Γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα τέλη της δεκαετίας του '90. Οι παιδικές αναµνήσεις της δεν θα µπορούσαν να µην κατακλύζονται από µυρωδιές και γεύσεις της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας. Ο λόγος για την Ελένη Βατσινά, βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ.

«Στις αναµνήσεις µου από την παιδική µου ηλικία ξεχωριστή θέση έχει η γιαγιά µου και τα καταπληκτικά... γεµιστά της, τα οποία µαγειρεύει µε τροµερή µαεστρία έως και σήµερα! Μάλιστα, ακόµα, κάθε πρωί µετά τον καφέ και τη συζήτηση, µε σταυρώνει πριν φύγω από το σπίτι. Νοµίζω ότι είναι η παραδοσιακή Ελληνίδα γιαγιά...», εξοµολογείται η Ελένη Βατσινά στο «S».



Η πολιτική για εκείνη αποτελεί µια συνειδητή επιλογή, την οποία έκανε πριν από µερικά χρόνια και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει την επαγγελµατική της σταδιοδροµία. Στις πρόσφατες εκλογές έκανε ένα βήµα µπροστά και διεκδίκησε την ψήφο των συµπολιτών της, οι οποίοι την εξέλεξαν πρώτη σε ψήφους βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον Νοµό Ηρακλείου και σε όλη την Ελλάδα. «Ξέρετε, όταν κάποιος βρεθεί σε αυτό που λέµε “πραγµατική ζωή”, σε εργασιακούς χώρους, να χειρίζεται γραφειοκρατικά ζητήµατα, να διαπιστώνει τα αδιέξοδα των νέων, των εργαζοµένων αλλά και των επιχειρηµατιών απέναντι σε δυσεπίλυτα και χρονίζοντα προβλήµατα, τα εµπόδια για τις γυναίκες, τα προβλήµατα των αγροτών, τότε αντιλαµβάνεται -περισσότερο ίσως από ποτέ- την ουσία της αριστοτελικής θεωρίας περί της πολιτικής φύσης του ανθρώπου», λέει η ίδια για την ενασχόλησή της µε την πολιτική και συµπληρώνει: «Κάθε έκφανση της ζωής µας, άλλωστε, έχει µια πολιτική χροιά. Ως εκ τούτου, συνειδητοποίησα ότι κάθε πρόβληµα συνανθρώπων µου είναι εν δυνάµει και δικό µου».

Οι φίλοι της τη χαρακτηρίζουν «ήρεµη δύναµη» και µπορεί η ίδια να γελάει πολύ όταν το ακούει, ωστόσο δούλεψε πολύ και από µικρή για να κατακτήσει αυτή την ηρεµία. «Σπάνια χάνω την ψυχραιµία και την αυτοκυριαρχία µου και έχω τόση επιµονή, όση χρειάζεται για να επιτύχω ό,τι βάζω στόχο», εξηγεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Οποιος γνωρίζει καλά την Ελένη Βατσινά ξέρει πως διακατέχεται από έντονο αίσθηµα δικαιοσύνης. «Θέλω ο καθένας να “εισπράττει” αυτό που του αναλογεί (σε όποιο επίπεδο κι αν είναι αυτό). Είµαι προσηλωµένη στον στόχο και ποτέ δεν σπαταλάω χρόνο και ενέργεια µε το τι κάνουν οι άλλοι», λέει η ίδια.


Σκοπός της Ελένης Βατσινά είναι από τη θέση στην οποία βρίσκεται να µπορέσει να κάνει «µικρές αλλαγές -µία τη φορά-, προκειµένου, σταδιακά, να φτάσουµε στη µεγάλη εικόνα, τη µεγάλη αλλαγή. Οραµατίζοµαι έναν κόσµο όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται για να ζουν και όχι το αντίστροφο, που θα ισορροπούν µεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου, που καθένας θα έχει ευκαιρίες στη ζωή του, θα µπορεί να δοκιµάζει και να δοκιµάζεται σε διαφορετικούς τοµείς... Οραµατίζοµαι µια κοινωνία στην οποία -εν ολίγοις- θα απολαµβάνει κανείς να ζει...». Ο ελεύθερός της χρόνος, από τότε που µπήκε στη Βουλή, έχει συρρικνωθεί. Προσπαθεί όσο προλαβαίνει να γυµνάζεται, όµως πάντα όταν έχει χρόνο και βρίσκεται στο Ηράκλειο «κυρίαρχο µέληµά µου είναι να περάσω χρόνο µε την οικογένειά µου και τους φίλους µου και, κυρίως, µε την ανιψιά µου την Ειρήνη, που υπεραγαπώ. Για µένα οι οικογενειακοί δεσµοί είναι πολύ σηµαντικοί. Πιστεύω ότι από την οικογένεια αντλούµε δύναµη και αυτή είναι και το καταφύγιό µας», σηµειώνει η Ελένη Βατσινά.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 2/12