Στις 7 Οκτωβρίου, η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Χαμάς εξαπέλυσε την πιο τολμηρή της επίθεση στο Ισραήλ, αιφνιδιάζοντας τη χώρα. Οι τρομοκράτες ξεχύθηκαν στις ισραηλινές πόλεις, αφήνοντας στο πέρασμά τους αμέτρητα πτώματα, καθώς ένα μπαράζ χιλιάδων πυραύλων συμπλήρωνε την επίθεση από τη ξηρά. Ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προχώρησαν αρχικά σε μια αργή απάντηση, η σύγκρουση πυροδοτείται τώρα περαιτέρω, με έναν αριθμό χιλιάδων νεκρών  που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Ο αντίκτυπος και η σημασία του παράτυπου πολέμου στο Ισραήλ

Η επίθεση της Χαμάς καταδεικνύει δυναμικά τον αντίκτυπο και τη σημασία του παράτυπου πολέμου. Με βάση την επιτυχία της Χαμάς στον αιφνιδιασμό του Ισραήλ, η σύγκρουση υπογραμμίζει πολλές νέες  παραμέτρους  σε αυτό το είδος πολέμου.

Ο ακανόνιστος πόλεμος, όπως ο υβριδικός πόλεμος, ο ανταγωνισμός της γκρίζας ζώνης και άλλες νεφελώδεις έννοιες, των στρατηγών του γραφείου,  έχει έναν θολό ορισμό. Οι στρατιωτικοί στρατηγοί και σχεδιαστές των ΗΠΑ αγωνίστηκαν να ορίσουν τον παράτυπο πόλεμο και έχουν υιοθετήσει πολλές έννοιες, με βάση και τις εμπειρίες που αποκόμισαν τόσο από το Βιετνάμ όσο και πρόσφατα από το Αφγανιστάν. Δεν μπορέσαν όμως ποτέ να εστιάσουν πραγματικά στο πρόβλημα των περιθωριακών στρατών, των στρατιωτικά χαμηλών ικανοτήτων ανταρτών.  Έβλεπαν όπως και οι Ισραηλινοί  τις απειλές κάτω από το πρίσμα μεγεθυντικών φακών της υπερσύγχρονης τεχνολογικής τους ισχύος. Αποτέλεσμα: ανικανότητα αντιμετώπισης επαρκώς  των απειλών αυτών.

Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν με όποιον τρόπο μπορούν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται "καταστροφική"

Η δράση της Χαμάς

Η Χαμάς επιτέθηκε ταυτόχρονα σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, παρακάμπτοντας τις πολύ πιο ισχυρές Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Εξαπολύοντάς περίπου 2.500 ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος νωρίς το πρωί στις 7 Οκτωβρίου, κατέκλυσε το περίφημο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome. Κάτω από την κάλυψη του φράγματος πυραύλων, μπουλντόζες διέσχισαν τα υποτιθέμενα καλά οχυρωμένα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, επιτρέποντας σε εκατοντάδες μαχητές να περάσουν.

Αυτοί οι τρομοκράτες στη συνέχεια επιτέθηκαν σε βάσεις των Ισραηλινών και σε πόλεις και χωριά, χρησιμοποιώντας σκόπιμα ακραία βία για ένα επιτύχουν ένα αποτέλεσμα σοκ και δέους που σαν στόχο είχε να προκαλέσει το Ισραήλ σε μια βαριά στρατιωτική απάντηση. Για τον σκοπό αυτό, η Χαμάς σκότωσε ή ακρωτηρίασε αδιακρίτως αμάχους, διαφημίζοντας τις δολοφονίες που διέπραξε  δημοσιεύοντας άμεσα  άφθονα βίντεο.  Άλλοι Ισραηλινοί απήχθησαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι, πιθανώς για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, μια άλλη παράτυπη τακτική που η Χαμάς χρησιμοποιεί  εδώ και καιρό. Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προσπαθούν να αποδεκατίσουν τους μαχητές, η Χαμάς χρησιμοποιεί  τις εικόνες των θυμάτων- αμάχων για να επηρεάσει τα μέσα μαζικής ενημερώσεως ώστε να αποκόψει τη διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ.  Τα στελέχη της δρουν  υπόγεια στο δίκτυο των σηράγγων της Γάζας για να μετακινηθούν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, αποδεικνύοντας την πρόοδο της ομάδας στο σύγχρονο ανταρτοπόλεμο.

Χρόνια σχεδιασμού

Μήνες, ακόμη και χρόνια σχεδιασμού, τεχνικής εκπαίδευσης και συντονισμού προηγήθηκαν της επίθεσης υπό το υποτιθέμενο άγρυπνο βλέμμα των υπηρεσιών πληροφοριών της Μοσάντ και της Shin Bet του Ισραήλ. Έγγραφα που φέρεται να βρέθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες υποδηλώνουν ότι το σχέδιο σχεδιάστηκε τον Οκτώβριο του 2022. Στόχος ήταν να προκαλέσει  την απάντηση του Ισραήλ πράγμα που  θα έδινε στη Χαμάς -και στον εξωτερικό της υποστηρικτή, το Ιράν- το μεγάλο έπαθλο: να σταματήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Και αυτό μέχρι ενός σημείου φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί.

Η Χαμάς παρόλα αυτά δεν χρησιμοποίησε κάποια  τεχνική, τακτική ή δόγμα ακανόνιστου πολέμου που δεν είχε ξαναδεί. Αντίθετα, συνδύασε μοναδικά τις υπάρχουσες παράτυπες τακτικές για μεγάλα στρατηγικά κέρδη. Οι μη κρατικοί σχηματισμοί παλεύουν με αυτά που έχουν και γίνονται δημιουργικοί σε ό,τι δεν έχουν. Καθώς  δεν διαθέτουν άρματα μάχης, ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα ή άλλο εξοπλισμό στα οπλοστάσια τους, αποφεύγουν τις άμεσες επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας. 

Τα μέσα χαμηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά μπορούν να υπερβούν και τις πιο προηγμένες άμυνες. Η Χαμάς χρησιμοποίησε απλά  μέσα για να νικήσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα του Ισραήλ. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που αντλούσε από πράκτορες, η Χαμάς συγκέντρωσε αναλυτικά δεδομένα για τους ισραηλινούς στόχους της, συμπεριλαμβανομένων των τρωτών σημείων σε στρατιωτικό εξοπλισμό και λεπτομερείς διατάξεις των βάσεων και των πόλεων που επιτέθηκε. Η Χαμάς κατόπιν βρήκε έναν τρόπο να εφαρμόσει τις τακτικές της σε έναν θανατηφόρο και αποτελεσματικό συνδυασμό. Τα υπεροχυρωμένα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, γεμάτα τεχνολογία αισθητήρων, κάμερες και άλλα χαρακτηριστικά, νικήθηκαν από  τον συνδυασμό της Χαμάς από drones, αλεξίπτωτα πλαγιάς, μπουλντόζες, μοτοσικλέτες και πυραύλους...