Ανήμερα της επίσημης τηλεοπτικής πρεμιέρας της ταινίας «Ταξίδι στα αστέρια», που πραγματεύεται τη γέννηση του «Εξάστερου» Παναθηναϊκού από τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έριχνε μία από τις «βόμβες» της χρονιάς στο μεταγραφικό παζάρι της Euroleague, φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη έναν παίκτη που τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια έκανε τους αναλυτές του ΝΒΑ να τον χαζεύουν με το στόμα ανοιχτό!

Ήταν φθινόπωρο του 2019, όταν ο Κέντρικ Ναν έγραφε ιστορία στα πρώτα παιχνίδια του με τη φανέλα των Μαϊάμι Χιτ. Ένας παίκτης που δεν είχε καν συμμετάσχει στη διαδικασία των ντραφτ, εμφανιζόταν σαν κομήτης στη Φλόριντα και γκρέμιζε το ένα μετά το άλλο ιστορικά ρεκόρ μιας ομάδας στην οποία αγωνίστηκαν θρύλοι του παγκόσμιου μπάσκετ όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Σακίλ Ο’ Νιλ και ο Ντουέιν Ουέιντ.

Οι 40 πόντοι του Κέντρικ Ναν 

Στο τελευταίο παιχνίδι της preseason εκείνης της χρονιάς ο Ναν πετύχαινε 40 πόντους απέναντι στους Ρόκετς, σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας σε φιλικούς αγώνες των Χιτ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες ημέρες αργότερα γινόταν ο πρώτος undrafted παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που πετύχαινε 112 πόντους στις πρώτες πέντε εμφανίσεις του στη λίγκα. Στο πρόσωπο του Κέντρικ Ναν ο Εργκίν Αταμάν βλέπει τον σκόρερ εκείνο που θα πάρει από το χέρι τον νέο Παναθηναϊκό και θα τον οδηγήσει σε ένα σύγχρονο... ταξίδι στα αστέρια, όπως μια φορά κι έναν καιρό το είχε πράξει ο Σέιν Λάρκιν ερχόμενος από το ΝΒΑ στην Κωνσταντινούπολη για να φορέσει τη φανέλα της Εφές.

Υπάρχουν, βέβαια, σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις. Πρώτον, σε αντίθεση με τον Ναν ο Λάρκιν είχε προγενέστερη εμπειρία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αγωνιζόμενος για μία σεζόν (2016-17) στην Μπασκόνια. Δεύτερον, ο Αμερικανός γκαρντ των δις πρωταθλητών Ευρώπης άφηνε συνειδητά το ΝΒΑ για να έρθει στη Euroleague, αναζητώντας ρόλο πρωταγωνιστή, καθώς όπως είχε δηλώσει «δεν έχω σκοπό να αγωνίζομαι στο ΝΒΑ σε ρόλο τρίτου πόιντ γκαρντ σε οποιαδήποτε ομάδα». Σε κάποιο βαθμό η μεταγραφή του Κέντρικ Ναν θυμίζει την περσινή του Ντουέιν Μπέικον στο «τριφύλλι», όχι σε ό,τι αφορά τη δεδομένη ποιότητα αμφότερων των παικτών, αλλά κυρίως το βασικό ερώτημα που συνοδεύει το βιογραφικό τους: «Πώς είναι δυνατό να μη βρίσκεται ομάδα να τους προσφέρει συμβόλαιο με το ταλέντο που διαθέτουν;».

Η «σκιά»

Στην περίπτωση του Μπέικον η φήμη που τον ακολουθούσε εκτός παρκέ αποδείχθηκε ο πιο δύσκολος αντίπαλός του και στους λίγους μήνες που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ. Σε αυτή του Ναν τα ερωτήματα είναι διαφορετικής φύσης.

Το πρώτο αφορά την πνευματική αφοσίωση που θα επιδείξει ερχόμενος να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη. Αν θελήσει να στείλει μήνυμα στις ομάδες του ΝΒΑ και μέσω της απόδοσής του να κερδίσει ξανά τη θέση του στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, ο Παναθηναϊκός μπορεί να βγει πολλαπλά κερδισμένος προσθέτοντας ένα «πυρηνικό όπλο» στη μηχανή του.

Το δεύτερο αφορά τον βαθμό προσαρμογής του σε ένα μπάσκετ εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει, αλλά και σε ένα ρόστερ στο οποίο ενδεχομένως να μην έχει την μπάλα στα χέρια του όση ώρα θέλει. Για παράδειγμα αποτελεί τεράστιο στοίχημα για τον Αταμάν η συνύπαρξη του Αμερικανού με τον Σλούκα. Όπως αποτελούσε και εκείνη του Μίτσιτς με τον Λάρκιν... με τα γνωστά θριαμβευτικά αποτελέσματα!

Η απόφαση να φύγει από το ΝΒΑ

Το γεγονός ότι ένας τόσο ταλαντούχος παίκτης, όπως ο Κέντρικ Ναν, δεν βρήκε εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ στα 28 του χρόνια αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα... μυστήρια της αμερικανικής αγοράς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Παρά το γεγονός ότι ο χαρισματικός γκαρντ εμφανιζόταν κατά περιόδους να βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών ομάδων (ακόμη και των Χιτ), καμία δεν του εμπιστεύτηκε μια θέση στο ρόστερ της, ακόμη και με τις μίνιμουμ αποδοχές. Φοβήθηκαν τον σοβαρό τραυματισμό που είχε στο γόνατο τη σεζόν 2021-22, ο οποίος του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στους Λέικερς στην πρώτη του χρονιά στο Λος Άντζελες; Φοβήθηκαν τη σταδιακή γρήγορη πτώση των επιδόσεών του, καθώς από τους 14,6 πόντους της ρούκι σεζόν του στο Μαϊάμι βρέθηκε στους 7,5 στη Ουάσινγκτον το τελευταίο εξάμηνο; Φοβήθηκαν τις «σκιές» που συνοδεύουν την εξωγηπεδική ζωή του;

Το 2016, όντας ακόμη φοιτητής, ο Ναν είχε καταδικαστεί για βιαιοπραγία σε βάρος νεαρής κοπέλας από δικαστήριο του Ιλινόις, ενώ η ξαφνική αποχώρησή του από το NBA Campus (την περίφημη «φούσκα») εν μέσω πανδημίας είχε προκαλέσει ουκ ολίγες συζητήσεις στο περιβάλλον της λίγκας. Δεκάδες αναλυτές προσπάθησαν να... λύσουν το μυστήριο, ουδείς κατάφερε να βρει μια πειστική απάντηση.

Ο άνθρωπος πάντως που βάζει το χέρι του στη φωτιά για το νέο μεγάλο αστέρι του «τριφυλλιού» λέγεται Γκόραν Ντράγκιτς. Γνωρίζοντας τον Ναν από την κοινή θητεία τους στο Μαϊάμι, ο Σλοβένος έδωσε τις καλύτερες συστατικές στον καλό του φίλο Σάνι Μπετσίροβιτς (τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού) για τον χαρακτήρα του πρώην συμπαίκτη του. Σε λίγους μήνες, πάντως, ακόμη και τα παραπάνω ερωτήματα θα έχουν απαντηθεί στο παρκέ. Με τον Ναν να δηλώνει αποφασισμένος να κλείσει στόματα! 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Αλέξανδρου Σόμογλου