Η ιστορία πίσω από το "έμπαινε Γιούτσο" - Συγκίνηση για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της χώρας
Ο Νίκος Γιούτσος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και φυσικά την οικογένεια του Ολυμπιακού
Ηταν η ιαχή που κάποτε δονούσε το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η κραυγή των φιλάθλων που έγινε σλόγκαν. Το «έμπαινε Γιούτσο» των φιλάθλων του Ολυμπιακού που προκαλούσε τρόμο στους αντιπάλους. Ο Νίκος Γιούτσος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και φυσικά την οικογένεια του Ολυμπιακού. Νοσηλεύτηκε για είκοσι ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου με πρόβλημα στο αναπνευστικό.
Τις δύο τελευταίες ημέρες διασωληνώθηκε, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Επιθυμία του ήταν να αποτεφρωθεί, κάτι που θα γίνει στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Το σύνθημα «έμπαινε Γιούτσο» θρυλείται ότι πρωτοακούστηκε σε έναν αγώνα Ολυμπιακός - Πανσερραϊκός 2-1, στον οποίο οι Πειραιώτες «αγκάλιασαν» το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου που τελικά κατέκτησαν. Σε αυτό το ματς στο 9΄ ο Γιώργος Σιδέρης είχε κάνει το 1-0 με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Μπιζίδης με σουτ είχε ισοφαρίσει. Ο Γιούτσος στο 89΄ με το στήθος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του μπαίνοντας και ο ίδιος στο τέρμα.
Διαβάστε ακόμα: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός άσος του Ολυμπιακού Νίκος Γιούτσος
Αυτός που φέρεται να φώναξε «έμπαινε Γιούτσο» και έκτοτε να το επαναλάμβανε συνεχώς στο Καραϊσκάκη ήταν ο θρυλικός μπαρμπα-Νικόλας του φαληρικού γηπέδου. Επρόκειτο για τον «πασατεμπά» του γηπέδου, διάσημη φιγούρα της εποχής. Ο Νίκος Γιούτσος, γεννημένος στις 16 Απριλίου 1942 στο Μακροχώρι Καστοριάς, γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία θύμα του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 1946. Το Μακροχώρι βομβαρδίστηκε από τον εθνικό στρατό και οι αντάρτες στέλνουν 219 παιδιά σε χώρες του ανατολικού μπλοκ. Κάπως έτσι ο μικρός Νίκος και η αδελφή του βρίσκονται στην Ουγγαρία, εσώκλειστοι σε σχολείο. Ο πιτσιρικάς ξεχώρισε γρήγορα για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Πλέον ήταν ο Μίκλος Γιούτσοφ -με αυτό το όνομα υπάρχει στα αρχεία τόσο του σχολείου όσο και της ουγγρικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου- και στα 15 του πήγε στην ελληνική ομάδα Όλυμπος, η οποία αγωνιζόταν στην Α΄ τοπική κατηγορία. Όλη η Ουγγαρία άρχισε να ασχολείται μαζί του και δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στην Τσέπελ. Του ζήτησαν να παίξει και στην Εθνική Ουγγαρίας, αφού προηγουμένως πάρει την υπηκοότητα, αλλά αρνήθηκε.
Ο ερχομός του Γιούτσου
Τότε τον ανακάλυψε ο γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη, ο οποίος ονομαζόταν Παππάς. Βρέθηκε στην Αθήνα για μία χειρουργική επέμβαση από τον Βασίλη Χατζηγιάννη, παράγοντα της ΑΕΚ και μετέπειτα πρόεδρο της ΕΠΟ. Μόνο που για όσα έκανε στην Ουγγαρία ο νεαρός από το Μακροχώρι είχε μάθει και ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θόδωρος Νικολαΐδης. Είχε ενημερώσει τον Ολυμπιακό μέσω του παράγοντα των «ερυθρόλευκων» και βιομήχανου Άγγελου Λαναρά. Οι Πειραιώτες κινήθηκαν αστραπιαία με τη βοήθεια του συντάκτη της εφημερίδας «Δημοκρατική Αλλαγή» Δημήτρη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του εξάδελφού του Μανώλη Γλέζου. Έτσι, ο Μίκλος Γιούτσοφ -έχει βρεθεί καταγεγραμμένος και ως Νικολάι Γιουτσόφ (Nikolay Jucsov)- βρέθηκε στην Ελλάδα με διαβατήριο μιας χρήσης (λεσέ πασέ), στο οποίο φέρεται να μπήκε φωτογραφία κομμένη από ουγγρική εφημερίδα.
Τα προβλήματα
Έμεινε για έναν χρόνο στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να αγωνιστεί, καθώς υπήρχε πρόβλημα με την υπηκοότητά του. Επίσης, το υπουργείο δεν του εξέδιδε βίζα, ο ίδιος προσπάθησε να φύγει, αλλά δεν είχε διαβατήριο, την ίδια ώρα η σύζυγός του για τους ίδιους λόγους δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και ο Γιούτσος ετοιμαζόταν να πάει στην ουγγρική πρεσβεία προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Τελικά ένα ένα τα προβλήματα λύθηκαν και στις 10 Ιανουαρίου 1965 έκανε ντεμπούτο στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Νίκος Γιούτσος, ένας ολοκληρωμένος μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής, έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα του Ολυμπιακού, την οποία φόρεσε για δέκα χρόνια. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, φόρεσε 15 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, με την οποία πέτυχε 6 γκολ.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή