Η προσωποποίηση του «ποδοσφαιρικού θράσους» έχει ονοματεπώνυμο στον φετινό Ολυμπιακό: Σαντιάγκο Έσε. Ένα παλικάρι 22 ετών, που μπήκε στο αεροπλάνο της ξενιτιάς για να γράψει από την άλλη άκρη του κόσμου τα ευρωπαϊκά αγωνιστικά μίλια που απαιτούνται για να συντάξει το μακρύ, «βαρύ» από περγαμηνές (σε βάθος χρόνου) βιογραφικό του, κάνοντας αρχή από την Ελλάδα, φαίνεται να ανατρέπει κάθε άγραφο νόμο, ο οποίος μιλάει για στάδιο προσαρμογής και πίστωση χρόνου ενσωμάτωσης σε νέο περιβάλλον, δεδομένα και ανθρώπινες συνήθειες / νοοτροπίες!

Ο Έσε είναι από… (μόλις) χθες μέλος της «ερυθρόλευκης» latin κοινωνίας στον Ρέντη, αλλά δείχνει να… παίζει αιώνες με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Σαν να… γεννήθηκε στους πειραϊκούς κόλπους. Αφίχθηκε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, μπήκε στην ομάδα από τα πρώτα επίσημα παιχνίδια και δεν ξαναβγήκε. Παρόλο που και τραυματισμός τού έλαχε (με τη Φράιμπουργκ, στη μύτη, κατά την πρεμιέρα των ομίλων και γύρισε «αστραπή» στις υποχρεώσεις της ομάδας) και ο ανταγωνισμός του ρόστερ δεν είναι καθόλου εύκολη μάχη για τον καθένα, στα… «excel» και τους σχεδιασμούς του Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Ξέρει πότε να τρέξει, πού πρέπει να τρέξει και πότε να πασάρει. Τρέχει ακαταπόνητα. Τρέχει με την μπάλα, σπριντάρει χωρίς αυτή, καλύπτει κάθε κενό στη μεσαία γραμμή, είναι σημείο αναφοράς σε κάθε διαδρομή στον άξονα. Τρέχει ακατάπαυστα και… δεν τραβάει χειρόφρενο, αν τον παρατηρήσει κανείς, ούτε μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στο ημίχρονο! Φουριόζος κατευθύνεται (ακόμα και) στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Παρακάμερα

Ο «χιλιομετροφάγος» του Ολυμπιακού είναι ο «χαμάλης» της μεσαίας γραμμής. Αλλά και ο κατεξοχήν ορισμός του συνδετικού κρίκου στη «ραχοκοκαλιά» της ομάδας. Για να σχηματίσουν σαφή αγωνιστική εικόνα για τον Αργεντινό μέσο, οι Ιταλοί κατάσκοποι και λογής ατζέντηδες -σιγά που θα ξέφευγε από τα ραντάρ ενδιαφέροντός τους-, που άρχισαν να τον περιτριγυρίζουν, κάνουν αυτό που στην τηλεόραση λέγεται «παρακάμερα». Απομονώνουν όλο το υπόλοιπο ματς, βγάζουν καθετί άλλο από το οπτικό πεδίο τους και ζουμάρουν πάνω στον Έσε. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιληφθεί και ο πιο αδαής το μέγεθος της ουσιαστικής συνεισφοράς του Νοτιοαμερικανού μέσου στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Στις πλούσιες βοήθειές του, στην επιδραστικότητα που ασκεί, με το ίδιο «ειδικό βάρος» συμβολής, τόσο όταν η ομάδα αμύνεται και μαρκάρει όσο και όταν αναπτύσσεται και δημιουργεί. Αυτός είναι ο συνήθης εκφραστής του ομαδικού transition, είναι ο αθόρυβος πρωταγωνιστής του φετινού Ολυμπιακού.

Στατιστική

Στο «Γεντί Κουλέ» την περασμένη Δευτέρα ο σκόρερ Ντανιέλ Ποντένσε ήταν ασφαλώς ο man of the match, ο Στέβαν Γιόβετιτς -ως «ενδεκαδάτος»- πιστοποίησε το brand name που κουβαλάει, αλλά ο Σαντιάγκο Έσε κατέγραψε (ξανά) στατιστική για… φίλημα: 55 ενέργειες με την μπάλα, 35/43 (81%) εύστοχες πάσες, δύο κλεψίματα, 6/8 κερδισμένες μονομαχίες απέναντι στους παίκτες του ΟΦΗ. Στη Super League έχει 5 εμφανίσεις (όλες ως βασικός) με 41,6 εύστοχες πάσες ανά 90 λεπτά (84% ευστοχία). Παράλληλα, μετρά 8,2 ανακτήσεις κατοχής, 1,4 κοψίματα με δυναμικά τάκλιν και όλα αυτά χωρίς να έχει δεχθεί κάποια κάρτα, δείγμα των «καθαρών» επεμβάσεών του. Στο Europa League έχει παίξει και στα 3 παιχνίδια ως βασικός, με 26,3 εύστοχες πάσες ανά 90΄ (86% ευστοχία), 5 ανακτήσεις και 1,3 κοψίματα, επίσης χωρίς να δεχθεί κάποια κάρτα. Η ωριμότητα που τον διακρίνει, αντιφατικά με την ηλικία, την πείρα και τις παραστάσεις του, είναι κύριο γνώρισμα της «φτιαξιάς» του. Καθόλου τυχαίο που στα 20 του χρόνια φόρεσε το περιβραχιόνιο της Ουρακάν. Ούτε που με αυτοπεποίθηση και «βέτο»… 30άρη στο γήπεδο δίνει με κινήσεις και εύγλωττες χειρονομίες προς τους συμπαίκτες του τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανασταλτική ή την επιθετική λειτουργία του συνόλου! Βασικό προνόμιο του χαρακτήρα του ότι ήξερε πάντα να ακούει καλά και να φυλακίζει πολύ βαθιά τις συμβουλές των μεγαλύτερων. Να τις επεξεργάζεται και να τις πατρονάρει στο γήπεδο αναλόγως με τις εκάστοτε ανάγκες.

Έσε: Ένας οπαδός πίσω από το συρματόπλεγμα στο "Παλάσιο Ντούκο"

Οπαδός της Ουρακάν, του τοπικού Τυφώνα, από όταν θυμάται τον εαυτό του, δεν έχανε παιχνίδι στο Παλάσιο Ντουκό. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μία φωτογραφία ενός πιτσιρικά που παρακολουθεί ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι πίσω από κιγκλιδώματα. Αυτός ο πιτσιρικάς ήταν ο Σαντιάγκο Έσε, όταν, ακόμα από τη φάση της προεφηβείας, έβλεπε εκστασιασμένος τα παιχνίδια της λατρεμένης του Ουρακάν και έκανε όνειρα για να φορέσει τη φανέλα της.

Η μπάλα άλλωστε κυλάει στις φλέβες του και είναι στο DNA του από πλευράς πατέρα και θείου. Ο μπαμπάς Έσε, ο δον Χούλιο, είναι έμπειρος προπονητής και εδώ και πολλά χρόνια είναι συνεργάτης του μπατζανάκη του, Αντόνιο Μοχάμεντ. Του «Τούρκου», όπως είναι το παρατσούκλι του, ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε ένας αξιοπρεπέστατος επιθετικός που έγινε επαγγελματίας και αστέρι με την Ουρακάν, έπαιξε σε Φιορεντίνα και Μπόκα Τζούνιορς, κατέκτησε το Copa America με την Εθνική Αργεντινής και μετράει πάνω από 20 χρόνια ως πολύ καλός προπονητής. Ο ανιψιός του, Σαντιάγκο, έκανε τα πρώτα του βήματα στους μικρούς της Ουρακάν, ονειρευόταν να του μοιάσει και πάντα άκουγε με μεγάλη προσοχή τις συμβουλές του.

Ο Έσε δεν κρύβει τη φιλοδοξία να διαγράψει παρόμοια ή και καλύτερη πορεία ως ποδοσφαιριστής σε σχέση με τον θείο του, στηριζόμενος στο δυναμικό παιχνίδι του, στις καλές τοποθετήσεις και μεταβιβάσεις του, στην αντίληψή του και κυρίως στην ισχυρή προσωπικότητα που τον καθιστά μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση Αργεντινού σύγχρονου κόφτη. Ο Έσε δεν ξεχώριζε από μικρός μονάχα για την αστείρευτη ενέργειά του, το δυναμικό στυλ του, τα γεμάτα ένταση τρεξίματα ή την ευχέρειά του σε τάκλιν, κλεψίματα, απομακρύνσεις και τον καλό χειρισμό της μπάλας. Η πνευματική διαύγεια ήταν το στοιχείο που τον βοήθησε να μονιμοποιηθεί σε έναν κομβικό ρόλο: αυτόν της «αδηφάγας σκούπας» μπροστά από την άμυνα, βάζοντας τα πόδια του στη φωτιά, και του «μετρονόμου» στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου.

Θέλει να μοιάσει σε Πίρλο και Τιάγκο Αλκάνταρα

Το έμβλημα της Ουρακάν είναι «χτυπημένο» στο καλάμι του δεξιού ποδιού του, μαζί με την ημερομηνία του ντεμπούτου του με την πρώτη ομάδα: 15 Φεβρουαρίου 2020. Είπαμε, οπαδός της ομάδας από τα γεννοφάσκια του… πίσω από το συρματόπλεγμα. Το φόρτε του είναι το αμυντικό κομμάτι, αλλά όποτε βρίσκει χώρο δεν χάνει ευκαιρία να προηγηθεί για να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο από τους παίκτες στους οποίους καθρεφτίζεται είναι ο Αντρέα Πίρλο και ο Τιάγκο Αλκάνταρα, επιχειρώντας πάντως να «αντιγράφει» και αυθεντίες της θέσης όπως ο Χαβιέρ Μασεράνο (προπονητής του πλέον στην Κ23 της Αργεντινής), ο Σέρχιο Μπουσκέτς ή ο Ενγκολό Καντέ.

Η Εθνική Αργεντινής

Φιλοδοξεί να αυγατίσει τις συμμετοχές με τη μικρή «αλμπισελέστε» στο προολυμπιακό της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τη μεγάλη εθνική ομάδα, την τωρινή παγκόσμια πρωταθλήτρια. Όπως κάθε Αργεντινός (ή Ουρουγουανός) που σέβεται τον εαυτό του, πίνει μετά μανίας μάτε, το εθνικό ρόφημα της χώρας του, αφήνει τον ευέξαπτο χαρακτήρα του εκτός γηπέδου και φιλοδοξεί όπως κάποτε είχε πει ότι «μοιάζω παικτικά στον Τιάγκο (σ.σ. ναι, τον Αλκάνταρα)» να το δείξει και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι έξοδοι με φίλους δεν είναι κρυφό ότι αποτελούν διέξοδο της ευτυχίας και διασκέδασής του, ακόμα και στην πιο δύσκολη μέρα αρνητικής ψυχολογίας. Ωστόσο για χάρη της καριέρας τα έχει όλα παραμερίσει, χαρίζοντας την καρδιά του στο ποδόσφαιρο και στην πανέμορφη Μιράντα, την οποία έφερε και στην Ελλάδα.

Απίθανο colpo grosso για τα πόδια του και μόνο

Στην περίπτωση του Έσε δεν το λες ακριβώς ότι την… έκανε λαχείο μαζί του ο Ολυμπιακός. Γιατί η… δουλειά ήταν ψαγμένη, με τον Αντόνιο Κορδόν και την «ερυθρόλευκη» διοίκηση να έχουν διαπρέψει στον χειρισμό και καταπώς φαίνεται να δικαιώνεται το σχέδιό τους ως το τελικό deal. Μετά τα αρχικά βήματα της καθιέρωσης στην Ουρακάν και τις πρώτες εμφανίσεις με την Κ23 της Εθνικής Αργεντινής, με διεθνές βάπτισμα πυρός την 26η Μαρτίου 2021, το όνομά του «έπαιξε» για ομάδες-υπόδειγμα στην επένδυση και ανάδειξη νεαρών ταλέντων, όπως η Βιγιαρεάλ, η Κλαμπ Μπριζ, η Αϊντχόφεν, με τις Εσπανιόλ, Θέλτα, Τζένοα, Ιντερνασιονάλ, Παλμέιρας και Φλαμένγκο, μεταξύ άλλων, να τον έχουν στα υπόψη τους. Ο θρυλικός μπαλαδόρος Έντσο Φραντσέσκολι ως εκπρόσωπος της Ρίβερ Πλέιτ τον είχε τσεκάρει για τους «εκατομμυριούχους» του Μπουένος Άιρες, ενώ το όνομά του είχε πέσει στο τραπέζι και της Μπενφίκα πριν από λίγους μήνες ως πιθανός διάδοχος του… Έντσο Φερνάντες, ο οποίος πήγε στην Τσέλσι αντί 121.000.000 ευρώ! Ο ορθά σκεπτόμενος, ο προικισμένος με μέτρο και λογική Σάντι Έσε, άλλωστε, δεν ήθελε να αφήσει το αγαπημένο του Μπουένος Άιρες χειμώνα. Άφησε για το καλοκαίρι το μεγάλο μεταγραφικό ταξίδι… Η Άντερλεχτ, η οποία επίσης παραδοσιακά επενδύει σε ταλέντα από την Αργεντινή, βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτησή του στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά… δεν έβγαλε άκρη με το ποιος έχει τα δικαιώματα και με ποιον πρέπει να συμφωνήσει. Κάπου εκεί χώνεται σφήνα ο Ολυμπιακός και δίνει κάτι παραπάνω από τα μισά της χρηματιστηριακής αξίας (8.000.000 ευρώ, έχοντας εκκινήσει από τις 100.000) του Έσε για το 90% των δικαιωμάτων του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή