Μade ενα, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, ο υπ’ αριθμόν ένα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο. Λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, από τις οποίες θα προκύψει ο νέος επικεφαλής, η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την ηγεσία της ΕΕ. Αντίθετα, ο ευνοούμενος του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, φαίνεται πως εποφθαλμιά από καιρό τη θέση.

Το κόμμα Renaissance

Μακρόν αναζητεί πυρετωδώς το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του, όπως μας ενημερώνει ο ιστότοπος Politico, και ο Γάλλος επίτροπος Μπρετόν, πρώην στέλεχος των τηλεπικοινωνιών με λαμπρή σταδιοδρομία και νυν σταυροφόρος της ψηφιακής εποχής, συγκεντρώνει στο πρόσωπό του πολλά θετικά στοιχεία.

Στους κόλπους της ευρωπαϊκής διπλωματίας οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες. Παρ’ όλο που ο ίδιος το διέψευσε όταν ρωτήθηκε, ο Μπρετόν επιδιώκει να έχει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Μακρόν, αλλά ο απώτερος στόχος του είναι ο θρόνος της Φον ντερ Λάιεν!... Εξάλλου, η σύνδεση του ονόματος της νυν προέδρου της Κομισιόν με άλλες υψηλές θέσεις, μεταξύ των οποί- ων και η Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για τον Μπρετόν.

Ο ίδιος έχει φροντίσει εκ των προτέρων να χαράξει την πορεία του προς την κορυφή. Η θητεία του ως ισχυρού και πανταχού παρόντος επιτρόπου, με λόγο στα φλέγοντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ψηφιακής πολιτικής, κάνει τους γύρω του να μιλούν για έναν φιλόδοξο διπλωμάτη, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών «πρέπει» και πρεσβεύει ότι η μάχη του ευρωπαϊκού με το αμερικανικό και το κινεζικό εμπόριο πρέπει να δοθεί «στήθος με στήθος».

Το μόνο αγκάθι στον δρόμο του, όπως λένε οι ειδικοί, είναι ο τρόπος εκλογής του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν, του ανθρώπου που θα κρατήσει στα χέρια του την εξουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών μαζί. Ο συνήθης τρόπος είναι η διαδικασία Spitzenkandidaten, κατά την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγεται βάσει των ψήφων που έλαβαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Φον ντερ Λάιεν, η Γερμανίδα πολιτικός επελέγη εκ των υστέρων, χωρίς να έχει υπάρξει επικεφαλής σε ψηφοδέλτιο. Εξού και η εκτίμηση που επικρατεί στους κύκλους των Βρυξελλών, ότι ο Μπρετόν πρέπει πρώτα να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο ότι είναι ο κατάλληλος και μετά να βάλει πλώρη για την Κομισιόν.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή