Η αυτοκρατορία Μέρντοχ στην εποχή του Λάχλαν: Τι σηματοδοτεί η απόσυρση του παγκόσμιου μεγιστάνα των ΜΜΕ
Το πέρασμα της αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοχ στον γιο του, Λάχλαν, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς πως ο Ρούπερτ είναι πλέον 92 ετών και αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια
Το τέλος μιας εποχής σήμαναν για τον χώρο των ΜΜΕ η απόσυρση του Ρούπερτ Μέρντοχ από το τιμόνι των Fox Corporation και News Corporation και το πέρασμα της αυτοκρατορίας που δημιούργησε στον γιο του, Λάχλαν. Η απόφαση του Ρούπερτ να συνταξιοδοτηθεί, στα 92 του έτη, καθιστά τον 52χρονο μοναδικό πρόεδρο της μητρικής εταιρείας του Fox News, της Fox Corporation, και της News Corporation, ιδιοκτήτριας της «Wall Street Journal», της «New York Post» και άλλων εφημερίδων. Παρά το γεγονός ότι τα αδέλφια του, Ελίζαμπεθ και Τζέιμς, είχαν επίσης θεωρηθεί υποψήφιοι για διάδοχοι, ο πρωτότοκος γιος του Ρούπερτ, Λάχλαν, απέδειξε πως είναι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως είχε διατελέσει πρόεδρος μαζί με τον πατέρα του τόσο στο Fox όσο και στις εταιρείες News, ενώ το 2019 ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του Fox News, μια κίνηση του Ρούπερτ που έδειχνε ξεκάθαρα ποιος έχει προβάδισμα να αναλάβει τα ηνία της αυτοκρατορίας στο σχέδιο διαδοχής που ο μεγιστάνας είχε στο μυαλό του.
Το χρίσμα του Ρούπερτ Μέρντοχ στον γιο του, Λάχλαν Μέρντοχ
«Ο Λάχλαν Μέρντοχ έχει όλες τις δυνατότητες να καθοδηγεί τις εταιρείες που μας ανήκουν», δήλωσε ο Ρούπερτ για τον γιο του, επισημαίνοντας ότι είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με τη δουλειά του και με ηγετικές ικανότητες.
Ο Ρούπερτ Μέρντοχ απέκτησε τον Λάχλαν, τον πρώτο του γιο, με τη σύζυγό του, Άννα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1971, στο Λονδίνο. Ο Λάχλαν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και φοίτησε σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία προτού μπει στο Πανεπιστήμιο Princeton, όπου σπούδασε Φιλοσοφία. Αμέσως άρχισε να εργάζεται στον όμιλο του πατέρα του. Ανέλαβε διευθυντής εφημερίδων στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, προτού διοριστεί αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη News Corp. το 1997. Το 2005 μετακόμισε στην Αυστραλία, για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Illyria, η οποία επένδυε στην αναγέννηση ραδιοφωνικών σταθμών που είχαν αποτύχει.
«Μπορείς να διαχωρίσεις τη θέση σου από την εταιρεία, την οικογένεια και τους συναδέλφους σου, να χτίσεις τη δική σου επιχείρηση και να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο στη ζωή σου. Σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι πέτυχες έξω από την εταιρεία στην οποία μεγάλωσες και για την οποία προορίστηκες», είχε δηλώσει τότε στο «Business Insider», σχετικά με την απόφασή του να ξεκινήσει κάτι μόνος του. Ωστόσο, το 2014 επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση ως μη εκτελεστικός συμπρόεδρος της News Corp. και της 21st Century Fox. Εναν χρόνο αργότερα έγινε εκτελεστικός πρόεδρος στην 21st Century Fox, ενώ το 2019 ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox.
Αναμενόμενη αλλαγή σελίδας
Η νέα αυτή αλλαγή σελίδας στο μιντιακό τοπίο ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς πως ο Ρούπερτ είναι πλέον 92 ετών και αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια, αν και όχι κάτι πολύ σοβαρό. Ωστόσο, δεν θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο, καθώς, παρότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, «θα αναλάβει επίτιμος πρόεδρος των δύο εταιρειών, Νews Corp. και Fox News», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Αλλωστε, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Fortune»: «Η μητέρα μου απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών κι επειδή οι άνθρωποι ζουν συνήθως κατά μέσο όρο 20 χρόνια περισσότερο από τους γονείς τους, αυτό σημαίνει ότι έχω ακόμα πολλά να πράξω».
«Τον ευχαριστούμε για το όραμά του, το πρωτοποριακό του πνεύμα, την ακλόνητη αποφασιστικότητά του και τη διαρκή κληρονομιά που αφήνει στις εταιρείες που ίδρυσε και στους αμέτρητους ανθρώπους που επηρέασε», ανέφερε ο Λάχλαν σε δήλωσή του, όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή στο τιμόνι του μιντιακού κολοσσού.Πώς ξεκίνησε ο Ρούπερτ Μέρντοχ
Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, με καταγωγή από την Αυστραλία, ξεκίνησε από μια μικρή εφημερίδα που ανέλαβε το 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα του, στην Αδελαΐδα, κι έχτισε μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης με ισχυρή παρουσία και μεγάλη πολιτική επιρροή σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία. Μέσω της εταιρείας του News Corp. είναι ιδιοκτήτης εκατοντάδων τοπικών, εθνικών και διεθνών Μέσων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των «The Sun» και «The Times», στο Ηνωμένο Βασίλειο, των «The Daily Telegraph», «Herald Sun» και «The Australian» στην Αυστραλία, αλλά και των παγκοσμίως γνωστών «Wall Street Journal» και «New York Post» στις ΗΠΑ. Στα επιχειρηματικά του κατορθώματα συγκαταλέγεται ο εκδοτικός οίκος HarperCollins, αλλά και τα τηλεοπτικά κανάλια Sky News Australia και Fox News (μέσω της Fox Corporation). Ηταν επίσης ο ιδιοκτήτης του Sky (μέχρι το 2018), της 21st Century Fox (μέχρι το 2019) και του πλέον ανενεργού News of the World.
«Η ιδιοφυΐα του ήταν το να ανακαλύψει διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα δύο του πάθη -η επιθυμία για χρήματα και η δίψα για εξουσία- μπορούν να συνδυαστούν», είχε πει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ρόμπερτ Μαν, πρώην συνεργάτης της News Corp., σε ένα δοκίμιο του 2011.
Η επιρροή του Ρούπερτ Μέρντοχ
Ο Μέρντοχ γρήγορα μετατράπηκε σε έναν «πολιτικό βασιλιά», αφού η επιρροή του στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τη γενέτειρά του, την Αυστραλία, ήταν τεράστια. Σε μία από τις πρώτες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις, το 1967, ο νεαρός τότε Μέρντοχ ρωτήθηκε αν «του άρεσε το αίσθημα δύναμης» που του έδινε η αυξανόμενη αυτοκρατορία των εφημερίδων του. «Υπάρχει μόνο μία ειλικρινής απάντηση σε αυτό και φυσικά είναι “ναι”», είχε πει.
Ο Μέρντοχ σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ηγετών, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά τη δεκαετία του 1980. Ενώ οι περισσότεροι ήταν συντηρητικοί πολιτικοί, οι εφημερίδες του υποστήριξαν τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών, Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Τα πιο πρόσφατα χρόνια, ο Μέρντοχ υποστήριξε τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ηταν επίσης ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Ραντ μάλιστα είχε δηλώσει σε έρευνα της Γερουσίας για την ποικιλομορφία των μέσων ενημέρωσης το 2021: «Η αλήθεια είναι ότι ως πρωθυπουργός εξακολουθούσα να φοβάμαι το τέρας των μέσων ενημέρωσης Μέρντοχ» και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τον Μέρντοχ, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι τρομακτικός τύπος λόγω της δύναμης που έχει».
Διαβάστε ακόμα: Ρούπερτ Μέρντοχ - Αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο: Εύχεται συχνά τον θάνατο του Τραμπ - «Πώς μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός;»
Από την άλλη, οι σχέσεις του με τον άλλοτε σύμμαχό του, Ντόναλντ Τραμπ, είναι λιγότερο κι από τυπικές. Ο Μέρντοχ έχει σήμερα εξελιχθεί σε «άσπονδο εχθρό» του τέως προέδρου των ΗΠΑ και συχνά εύχεται να πεθάνει. Δεν διστάζει μάλιστα να εκφράσει αρκετά συχνά και σε τρίτους σκέψεις όπως: «Ολα θα λύνονταν αν…» και «Πώς μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός, πώς μπορεί; Τον έχετε δει; Είδατε πώς είναι; Τι τρώει;».
Η τεράστια περιουσία του Ρούπερτ Μέρντοχ
Οσον αφορά στην αξία του Μέρντοχ, μετά από τόσες δεκαετίες στην κορυφή, η δύναμη του 92χρονου μεγιστάνα έχει μετατραπεί, όπως είναι φυσικό, και σε μια τεράστια περιουσία, που αποτιμάται σε περισσότερα από 21,7 δισ. δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό «Forbes», είναι ο 31ος πλουσιότερος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο 71ος πλουσιότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με την αποχώρησή του από τα media, πολλοί αναρωτιούνται για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στο εξής τα Μέσα που θα περάσουν στον γιο του. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν μεγάλες αλλαγές, καθώς ο Λάχλαν αυτοχαρακτηρίζεται «libertarian» και δεν διστάζει να παραδεχτεί πως μοιράζεται πολλές από τις απόψεις που ποτέ δεν δίσταζε να εκφράσει ανοιχτά και ο πατέρας του. Στην ανακοίνωση της αποχώρησής του, άλλωστε, ο Ρούπερτ Μέρντοχ υπογράμμισε ότι ο ίδιος και ο Λάχλαν έχουν κοινή κοσμοθεωρία και σκοπεύουν να συνεχίσουν να δίνουν μαζί τις πολιτισμικές τους μάχες.
Η μεγάλη αλλαγή στην αυτοκρατορία αναμένεται να έρθει όταν ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος έχει το 40% των ψήφων τόσο στη Fox όσο και στη News Corp., φύγει από τη ζωή.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής