Η παγκόσμια αναγνώριση του Λάνθιμου - Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε τον «Χρυσό Λέοντα» στο Φεστιβάλ της Βενετίας με την ταινία του «Poor Things»
Το βραβείο αποτελεί και «μέσο» για τον δρόμο των φαβορί, με την αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητά του στα Oscar
Έφη Παπαζαχαρίου
Η εξαιρετική ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» («Χαμένα κορμιά») απέκτησε τον παγκοσμίου φήμης βενετσιάνικο «Χρυσό Λέοντα», κάτι που ευχόμασταν όλοι, προχθές βράδυ στην πόλη των Δόγηδων γεμίζοντας περηφάνια την Ελλάδα, που δοκιμάζεται σκληρά αυτές τις μέρες, και γράφοντας ιστορία. Το βραβείο, ένα από τα μεγαλύτερα με τα οποία τιμήθηκε ποτέ Έλληνας σκηνοθέτης, αποτελεί, παράλληλα, και «μέσο» για τον δρόμο των φαβορί, με την αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητά του στα Oscar - όπου προβλέπουμε από τώρα μάχη σε διάφορες θέσεις με το «Οπενχάιμερ» του Νόλαν. Η ταινία, που βγαίνει τον Δεκέμβριο στην Αμερική, έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου και αναμένεται να σπάσει τα ταμεία, έχοντας ήδη συνοδεία τις δεκάδες διθυραμβικές κριτικές.
Στην προχθεσινή απονομή ο Γιώργος Λάνθιμος ευχαρίστησε, φυσικά, ανάμεσα στους άλλους συνεργάτες του την πρωταγωνίστρια Έμα Στόουν, που εντυπωσίασε κυριολεκτικά τους πάντες με την εκπληκτική ερμηνεία της (αλλά δυστυχώς δεν πήρε βραβείο), χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτο πλάσμα». Η Χολιγουντιανή σταρ, που ερμηνεύει στην -βασισμένη στο βιβλίο του Άλασντερ Γκρέι- ταινία εποχής τη νεαρή Μπέλα που αυτοκτονεί για να γλιτώσει από τον άνδρα της, αλλά ανασταίνεται χάρη σε έναν ιδιοφυή «τρελό» επιστήμονα, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, όπως και οι συμπρωταγωνιστές της Γουίλεμ Νταφόε, Μαρκ Ράφαλο, Ράμι Γιούσεφ και άλλοι πολλοί Αμερικανοί αστέρες λόγω της απεργίας ηθοποιών και σεναριογράφων. Πράγμα που στέρησε τη λάμψη τους από το παλαιότερο φεστιβάλ του κόσμου, στη φετινή 80ή του επέτειο, όχι όμως και τις ταινίες τους.
Τον Αργυρό Λέοντα - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήρε ο Ιάπωνας Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι για το πολύ καλό «Evil Does Not Exist», ενώ το βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Ματέο Γκαρόνε για το συγκλονιστικό, πάνω στο προσφυγικό θέμα, «Io Capitano». Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, άλλωστε, Σεϊντού Σαρ, πήρε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού «Μαρτσέλο Μαστρογιάννι», ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας πήρε ο Πίτερ Σάρσγκααρντ για το ψυχολογικό θρίλερ «Memory» του Μεξικανού Μισέλ Φράνκο. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας πήρε η Κέλι Σπέινι για την αρκετά αδιάφορη, αφιερωμένη στη γυναίκα του βασιλιά Έλβις, ταινία «Priscilla» της Σοφίας Κόπολα. Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν οι Πάμπλο Λαραΐν και Γκιγιέρμο Καλντερόν για το «El Conde», με θέμα τη δικτατορία του Πινοσέτ. Τέλος, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής πήρε η ταινία της Πολωνής Αγκνιέσκα Χόλαντ «Green Border», επίσης πάνω στο προσφυγικό θέμα.
Πολυβραβευμένος κι έχοντας ήδη πίσω του τις οσκαρικές υποψηφιότητες δύο ταινιών του («Κυνόδοντας» - 2010 και «Ευνοούμενη» - 2019), ο 50χρονος πλέον Γιώργος Λάνθιμος, ένας από τους πιο λαμπρούς σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου, ανέβηκε σιγά αλλά σταθερά τον δρόμο προς την κορυφή -έχοντας πάντα στο πλευρό του τον μόνιμο συνεργάτη του, μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη αλλά, συχνά, και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου. Η Μόστρα έχει αγαπήσει έτσι κι αλλιώς από παλιά τον ταλαντούχο και πολυδιάστατο δημιουργό, καθώς το 2011 του έδωσε το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις» και το 2018 τον Αργυρό Λέοντα για την «Ευνοούμενη» - βραβείο που θυμίζουμε είχε πάρει και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος το 1988 για το «Τοπίο στην ομίχλη», ενώ ο αξέχαστος δημιουργός είχε πάρει και ειδικό Χρυσό Λέοντα το 1980 για τον «Μεγαλέξανδρο».
Ήδη ο Γιώργος Λάνθιμος έχει έτοιμη την επόμενη ταινία του «AND», με πρωταγωνίστρια και πάλι τη μούσα του, Έμα Στόουν. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με συγχαρητήριες δηλώσεις και μηνύματά τους εκδήλωσαν τη βαθιά ικανοποίησή τους για τη βράβευση του Έλληνα σκηνοθέτη.