Φωταγωγήθηκε το νέο "ΜΙΝΙΟΝ" - Τα τρία χρώματα που "έβαψαν" το εμβληματικό κτίριο, πότε ανοίγει τις πύλες του
Φωταγωγήθηκε το βράδυ της Τρίτης το νέο "ΜΙΝΙΟΝ", το οποίο προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες του εντός του 2024 - Ποια είναι η ιστορία του εμβληματικού "στολιδιού" της Αθήνας
Στην τελική ευθεία μπήκαν τα έργα στο εμβληματικό κτίριο «Μινιόν» επί της οδού Βερανζέρου στην Ομόνοια, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός του 2024.
Το βράδυ της Τρίτης (21/11) το ιστορικό Μινιόν φωταγωγήθηκε με τρία χρώματα. Το πορτοκαλί, που ήταν το σήμα κατατεθέν του Μινιόν, το οποίο μεσουρανούσε μέχρι και τη δεκαετία του '80. Το δεύτερο χρώμα είναι το πράσινο της ελιάς και τρίτο είναι το λευκό.
Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στο κτίριο του "Μινιόν" πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Το εμβληματικό κέντρο που μετατρέπεται σε "πράσινο συγκρότημα"
Όπως αναφέρει στη σχετική ανάρτηση στο Facebook το «Athensville», στόχος των αποχρώσεων είναι να «σπάει» ο μεγάλος όγκος του κτιρίου-τετραγώνου.
Η ιστορία του "Μινιόν": Η ίδρυση το 1934, ο εμπρησμός το 1980 και η νέα εποχή
Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα «Μινιόν». Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.
Εμπρησμός το 1980
Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, που διήρκεσε έως τον Ιούλιο του 1981. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ για κανένα από αυτά και τελικώς, λόγω μακροχρόνιας παρέλευσης, τα ποινικά αδικήματα παραγράφηκαν. Από τη φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτιρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.
Επαναλειτουργία (1983-1998)
Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε τότε. Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργακάς παρέμεινε στη διεύθυνση του καταστήματος μέχρι και το 1991, οπότε και, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, το αγόρασε πάλι από το κράτος, για να αποχωρήσει τελικώς το 1992. Τελικώς το «Μινιόν» έκλεισε το 1998.
Το ακίνητο πέρασε στα χέρια της Elmec Sports της οικογένειας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στη Folli Follie Holdings και δεν λειτουργεί ποτέ ξανά μετά τη δικαστική εμπλοκή των ιδιοκτητών της εταιρείας.
Η ιστορία κλείνει με τον πλειοδοτικό διαγωνισμό του 2021 που το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ πέρασε στην εταιρεία Dimand, η οποία σκοπεύει να λειτουργήσει το εμβληματικό κτίριο ως διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα.
Εικόνες από το «Μινιόν», το «τότε» και το «σήμερα»
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, αποτυπώνεται μέσω ιστορικών «ενσταντανέ» η πορεία του εμβληματικού κτιρίου μέσα στην πάροδο του χρόνου, με χαρακτηριστικά ορόσημα, όπως τον περίτεχνο φωτισμό του, την πυρκαγιά που έδειξε να «παγώνει» τον χρόνο, καθώς και ορισμένες από τις εργασίες που φτάνουν στο σήμερα.