Μπορείτε να φανταστείτε ένα ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, από το οποίο δεν θα λείπει ούτε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ΝΒΑ;

Αν και καλά καλά δεν έχει διαλυθεί η σκόνη που σήκωσε ο θρίαμβος της Γερμανίας στο Mundobasket των ηχηρών απουσιών, τα πρώτα μηνύματα για το επόμενο ραντεβού των «μεγάλων δυνάμεων» του πλανήτη προκαλούν ντελίριο ενθουσιασμού και ανυπομονησίας στα εκατομμύρια των φίλων της «πορτοκαλί θεάς» ανά την υφήλιο.

Ο τελευταίος χορός

Τον χορό ενός θρυλικού προσκλητηρίου άνοιξαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ετοιμάζουν ξανά την... εκδίκησή τους ύστερα από ακόμη ένα στραπάτσο σε τελική φάση Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Με μπροστάρη τον Λεμπρόν Τζέιμς -που στα 40 του χρόνια επιθυμεί να δώσει την τελευταία του παράσταση με το εθνόσημο στη σκιά του Πύργου του Άιφελ- η Team USA έχει σαλπίσει γενικό προσκλητήριο, που ήδη φαίνεται να οδηγεί σε «πανστρατιά» των πιο λαμπρών αστεριών του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.



Στο Παρίσι θα δούμε πιθανότατα για τελευταία φορά να αγωνίζονται μαζί, δίπλα στον Λεμπρόν, ο Κέβιν Ντουράντ και ο Στέφεν Κάρι, ενώ και οι νεότεροι σταρ της λίγκας εκφράζουν και δημόσια την επιθυμία τους να αποτελέσουν μέλη του ρόστερ μιας ομάδας που θα μείνει στην ιστορία.

«Δεν με νοιάζουν τα λεπτά συμμετοχής, δεν με νοιάζει ο ρόλος, αρκεί να είμαι εκεί», σχολίασε ο ηγέτης των Φίνιξ Σανς, Ντέβιν Μπούκερ. Φανταστείτε για παράδειγμα τους Αμερικανούς να εμφανίζονται το ερχόμενο καλοκαίρι στο Παρίσι με μια σύνθεση στην οποία ο Άντονι Έντουαρντς θα είναι ο... μπόμπιρας της παρέας και ο δωδέκατος παίκτης του ρόστερ! Σκεφτείτε: Λεμπρόν, Ντουράντ, Κάρι, Λίλαρντ, Τέιτουμ, Μπούκερ, Αντεμπάγιο, Ντέιβις, Γκριν, Μπάτλερ και... Σμαρτ, Φοξ, Ίρβινγκ, Μοράντ, Μίτσελ, Έντουαρντς, Χάρντεν, Ουίλιαμσον, Γιανγκ και σία να περιμένουν στο ακουστικό τους για την πρόσκληση του Στιβ Κερ!

«Πεινασμένοι» για χρυσό

Με τους Ευρωπαίους, όμως, να έχουν αντιληφθεί ότι η απόσταση με τους Αμερικανούς έχει πλέον εκμηδενιστεί και ότι οι κορυφαίοι παίκτες του ΝΒΑ προέρχονται από τη δική μας ήπειρο (Γιόκιτς, Αντετοκούνμπο, Ντόντσιτς), όλες οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκρισή τους στο ολυμπιακό τουρνουά όχι μόνο δεν πτοούνται από τη σύνθεση που ετοιμάζει η Team USA, αλλά σηκώνουν το γάντι της πρόκλησης και δηλώνουν «πεινασμένες» για το χρυσό.

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από την υποδοχή ηρώων που επεφύλαξαν οι Σέρβοι στους δευτεραθλητές κόσμου, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να υπόσχεται πριμ 200.000 ευρώ σε κάθε διεθνή, σε περίπτωση που η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι.

Ετοιμαστείτε, δηλαδή, για μια Σερβία με όλα τα αστέρια που έλαμψαν στο Mundobasket, συν τους Γιόκιτς, Μίτσιτς, Ποκουσέφσκι, Κάλινιτς.



Προσκλητήριο... επανεκκίνησης έχουν σημάνει και οι οικοδεσπότες Γάλλοι, που θα εμφανιστούν πλήρεις, ενώ οι Καναδοί προετοιμάζουν την εκδοχή της δικής τους Dream Team, με τον Τζαμάλ Μάρεϊ να δίνει αυτή τη φορά το «παρών» δίπλα στον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, δημιουργώντας ένα δίδυμο γκαρντ που προκαλεί... τρόμο!

Το εισιτήριο για το ολυμπιακό τουρνουά έχουν ήδη εξασφαλίσει η διοργανώτρια Γαλλία, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, καθώς και οι Σερβία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότιο Σουδάν, ενώ οι εναπομείνασες τέσσερις ομάδες που θα συμπληρώσουν τη δωδεκάδα θα προκύψουν από τα προολυμπιακά τουρνουά.

Η Ελλάδα και η πρόκληση για τον Γιάννη

Θα μπορέσει η Ελλάδα να δώσει το «παρών» στο ιστορικό μπασκετικό πάρτι που θα φιλοξενηθεί στο Πιερ Μορουά της Λιλ και το θρυλικό Παλέ ντε Μπερσί (σημερινή Accor Arena) στο Παρίσι;

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η «γαλανόλευκη» να ξεπεράσει πολύ υψηλά εμπόδια στον δρόμο της και να κατακτήσει την πρώτη θέση σε ένα από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά που θα διεξαχθούν το προσεχές καλοκαίρι.

Αρκεί μια απλή ματιά στα ονόματα των υπόλοιπων διεκδικητών των τεσσάρων ολυμπιακών εισιτηρίων για να αναδείξει τον βαθμό δυσκολίας των Ελλήνων διεθνών: Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο.

Και να ’ταν μόνο αυτές; Οι Μπαχάμες φιλοδοξούν να ταράξουν για τα καλά τα νερά του παγκόσμιου μπάσκετ τον επόμενο χρόνο (ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024) συγκεντρώνοντας πλειάδα αστέρων του ΝΒΑ στο ρόστερ τους. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι Χιλντ, Έιτον, Γκόρντον και Κάι Τζόουνς έστειλαν το πρώτο τους ηχηρό μήνυμα, εξασφαλίζοντας θέση στα προολυμπιακά τουρνουά του προσεχούς Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν του χρόνου στο πλευρό τους και τον τεράστιο Κλέι Τόμπσον, καθώς ο πατέρας του «μπόμπερ» των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Μάικαλ, είναι γεννημένος στη χώρα του Βόρειου Ατλαντικού.

Δεδομένα, λοιπόν, η εθνική μπάσκετ αλλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχουν μπροστά τους να απαντήσουν σε μια πρόκληση που δεν αφήνει κανέναν αστέρα του αθλήματος ασυγκίνητο. Αν, μάλιστα, η χώρα μας καταφέρει να διοργανώσει ένα από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά, το ταξίδι προς το Παρίσι ίσως να μην είναι όσο μακρινό φαντάζει με τα σημερινά δεδομένα.

Του Αλέξανδρου Σόμογλου
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή