Ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον δεν μένει πια εδώ. Αφού πέρασε για τελευταία φορά από το αγαπημένο του Ολντ Τράφορντ, καταχειροκροτούμενος από χιλιάδες φιλάθλους, οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του στο πλαίσιο μιας σεμνής ιδιωτικής τελετής στον καθεδρικό ναό του Μάντσεστερ.

Η νεκρώσιμη πομπή με το φέρετρο πέρασε από την «Αγία Τριάδα» της Γιουνάιτεντ -Μπόμπι Τσάρλτον, Τζορτζ Μπεστ και Ντένις Λο- και εκεί σταμάτησε για λίγο, την ώρα που οι ομάδες Κ18 και Κ21 της Μάντσεστερ σχημάτισαν τιμητική φρουρά για να αποτίσουν φόρο τιμής. Στη βάση του αγάλματος που απεικονίζει τη United Trinity είχαν εναποθέσει απλοί άνθρωποι λουλούδια και κασκόλ της ομάδας.

Ο Μπόμπι Τσάρλτον πέθανε στις 21 Οκτωβρίου σε ηλικία 86 ετών. Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αγγλία, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ένας από τους επιζήσαντες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου το 1958, τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια. Ο θάνατός του προήλθε από πτώση, η οποία προκάλεσε κατάγματα πλευρών και τραύμα στους πνεύμονες. Περίπου χίλιοι ήταν οι προσκεκλημένοι για τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Μάντσεστερ. Μεταξύ αυτών ο πρώην προπονητής της Γιουνάιτεντ σερ Άλεξ Φέργκιουσον, οι πρώην παίκτες Άντι Κόουλ και Πολ Σκόουλς, ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας. Απλοί φίλαθλοι, αγνοώντας τον κακό καιρό, στάθηκαν κατά μήκος της διαδρομής και χειροκρότησαν για τελευταία φορά τον Μπόμπι Τσάρλτον.

Τσεφερίν και Θεοδωρίδης

Από τους νυν παίκτες της Γιουνάιτεντ στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χάρι Μαγκουάιρ, ο Τζόνι Έβανς, ο Τομ Χίτον και ο Λουκ Σο, όχι όμως ο προπονητής της ομάδας του Μάντσεστερ, Έρικ Τεν Χαχ, λόγω δέσμευσης στην Ολλανδία. Στο Μάντσεστερ ταξίδεψαν επίσης ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, και ο γενικός γραμματέας Θόδωρος Θεοδωρίδης. O πρώην διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Γκιλ ανάγνωσε επικήδειο μπροστά στη σύζυγο του Μπόμπι Τσάρλτον, Λέιντι Νόρμα, και τις κόρες του, Σούζαν και Αντρέα.

Από τα χείλη του τραγουδιστή της όπερας Ράσελ Ουάτσον ακούστηκε το «Abide with me», το οποίο τραγουδιέται παραδοσιακά πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Ακόμα, η οικογένεια Γκλέιζερ αποφάσισε να μην παραστεί στο τελευταίο αντίο σε μία από τις κορυφαίες μορφές του αγγλικού ποδοσφαίρου, φοβούμενη αντιδράσεις των οργανωμένων φιλάθλων, οι οποίοι μήνες τώρα ζητούν την αποχώρησή της από την αγαπημένη τους ομάδα.

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον: Ο συγκινητικός επικήδειος από τον εγγονό του

Η στιγμή που ο εγγονός του Μπόμπι Τσάρλτον μίλησε για τον παππού του ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Ο Ουίλιαμ Μπάλντερστον είπε μεταξύ άλλων: «Ούτε μία φορά δεν υπήρξε από την πλευρά του ένα μικρό καύχημα για τα επιτεύγματά του. Ήταν ένα πρότυπο σεμνότητας που όλοι στην οικογένεια προσπαθούν να μιμηθούν. Ως εγγονός του δεν έχω εμπνευστεί τόσο από το μεγαλείο του όσο από την καλοσύνη του. Ήταν ένας κλειστός και ταπεινός άνθρωπος». Θυμήθηκε τα Χριστούγεννα που μαζί με την αδελφή του βρέθηκαν στο χιόνι για να πάρει ο παππούς τους το έλκηθρό του και να τρέχει «με ταχύτητες που ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω».

Πρόσθεσε: «Ήταν ένας φανταστικός αφηγητής. Μας διασκέδαζε ολόκληρα απογεύματα και ποτέ δεν το έβλεπε σαν αγγαρεία. Τόσο αυτός όσο και η γιαγιά μου μας έχουν δείξει τι σημαίνει αληθινή αφοσίωση. Σας ευχαριστώ για τις ιστορίες, το γέλιο. Και σας ευχαριστώ που μας σηκώσατε όλους ψηλά για να μας ενθαρρύνετε να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλά είναι. Είμαστε όλοι τόσο εξαιρετικά τυχεροί που σε είχαμε».

*Δημοσιέυθηκε στην Απογευματινή