρου τα έξοδα των εξετάσεων και της επέμβασης!... Έγινε αρχηγός της Παρτιζάν σε ηλικία 17 ετών, 10 μηνών και 21 ημερών τον Ιανουάριο του 2008, μετά την πώληση του πρώην αρχηγού Αντόνιο Ρουκάβινα στην Ντόρτμουντ, καταγράφοντας μάλιστα λίγο νωρίτερα και το πρώτο του χατ τρικ στην καριέρα του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για τα προκριματικά του (τότε) Κυπέλλου UEFA εναντίον της Ζρίνσκι στις 2 Αυγούστου 2007 (στη νίκη της Παρτιζάν με 5-0).
Το καλοκαίρι του 2008 «εισέβαλε» στο Καμπιονάτο, στη Φιορεντίνα, ολοκληρώνοντας την πρώτη μεγάλη του μεταγραφή για 11.000.000 ευρώ. Σκόραρε 40 γκολ σε 134 συμμετοχές στις πέντε σεζόν του με τον ιταλικό σύλλογο, ακολουθώντας τα χνάρια αποτελεσματικότητας του Μπατιστούτα, του Ρούι Κόστα και του Λούκα Τόνι με τη φανέλα των «βιόλα». Οι οπαδοί της έδωσαν στον Γιόβετιτς το παρατσούκλι «Jo-Jo».
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Συντάκτης: Δημοσθένης Καρμοίρης