Το… θαύμα της Τζιρόνα - Η μικρή καταλανική oμάδα έχει γίνει αντικείμενο μελέτης
Φιγουράρει στην 3η θέση του ισπανικού ποδοσφαίρου, ούσα αήττητη με 4 νίκες
Το ισπανικό ποδόσφαιρο αλλάζει. Το σκληρό μοντέλο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, με τα έσοδα-έξοδα, έχει οδηγήσει τους συλλόγους σε νέους σχεδιασμούς αναφορικά με το ρόστερ και το αγωνιστικό προφίλ τους. Κι έτσι μια ποδοσφαιρική χώρα άρχισε να «γεννάει» νέες ιδέες αξιοποίησης των πόρων και του υλικού των παικτών. Κάπου εδώ μπαίνει η Τζιρόνα (στα καταλανικά) ή Χιρόνα (για την υπόλοιπη Ισπανία), μια κωμόπολη στα βόρεια της Καταλονίας.
Ένα... γαλατικό χωριό που έχει και ομώνυμη ομάδα, η οποία, στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο επίκεντρο του ισπανικού ποδοσφαίρου. Αιτία το γεγονός πως μετά τις 5 πρώτες αγωνιστικές στην πρώτη κατηγορία φιγουράρει στην 3η θέση, ούσα αήττητη με 4 νίκες. Μάλιστα έχει δεχθεί μόλις 4 γκολ, ένα λιγότερο από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης.Πώς ξεκίνησαν όλα
Όλα ξεκίνησαν όταν τον Ιούλιο του 2021 η διοίκηση συμφώνησε με τον Μίτσελ, τον 49χρονο προπονητή, για τον οποίο οι τοπικιστές Καταλανοί, στην Τζιρόνα, διόλου δεν ενοχλήθηκαν από το γεγονός πως είναι γεννημένος στην Μαδρίτη. Έχοντας εργαστεί 5 χρόνια στην ακαδημία της Ράγιο Βαγιεκάνο, το 2017 ανέλαβε την πρώτη ομάδα. Το 2019 πήγε στην Ουέσκα και το 2021 ανέλαβε την Τζιρόνα. Από πέρσι φαινόταν πως κάτι το ιδιαίτερο έφτιαχνε, καθώς πάλεψε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο βάζοντας 58 γκολ στα 38 παιχνίδια της. Ήταν η 5η καλύτερη επίθεση, με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ να είναι πιο πάνω.
Μάλιστα από τα συνολικά 4 ματς που έδωσε με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ηττήθηκε μόλις σε ένα, έχοντας μια νίκη και δύο ισοπαλίες στα άλλα. Πολλοί θέλησαν να αναλύσουν το αγωνιστικό προφίλ της, καθώς από παίκτες δεν έχει τα σούπερ ταλέντα.
Συστήματα μπάσκετ
Κατά συνέπεια, ο Μίτσελ είναι αυτός που κάνει τη διαφορά. Έχει καταφέρει να συνδυάσει συστήματα και να παρουσιάσει ένα ξεχωριστό 4-2-3-1.
Οι μπακ παίζουν πολύ ψηλά έχοντας υπεράριθμους στα άκρα, που είναι και το σημείο-κλειδί. Οι Μιγκέλ Γκουτιέρεθ (αριστερός μπακ), Αρνάου Μαρτίνεθ (δεξιός μπακ) είναι αυτοί που «καταπίνουν» χιλιόμετρα στα άκρα και δημιουργούν τις δυνατές πλευρές, με τέσσερις και πέντε παίκτες να είναι μετατοπισμένοι. Αυτό τους δείχνει σαν να είναι ακανόνιστοι μέσα στο γήπεδο, αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ξέρουν καλά τους χώρους που θα χρησιμοποιήσουν για μην πέσει ο ένας πάνω στον άλλον. Γενικά ο Μίτσελ έχει δημιουργήσει μια νέα τακτική, ακόμα και όταν είναι να πιέσει η Τζιρόνα. Φέτος βρήκε λύσεις και για την άμυνα. Όταν η Τζιρόνα βρεθεί πίσω από την μπάλα, ο κάθε παίκτης πάει πάνω σε έναν αντίπαλο. Δεν είναι άμυνα ζώνης, αλλά είναι περισσότερο μια τακτική που παραπέμπει στο μπάσκετ. Για την ακρίβειαν ο Μίτσελ είναι από τους προπονητές που κατάφερε να εξελίξει συστήματα μπάσκετ, προσαρμόζοντάς τα στο ποδόσφαιρο.
Με «οδηγό» τον Κρίστιαν Στουάνι και τους… τρεις σωματοφύλακες
Το μεγάλο όνομα στο ρόστερ της Τζιρόνα είναι ο Κρίστιαν Στουάνι. Ο 36χρονος Ουρουγουανός επιθετικός, εκτός του ότι παραμένει ανταγωνιστικός, είναι κι εκείνος που παίζει τον ρόλο του εμψυχωτή. Με το περιβραχιόνιο στο χέρι έχει πολλά να διηγηθεί στους συμπαίκτες του από την πλούσια καριέρα του. Έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα αποδυτήρια με τις… ευλογίες του Μίτσελ.
Ήταν οδηγός τη σεζόν 2020-21 όταν η Τζιρόνα κέρδισε την άνοδο στη La Liga, μέσω των μπαράζ της δεύτερης κατηγορίας.
Εκείνο το καλοκαίρι ανέλαβε ο Μίτσελ την τεχνική ηγεσία και το πρώτο που έκανε ήταν να μην πειράξει τον κορμό. Φέτος αποκτήθηκε και ο Ντόβμπικ από την Ντνίπρο, που μοιράζεται με τον Στουάνι τη γραμμή κρούσης.
Από εκεί και πέρα η τριάδα στους χαφ των Αλέιξ Γκαρσία, Γιάνγκελ Ερέρα και Ιβάν Μαρτίν είναι η δύναμη. Κάτι σαν τους τρεις… σωματοφύλακες. Μαζί με τους μπακ (Γκουτιέρεθ, Μαρτίνεθ) συνθέτουν μια 5άδα που δουλεύει όπως οι ορχήστρες. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, τρέχουν απίστευτα σε όλο το 90λεπτο και μετακινούνται όλοι μαζί, με τον καθένα να έχει τον χώρο του. Στα συν από φέτος και ο Βίκτορ Τσιγκάνκοφ. Το μαγικό αριστερό του πόδι αποτελεί τον αιφνιδιαστικό παράγοντα της Τζιρόνα. Αυτό που ζητάει και ο Μίτσελ, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια μη συνηθισμένη ομάδα. Θέλησε να βγει εκτός πλαισίου στην τακτική του και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει. Ήδη το όνομά του ακούγεται έντονα και δεν αποκλείεται αυτή να είναι η τελευταία σεζόν στον πάγκο της, αναλαμβάνοντας από την επομένη ένα μεγαλύτερο όνομα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή