«Μία Ιστορία Επαναστάσεων» στη Νέα Υόρκη από το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και 25 δημιουργούς - Το 1821 σε γιλέκα, κολιέ και καρφίτσες (Εικόνες)
Πώς λοιπόν μεταφράστηκε η Επανάσταση του 1821 για τους σύγχρονους Αμερικανούς; Ενώ η Νέα Υόρκη φιλοξενούσε την Εβδομάδα Κοσμήματος, όσοι βρέθηκαν καλεσμένοι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στις ΗΠΑ «διάβασαν» ιστορίες επαναστάσεων.
Είδαμε την πρόσκληση. Τις φωτογραφίες με τους καλεσμένους. Τα κοσμήματα με υπογραφή. Και συμβολισμούς από το χθες και το σήμερα. Η περιοδική έκθεση που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ήταν πολύχρωμη και συναισθηματικά φορτισμένη.
Μπορεί προχθές η Λάουρα Λαλαούνη να βρισκόταν στο μπαζάρ της «Ελπίδας», αλλά ήδη είχε ενημερωθεί για την ανταπόκριση της έκθεσης «A History of Revolutions» («Μία Ιστορία Επαναστάσεων») από το οικογενειακό Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στις ΗΠΑ.
Πώς λοιπόν μεταφράστηκε η Επανάσταση (του 1821) για τους σύγχρονους Αμερικανούς; Ενώ το «Big Apple» φιλοξενούσε την Εβδομάδα Κοσμήματος, όσοι βρέθηκαν καλεσμένοι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας «διάβασαν» ιστορίες επαναστάσεων. Και έτσι ζωντάνεψαν στις πολυτελείς προθήκες κοσμήματα-έργα τέχνης σύγχρονων Ελλήνων και Αμερικανών.
Δείτε φωτογραφίες:
A great exhibition during NY Jewelry Week took place at our Consulate , organized by the Lalaounis Museum of Athens! “A...
Δημοσιεύτηκε από Dinos Konstantinou στις Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023
Συνολικά 25 δημιουργοί εμπνεύστηκαν από το 1821 ή από άλλες ιστορικές στιγμές. Από τη Σοφία Ζαράρη με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα της (σε κολιέ) μέχρι την Έλλη Ξείππα και τα «Ελληνικά χρώματα ειρήνης». Είδαμε και τα γράμματα «Ελευθερία ή θάνατος» φτιαγμένα για να αγκαλιάζουν τον γυναικείο λαιμό, με την υπογραφή της Γιώτας Βόγκλη.
Ένας πρωτότυπος εικαστικός διάλογος, όχι απαραίτητα με χρυσό περιτύλιγμα, όπως θα περίμενε κανείς. Και δεν ήταν μόνο τα εγκαίνια, παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου και του Έλληνα πρόξενου στη Νέα Υόρκη, Ντίνου Κωνσταντίνου, που θα έχει να θυμάται κανείς αλλά και οι παρουσιάσεις. Και οι σχετικές διαλέξεις.
Γιατί σήμερα το κόσμημα αναδεικνύεται και ως τέχνη, με αξία και ιστορική σημασία. Ως αναπόσπαστο -με τη σειρά του- κομμάτι του πολιτισμού με άλλα λόγια. Και πώς μεταφράζονται το 1821, η Βιομηχανική Επανάσταση, η επιδραστικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε περιδέραια, καρφίτσες, πολυμορφικά κοσμήματα σώματος, γιλέκα και ζώνες; Έθνος, παράδοση, φύλο, συμφιλίωση με το ανθρώπινο σώμα είναι οι λέξεις-κλειδιά. Ιστορίες επαναστάσεων φτιαγμένες από χαρτί, ύφασμα, πηλό, ακόμη και ξηρούς καρπούς. Αλλά και οικογενειακά κειμήλια.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή