Σε πρόσωπο των ηµερών αναδείχθηκε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ρίσι Σούνακ, µετά την ακύρωση της προγραµµατισµένης συνάντησης µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, µε επιχείρηµα το ζήτηµα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, η υπόθεση σταδιακά έγινε µπούµερανγκ για τον πρώτο, καθώς του ασκείται σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινή γνώµη, αλλά και τους Αγγλους για την επιλογή του.


Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ποιος είναι όµως ο Σούνακ; Η πολιτική καριέρα του αποτελεί ένα «success story». Εχει πετύχει τα δικά του ρεκόρ σε επιχειρηµατικό επίπεδο και την άνοδο στο πρωθυπουργικό αξίωµα στα 42 του χρόνια, όµως έχει βρεθεί και στο κέντρο επικρίσεων για πληθώρα ζητηµάτων που σκίασαν τη φήµη του.

Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε το 1980 στο Σαουθάµπτον και έχει ινδικές καταβολές, αφού οι γονείς του κατάγονται από το Παντζάµπ της Ινδίας και µετανάστευσαν αργότερα στην Αγγλία. Ο πατέρας του ήταν γιατρός του Βρετανικού Συστήµατος Υγείας και η µητέρα του φαρµακοποιός. Φοίτησε στο Winchester College, ελίτ οικοτροφείο, στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, όπου αποφοίτησε µε άριστα, και στο Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη µέλλουσα σύζυγό του, Ακσάτα Μούρτι, µε την οποία απέκτησε δύο κόρες. Εργάστηκε στην Goldman Sachs, ενώ συνίδρυσε µια µεγάλη επενδυτική εταιρεία, συνεργαζόµενη µε κολοσσούς, όπως η Silicon Valley.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στον ελεύθερο χρόνο του προτιµά να διατηρεί τη φόρµα του και να αθλείται, επιλέγοντας µεταξύ άλλων το κρίκετ και το ποδόσφαιρο. Το πολιτικό «µπαµ» του Σούνακ σηµειώθηκε µε την εκλογή του στο Κοινοβούλιο το 2014. Εκλέχθηκε στην περιοχή Richmond και υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών, όπου και ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συµφωνίας αποχώρησης Brexit. Μετέπειτα, ο Μπόρις Τζόνσον τον διόρισε υφυπουργό Οικονοµικών, ενώ αναβαθµίστηκε σε υπουργό Οικονοµικών την περίοδο 2020-2022, µε τον ίδιο στην πορεία να αποτελεί έναν εκ των σκληρότερων επικριτών του.

Το 2022 έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία των Tories µετά την αποχώρηση Τζόνσον, όπου και ηττήθηκε από τη µετέπειτα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας. Οι καταστροφικές πολιτικές της Βρετανίδας πολιτικού και η παραµονή της στο αξίωµα για -µόλις- 49 ηµέρες έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον 43χρονο. Εθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόµµατος και εκλέχθηκε δίχως αντίπαλο. Στις 24/10/2022 έγινε πρωθυπουργός, καταφέρνοντας µόλις σε επτά χρόνια το εν λόγω επίτευγµα και ξεπερνώντας στο σχετικό ρεκόρ της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Βρετανίας τον Ντ. Κάµερον, που πέτυχε το ίδιο σε διάστηµα εννέα ετών. Αποτελεί τον πρώτο µη λευκό πρωθυπουργό στην πολιτική ιστορία της χώρας.


Επικρίσεις

Παρότι ο Σούνακ εκφράζει την πολυεθνική Βρετανία, υποστηρίζοντας πως η καταγωγή του δεν αποτέλεσε ανάχωµα στην εξέλιξή του, ουκ ολίγες φορές βρέθηκε στο κέντρο των επικρίσεων για την πολιτική του στάση, την περιουσία του αλλά και τις κινήσεις της συζύγου του, που προκάλεσαν την κοινή γνώµη. Σε πολιτικό επίπεδο, έχει δηλώσει πως αποτελεί θαυµαστή της Μάργκαρετ Θάτσερ, αναφέροντας πως έχει σκοπό να διαχειριστεί την οικονοµία της χώρας όπως εκείνη. Στο εσωτερικό των Tories θεωρείται «αλαζονικός τεχνοκράτης», ενώ του αποδίδουν ευθύνες για τις πολιτικές που εφάρµοσε µετά την ταραγµένη για τη Βρετανία περίοδο επί πρωθυπουργίας Λιζ Τρας.

Πυρά έχει δεχθεί και για την εκτιµώµενη περιουσία του (730 εκατ. λίρες), που µαζί µε τα περίπου 900 εκατ. της συζύγου του τον κατατάσσουν ανάµεσα στους πλουσιότερους Βρετανούς πολίτες. Μάλιστα, ο ίδιος σε κριτική που δέχθηκε το 2022 για την οικονοµική του άνεση και το κατά πόσο θα µπορεί να έχει επαφή µε τις δυσχέρειες που αντιµετωπίζουν οι Βρετανοί υπογράµµισε πως «δεν κρίνει τους ανθρώπους από τον τραπεζικό τους λογαριασµό». Την άνοιξη του 2022 αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα που αµαύρωσαν τη φήµη του. Το ένα αφορούσε τη σύζυγό του για υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η Ακσάτα Μούρτι, κόρη ενός από τους πλουσιότερους Ινδούς στον κόσµο, επί χρόνια δήλωνε µόνιµη κάτοικος εξωτερικού, µε σκοπό να αποφεύγει την υψηλή βρετανική φορολογία. Έντονους τριγµούς στην εικόνα του προκάλεσε και η αποκάλυψη πως διέθετε πράσινη κάρτα, που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις ΗΠΑ, όντας ήδη δύο χρόνια εκλεγµένος βουλευτής, δεχόµενος σκληρά σχόλια για αυτό. Στη µνήµη των Βρετανών έχει µείνει και το πρόστιµο 50 λιρών που του επιβλήθηκε για τη συµµετοχή του στο πολύκροτο «Ρarty-gate», το πάρτι γενεθλίων που είχε διοργανώσει ο Μπόρις Τζόνσον το 2020 στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν µέσω καραντίνας λόγω COVID-19.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 2/12