Νίκος Χαρδαλιάς: Η πολιτική πορεία του νέου περιφερειάρχη Αττικής - Ο ''Nick Hard'' των ειδικών αποστολών
Η ζωή και η πορεία του Νίκου Χαρδαλιά
Ανεβαίνοντας το µαρµάρινο πλατύσκαλο του νεοκλασικού της Ρηγίλλης, το ζεστό καλοκαιρινό απόγευµα του 1998, ο 30χρονος Βυρωνιώτης Νίκος Χαρδαλιάς ήξερε πάνω-κάτω τι θα αντιµετώπιζε όταν θα καθόταν απέναντι στον Θόδωρο Αναγνωστόπουλο. Ο Καρδιτσιώτης πρώην υπουργός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε αποτύχει να επανεκλεγεί στις κάλπες του 1996 και ο Κ. Καραµανλής βρήκε την ευκαιρία να τον αξιοποιήσει ως υπεύθυνο των επικείµενων εκλογών της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΤΑ), των πρώτων όπου θα δοκιµαζόταν ως νέος πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας. «Θα δοκιµάσω στον Βύρωνα, δεν θέλω χρίσµα, µόνο να µην κατεβάσετε άλλον...», του είπε.
Ο Αναγνωστόπουλος σάστισε. Τα χαµπέρια «κύλησαν» αµέσως στα πολύχρωµα πλακάκια του ισογείου, φτάνοντας στον Καραµανλή, ο οποίος τον κάλεσε στο γραφείο του, «όλος αυτιά». Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέµενε και επιχειρηµατολογούσε, λέγοντας ότι, έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας του ΚΚΕ στον δήµο, µε τον Νικολαΐδη, τον Ρογκάκο κ.λπ., µπορούσε τουλάχιστον να προσπαθήσει χωρίς να θίξει την παράταξή του. Στις 11 Οκτωβρίου 1998, ο κοµµουνιστής αντιστασιακός Θόδωρος Κατριβάνος µε τη στήριξη της Ν.∆. κέρδισε την Υπερνοµαρχία Αττικής, ο Χαρδαλιάς πήγε τον Ρογκάκο στον δεύτερο γύρο και έχασε για 3 µονάδες, ενώ συνολικώς οι «γαλάζιοι» δήµαρχοι ήταν 100 παραπάνω από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ (276, έναντι 158) και στις Νοµαρχίες η Ν.∆. επικράτησε 27-28. «∆εν ξέρω, ρε παιδιά, τι έγινε, στην Πάτρα ο Φλωράτος νόµιζε ότι του έκαναν φάρσα και στον Βύρωνα αυτός ο ΟΝΝΕ∆ίτης παραλίγο να γκρεµίσει το ΚΚΕ», έλεγε µετά τα µεσάνυχτα ο Θ. Αναγνωστόπουλος στους δηµοσιογράφους.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, πήρε 60% στον δεύτερο γύρο, το 2006 επανεκλέχθηκε από τον πρώτο µε 45,16% και το 2010, µε 47,1% την πρώτη Κυριακή και 67,7% τη δεύτερη, ανανέωσε για τρίτη και τελευταία φορά τη θητεία του. Η συνταγή Χαρδαλιά, ο οποίος ξεπέρασε τις άκαµπτες -έως τότε- κοµµατικές γραµµές, µεταφέρθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή και το «κοινωνικό Κέντρο» προκρίθηκε ως λύση επανόδου στην εξουσία αρχικά και καθιερώθηκε ως µόνιµη παραταξιακή επιλογή.
Διαβάστε ακόμα: Η Γιώτα Χαρδαλιά στο "S" για τον γάμο της και τον πολιτικό Νίκο Χαρδαλιά: Δε ζηλεύουμε, υπάρχει εμπιστοσύνη
«Τζινάκι, αθλητικά»
∆ώδεκα χρόνια δήµαρχος, ζήτηµα αν κάθισε στο γραφείο του παραπάνω από δύο ώρες την ηµέρα. «Τζινάκι, σακάκι, αθλητικά και δρόµο», έλεγε και ξανάλεγε, ασχολούµενος προσωπικά µε τα άβαφτα κάγκελα του σχολείου, την καµένη λάµπα στη Φορµίωνος, τους κάδους απορριµµάτων, το ελάχιστο πράσινο της πόλης και τον θησαυρό του Υµηττού.
Καρπενησιώτης από την πλευρά του κ. Γιώργου, του πατέρα του, ανέβαινε µέρα παρά µέρα στο βουνό, έπιανε τη µάνικα όταν ξεσπούσαν πυρκαγιές, περιπολούσε τα βράδια στο δάσος. Το ’ξερε σπιθαµή προς σπιθαµή από παιδί και ακόµη και τώρα θα λοξοδροµήσει επιστρέφοντας σπίτι του στον Βύρωνα, για να δει «αν όλα είναι στη θέση τους εκεί πάνω». Ούτως ή άλλως, για 10 χρόνια ήταν πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσµος Προστασίας και Ανάπτυξης Υµηττού). Η απόφασή του να µη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2014, θεωρώντας ότι έκανε τον κύκλο του στον δήµο, τον οδήγησε στη Λαµία, όπου ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραµµατέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, στο πλευρό του νεοεκλεγέντος Κώστα Μπακογιάννη, επίσης Καρπενησιώτη. ∆ύο χρόνια αργότερα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινούσε το ταξίδι του ως αρχηγός της Ν.∆., του ζήτησε να επιστρέψει στην Αθήνα, αναθέτοντάς του, µεταξύ άλλων, την «απονευρωµένη» Γραµµατεία Αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσµα της δουλειάς του φάνηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, όταν πάλι οι Νεοδηµοκράτες έτριβαν τα µάτια τους. Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, η Ν.∆. κυριάρχησε και στις 13 περιφέρειες και στους 320 από τους 332 δήµους.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην κυβέρνηση
Η συνέχεια είναι γνωστή. Τον Ιούλιο του 2019 «έτρεχε» τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας, έχοντας να αντιµετωπίσει από 100 πυρκαγιές την ηµέρα και διάφορες θεοµηνίες στη Χαλκιδική, στον Θεσσαλικό κάµπο κ.α., ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε υφυπουργός στο ίδιο πόστο, παίρνοντας πάνω του το βάρος της διαχείρισης του κορονοϊού. Καραντίνες, εµβολιασµοί, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ανατροπές στην καθηµερινότητα, πόνος, θάνατοι, σκληρότητα και ταπεινότητα ταυτόχρονα από τον ίδιο. Εχοντας από πριν το προσωνύµιο «Nick Hard», από τη µια δρούσε αποφασιστικά και από την άλλη ισορροπούσε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεµού, λόγω των αλλεπάλληλων lockdowns που αναγκαστικά εφαρµόζονταν. Τον Αύγουστο του 2021, όταν οι φωτιές κατέκαιγαν 1,5 εκατ. στρέµµατα σε Βαρυµπόµπη, Βόρεια Εύβοια, Αρκαδία, Μεσσηνία και Ηλεία, λύγισε από την υπερπροσπάθεια. Ηταν πολλές µέρες άυπνος και η επιλογή του να µπαίνει συνεχώς στα µέτωπα της φωτιάς επηρέασε την υγεία του. Αντικαταστάθηκε από τον έµπειρο πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Παπαγεωργίου, και αφού έριξε τους τόνους, επανήλθε λίγους µήνες αργότερα ως υφυπουργός Αµυνας, έχοντας βέβαια παραµάσχαλα και τους φακέλους µε τους δηµάρχους και τους περιφερειάρχες.
Περιφέρεια
Η ιδέα της υποψηφιότητας στις εθνικές εκλογές δεν τον άφηνε αδιάφορο, ωστόσο «αυτός συγκεκριµένα έπρεπε να µείνει πίσω». Μετά τις δεύτερες κάλπες και τη διαφορά των 25 µονάδων, συνέχισε από το υπουργείο Αµυνας τις περιοδείες σε στρατόπεδα και σε αυτοδιοικητικούς. Το ζεϊµπέκικο του Γ. Πατούλη στο Ζάππειο τον περασµένο Ιούλιο, την ώρα που οι φλόγες σκαρφάλωναν στα βουνά της Μαγνησίας και της Νότιας Εύβοιας, άλλαξαν τα δεδοµένα και ο Μητσοτάκης τον έχρισε αµέσως υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής. Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέλεξε να κρατήσει δίπλα του «όλο τον κόσµο του Πατούλη», µετριάζοντας την πικρία του και εξασφαλίζοντας τη στήριξή του. Στις 8 Οκτωβρίου εξελέγη µε ποσοστό 46,74% και αφού υποδέχτηκε τον Κυρ. Μητσοτάκη στο γραφείο του, πήγε στο Σύνταγµα για να συναντήσει τον Μπακογιάννη και να σταθεί δίπλα του στον αγώνα για τον δήµο της Αθήνας. Η περιφέρεια προέκυψε, το καθήκον προέχει.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής