Πόλεμος στο Ισραήλ: Θα γίνει η Γάζα το Στάλινγκραντ της ερήµου; Γιατί είναι τεχνικά δύσκολο το εγχείρηµα κατάληψης της πόλης
Ο πόλεµος Ισραήλ - Γάζας θα γίνει η τελευταία περίπτωση αστικού πολέµου µετά τη Μαριούπολη και το Μπακµούτ, µε επίκεντρο πάντα το ιστορικό αντίστοιχο προηγούµενο, το Στάλινγκραντ, όπου δόθηκε ο πιο σκληρός αγώνας µέσα σε κατοικηµένη περιοχή
Η προσεκτική µελέτη των στρατιωτικών κινήσεων του Ισραήλ αποκαλύπτουν ένα σαφές στρατιωτικό µοτίβο: ένα ανελέητο σφυροκόπηµα, ώστε να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουν µια γρήγορη και βίαιη είσοδο στην πόλη, η οποία θα έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της. Στόχος του ισραηλινού σχεδιασµού είναι να προκαλέσει χάος στους δρόµους της Λωρίδας της Γάζας, ώστε η µετακίνηση των µαχητών της «Χαµάς» να γίνει δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη.
Αυτή η λογική ακολουθεί την κλασική στρατιωτική σκέψη, επιτυχηµένη πολλές φορές σε διαφορετικούς πολέµους. ∆ηµιουργώντας ατελείωτες ουρές προσφύγων στους δρόµους και στις εξόδους της πόλης, θα δυσχέραινε την κίνηση των ανταρτών της «Χαµάς».
Θεωρητικά, εάν οι περισσότεροι άµαχοι εκκενώσουν, οι επιτιθέµενοι µπορούν να υποθέσουν ότι όποιος είναι ακόµα παρών στο έδαφος είναι µαχητής και εποµένως νόµιµος στρατιωτικός στόχος. Επιπλέον, µια τέτοια εξέλιξη θα µειώσει τις παράπλευρες απώλειες και κατά συνέπεια τις κατηγορίες ότι οι ισραηλινές δυνάµεις σκοτώνουν αδιάκριτα αµάχους. Στην πραγµατικότητα, το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι είναι πρακτικά αδύνατο για ενάµισι εκατοµµύριο ανθρώπους, σε µια ήδη πυκνοκατοικηµένη περιοχή, να µετακινηθούν, ειδικά υπό συνθήκες πολιορκίας, όπου τρόφιµα, νερό, φάρµακα και καύσιµα είναι σε έλλειψη. Ετσι, αν η εντολή του Ισραήλ να φύγουν οι άνθρωποι από τη βόρεια Γάζα είχε στόχο να επιβραδύνει την ανάπτυξη στρατευµάτων από τη «Χαµάς», αποτελεί λανθασµένη ανάγνωση του επιχειρησιακού πεδίου που θα κληθεί ο Ισραηλινός στρατιώτης να πολεµήσει.
Ενας υπόγειος κόσµος της Χαμάς στη Γάζα
Κατά τη διάρκεια των ετών του αποκλεισµού του θύλακα από το Ισραήλ, οι µαχητές της «Χαµάς» δηµιούργησαν έναν υπόγειο κόσµο από τούνελ σκαµµένα κάτω από τη Γάζα. Αρχικά, αυτές οι σήραγγες θεωρούνταν πολύ υποτυπώδεις, µε τον καιρό όµως το δίκτυο επεκτάθηκε, επιτρέποντας την ελεύθερη µετακίνηση µακριά από τα αδιάκριτα µάτια του ισραηλινού µηχανισµού επιτήρησης, τους δορυφόρους, τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα drones. Υπήρξαν µάλιστα έντονες φήµες ότι άνθρωποι της «Χαµάς» µετέβησαν στο Μεξικό και αντάλλαξαν πληροφορίες για την κατασκευή των τούνελ µε τα µεξικανικά καρτέλ. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η «Χαµάς» συνέχισε να επεκτείνει το δίκτυο σηράγγων της, το οποίο τώρα εκτείνεται σε µήκος άνω των 500 χιλιόµετρων.
Η σχετικά µικρή µαχητική δύναµη της «Χαµάς» θα µπορεί να µετακινηθεί από µια περιοχή σε µια άλλη, διεξάγοντας τόσο αµυντικές όσο και επιθετικές επιχειρήσεις. Μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, παρά το πλεονέκτηµά της σε εκπαιδευµένο πεζικό, µε τον πλήρη έλεγχο του αέρα και τον εξελιγµένο εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας, µπορεί να θεωρήσει ότι έχει επιτύχει τον στόχο της όταν η πόλη καταληφθεί ή όταν όλοι οι άντρες της «Χαµάς» συλληφθούν ή εξοντωθούν. Και αυτό γίνεται µόνο όταν οι µπότες των Ισραηλινών στρατιωτών βρεθούν στο έδαφος σε κάθε γωνιά αυτής της περιοχής.
Ενα πυκνό αστικό έδαφος, γεµάτο µε µπάζα, όπου κτίρια έχουν καταστραφεί µε εναέριους βοµβαρδισµούς και προπαρασκευαστικά πυρά πυροβολικού, είναι αναµφισβήτητα το πιο απαιτητικό περιβάλλον για στρατιωτική προέλαση. Ο πόλεµος Ισραήλ - Γάζας θα γίνει η τελευταία περίπτωση αστικού πολέµου µετά τη Μαριούπολη και το Μπακµούτ, µε επίκεντρο πάντα το ιστορικό αντίστοιχο προηγούµενο, το Στάλινγκραντ, όπου δόθηκε ο πιο σκληρός αγώνας µέσα σε κατοικηµένη περιοχή.
Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο "στόχαστρο" του IDF τα τούνελ της Χαμάς
Εκπαίδευση και ρεαλισµός
Ο ισραηλινός στρατός, που είναι ένας από τους καλύτερα εκπαιδευµένους στρατούς στον κόσµο, όσον αφορά τον αστικό πόλεµο, εξασκείται εδώ και δύο δεκαετίες σε µια τεχνητή πόλη σε απόσταση µίας ώρας µε το αυτοκίνητο µακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Η Baladia, όπως είναι το παρατσούκλι της («Baladia» στα αραβικά σηµαίνει «πόλη»), είναι µέρος της στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται κοντά στο Kibbutz Tze’elim στην έρηµο Negev. Αλλά ακόµη και η καλύτερη εκπαίδευση δεν αρκεί για τον τύπο µάχης που θα αντιµετωπίσει στη Γάζα.
Οι στενοί δρόµοι και οι µικρές λωρίδες γης δεν ευνοούν τα άρµατα µάχης και τα µεγάλα τεθωρακισµένα οχήµατα, καθώς οι επιτιθέµενοι µπορούν να χρησιµοποιήσουν τα ψηλά κτίρια, που στέκονται σχεδόν κολληµένα το ένα στο άλλο, για να εκτοξεύουν αντιαρµατικά κατευθυνόµενα βλήµατα. Ελεύθεροι σκοπευτές θα παραµονεύουν σε κάθε σηµείο. Η πιθανότητα µαχών από κτίριο σε κτίριο, ή ακόµα και µάχες σώµα µε σώµα, είναι πιθανόν να συµβούν από τη στιγµή που οι ισραηλινές δυνάµεις εισέλθουν στη Γάζα.
Σε µισοκατεστραµµένες πόλεις, οι επιτιθέµενοι βρίσκονται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από οποιοδήποτε άλλο έδαφος και η κλασική αναλογία 3:1, που χρειάζεται ο επιτιθέµενος στρατός για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, δεν είναι επαρκής. Συνήθως η αναλογία 5:1 είναι η πιο ρεαλιστική. Παραδόξως, εάν οι άµαχοι στη Γάζα λάβουν υπόψη τις ισραηλινές απαιτήσεις και εγκαταλείψουν την πόλη, θα διευκολύνουν τους µαχητές της «Χαµάς» να πολεµήσουν, καθώς δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των πράξεών τους στους οικείους τους. Το Ισραήλ σίγουρα προετοιµάζεται για το επόµενο στάδιο. Θα πρέπει να µπει γρήγορα, να χτυπήσει καταστρεπτικά και να αποσυρθεί γρήγορα από τη Γάζα. Αν συµβεί οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία. Παρά τις πολύ ανώτερες στρατιωτικές του δυνατότητες, το Ισραήλ θα µπορούσε να βρεθεί παγιδευµένο στη Γάζα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής