European Super League: "Φούσκα" ή "σεισμός"; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την "επανάσταση" που απειλεί την UEFA
Οδεύουμε προς… επανάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ή μήπως έχει υπερεκτιμηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την European Super League; Τα parapolitika.gr απαντούν σε έξι βασικά ερωτήματα των φιλάθλων.
Οδεύουμε προς μια νέα ιστορική σελίδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Θα πρέπει να ξεχάσουμε σύντομα το Champions League και όλες τις διοργανώσεις της UEFA σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επέλεξε να αλλάξει ολοκληρωτικά το format τους;
Υπάρχει περίπτωση οι εξελίξεις να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να μετατρέψουν τη χώρα μας σε… κομπάρσο και σε συλλογικό επίπεδο;
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δίνει νομική έγκριση σε οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να ανταγωνιστεί τις διεθνείς συνομοσπονδίες (UEFA, FIFA) προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις από το πρωί της Πέμπτης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ τον κίνδυνο διάσπασης στη Γηραιά Ήπειρο.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως για την European Super League που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο; Και πόσο άλλαξαν πραγματικά τα δεδομένα από το πρωί της Πέμπτης σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε όταν γνωστοποιήθηκε αρχικά το συγκεκριμένο project προτού καταλήξει σε ναυάγιο;
“Άναψε” το πράσινο φως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δημιουργία της European Super League και “καταδίκασε” την UEFA;
Η απάντηση είναι όχι. Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διευκρινίζεται ότι το Ανώτατο Όργανο δεν παίρνει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης διοργάνωσης. Απλά η συγκεκριμένη απόφαση βάζει οριστικό τέλος στα χρόνια του μονοπωλίου της UEFA στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα και σε άλλους φορείς να “λανσάρουν” ανταγωνιστικά προϊόντα με τη μορφή διεθνών διασυλλογικών διοργανώσεων, όπως είναι το Champions League, το Europa League ή το Conference League.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα πως οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA για αδειοδότηση πριν από τη δημιουργία διοργανώσεων συλλόγων όπως η European Super League παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως πρέπει να δοθεί η άδεια για τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης όπως η European Super League.
«Ωστόσο, μια διοργάνωση όπως το πρότζεκτ της European Super League δεν πρέπει να θεωρείται αναγκαστικά πως έχει την άδεια να δημιουργηθεί. Αφού απαντήθηκαν ερωτήματα γενικού χαρακτήρα για τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν παίρνει θέση σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο πρότζεκτ», διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της απόφασης.
Τι μορφή θα έχει η European Super League;
Σε αντίθεση με το υπάρχον σύστημα του Champions League, κάθε ομάδα θα δίνει τουλάχιστον 14 αγώνες ανά σεζόν, χωρίς να αντικαθιστά η διοργάνωση τα εγχώρια πρωταθλήματα. Θα είναι μια “ανοιχτή” λίγκα χωρισμένη πιθανότατα σε 3 ή 4 κατηγορίες και θα συμμετέχουν σε αυτή 60 με 80 ομάδες.
Πως θα βλέπουμε τηλεοπτικά τα παιχνίδια της European Super League;
Οι άνθρωποι της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα που ηγούνται της… ποδοσφαιρικής επανάστασης υπόσχονται ότι όλοι οι φίλαθλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Μοιάζει δύσκολο να γίνει πιστευτό σε μια περίοδο που η συνδρομητική τηλεόραση γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο, αλλά το σύνθημα της European Super League είναι “δωρεάν ποδόσφαιρο για όλους”.
Γιατί παλεύουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να δημιουργηθεί η European Super League;
Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (οι οποίες μαζί με τη Γιουβέντους) ηγήθηκαν της προσπάθειας “απελευθέρωσης” των συλλόγων από τα “δεσμά” της UEFA, προσδοκούν να εκτοξεύσουν τα έσοδά τους μέσω της νεοσύστατης διοργάνωσης και μέσω της ενίσχυσης των ταμείων τους με δισεκατομμύρια ευρώ να “μπαλώσουν” τις “μαύρες τρύπες”.
Στην προσπάθειά τους, μάλιστα, να πείσουν την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομάδων να εμπιστευτεί το εγχείρημά τους, τάζουν… λαγούς με πετραχήλια υποσχόμενοι ότι θα διατίθεται ετησίως ένα ταμείο 400 εκατομμυρίων ευρώ σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση και σε ευρύτερους κοινωνικούς σκοπούς.
Είναι η Premier League το μεγαλύτερο αγκάθι για τη δημιουργία της European Super League;
Αναμφισβήτητα ναι! Αρχικά έξι αγγλικοί “κολοσσοί”, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Άρσεναλ και Τότεναμ συμπεριλαμβάνονταν στα ιδρυτικά μέλη της κίνησης, αλλά σταδιακά η μία μετά την άλλη άρχισαν να αποχωρούν από το project υπό το βάρος της οργής των ίδιων των οπαδών τους. Οι διαδηλώσεις των οπαδών της Τσέλσι έξω από το "Στάμφορντ Μπριτζ" και οι... πανηγυρισμοί τους τη στιγμή της ανακοίνωσης αποχώρησης της ομάδας τους από το εγχείρημα είναι χαρακτηριστικοί.
Για τους Άγγλους οποιαδήποτε διοργάνωση απειλεί με “σμίκρυνση” την αίγλη των εγχώριων πρωταθλημάτων (που συμβολίζουν την ποδοσφαιρική τους παράδοση) είναι απλά μη επιθυμητή στο Νησί. Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκαν να κινούνται και οι Γερμανοί οι οποίοι αντιμετώπισαν το όλο project με αδιαφορία.Και είναι, βέβαια, εύκολα αντιληπτό ότι καμία διοργάνωση δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το Champions League, χωρίς την παρουσία των αγγλικών ομάδων που μαζί με Μπάρτσα και Ρεάλ σαρώνουν στους χρηματιστηριακούς δείκτες δημοφιλίας στην παγκόσμια βιομηχανία.
Βαδίζουμε προς το τέλος των διοργανώσεων της UEFA και το ξημέρωμα της εποχής της European Super League;
Είναι εξαιρετικά πρόωρο να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Μπορεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να προκάλεσε… ρωγμές στο οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά η απόσταση που πρέπει να διανύσουν ακόμη οι εναπομείναντες εμπνευστές της European Super League για να ρίξουν την UEFA στο καναβάτσο, είναι αρκετά μεγάλη.
Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, άλλωστε, γνώριζαν ότι είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλον οι τάσεις ανεξαρτητοποίησης των συλλόγων και ο κίνδυνος διάσπασης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποκτούσαν τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Γι’ αυτό οι άνθρωποί της έσπευσαν να πάρουν τα μέτρα τους, πολλαπλασιάζοντας τα έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, αλλά και αλλάζοντας το format τους από τη σεζόν 2024-25 δίνοντας τους τη μορφή ενιαίας λίγκας.
Αυτό που διαφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα προς το παρόν είναι η αυξημένη πιθανότητα να δούμε μια σύγκρουση Βορρά – Νότου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (με Άγγλους και Γερμανούς να παραμένουν πιστοί στην UEFA και Ισπανούς με Ιταλούς να ηγούνται του κινήματος… αποσκίρτησης).