Παναθηναϊκός: Η μπέρτα του υπερήρωα Γερεμέγεφ και ο εφιάλτης της προσφυγιάς
Η καριέρα του 30χρονου, πλέον, Αλεξάντερ Γερεμέγεφ ήταν πάντα στρωμένη με αγκάθια και εμπόδια. Πάντα, όμως, έβρισκε το θάρρος να επιβιώνει. Το ίδιο θέλει να κάνει και στον Παναθηναϊκό!
Στη Λιβαδειά, με το που τον είδαν, έσπευσαν και τον έντυσαν υπερήρωα. Όχι μόνο επειδή έμαθαν ότι βρέθηκε στην πόλη τους με μια αλλαξιά ρούχα, δηλαδή, εκείνα που φορούσε κατά την άφιξή του, αλλά διότι προσδοκούσαν από εκείνον να τους οδηγήσει στην παραμονή. Η μπέρτα του Batman δεν στάθηκε ικανή να σώσει τον Λεβαδειακό. Πώς μπορούσε, άλλωστε, ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ να βρει τα πατήματά του μέσα σε έξι μήνες;
Οι «δαίμονες» του Γερεμέγεφ και ο Παναθηναϊκός
Καλά καλά δεν προλάβαινε να ξορκίσει τους δαίμονές του από το προηγούμενο εγχείρημά του, μακριά από τη Σουηδία, όταν θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του αρχικά στην Ντινάμο Δρέσδης κι έπειτα στην Τβέντε. Ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ολλανδία στέριωσε. Χρειάστηκε να επιστρέψει στη Χάκεν προκειμένου να ξαναβρεί τον καλό εαυτό του.
Με τη φανέλα της Χάκεν κατάφερε να πανηγυρίσει ακόμη και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2022. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, η οποία θεωρούνταν και παραμένει ο... φτωχός συγγενής στο Γκέτεμποργκ.
Την ίδια χρονιά, αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ της χώρας με 22 γκολ. Σε συνδυασμό με τα δύο Κύπελλα, του 2016 και του 2019, ο Γερεμέγεφ μπήκε στην κορυφή των ηρώων για τους «κιτρινόμαυρους» κι εξασφάλισε τη συγκατάθεσή τους να αποχωρήσει με τα ελάχιστα -για τα κατορθώματά του- 260.000 ευρώ. Τόσο κόστισε η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό και ήδη έκανε απόσβεση, όχι μόνο της αγοράς του, αλλά και των δικών του ετήσιων αποδοχών.
Τα τέσσερα γκολ σε χρόνο ρεκόρ και το ερωτηματικό της διαχείρισης από τον Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό
Με τέσσερα γκολ, ο Σουηδός επιθετικός βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα με τους σκόρερ της ομάδας του. Μαζί του στρογγυλοκάθονται οι Άντραζ Σπόραρ και Σεμπάστιαν Παλάσιος.
Μόνο που ο Σλοβένος χρειάστηκε 434 λεπτά συμμετοχής και δύο... πέναλτι, ενώ ο Αργεντινός εξτρέμ 930 λεπτά. Σε πόσο χρόνο έβαλε ο Γερεμέγεφ τα τέσσερα γκολ; Σε 62 λεπτά! Ναι, ακριβώς στο λεπτό που μπήκε στο Πανθεσσαλικό!
Στο 62’ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο και στο 64’ σκόραρε για πρώτη φορά! Η συχνότητα της επαφής του με τα δίχτυα είναι συγκλονιστική! Γι’ αυτό γεννά απορίες η διαχείρισή του από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αλλά έτσι είναι όλη η ποδοσφαιρική διαδρομή του Γερεμέγεφ. Δύσκολη! Απαιτητική! Με περίσσευμα σε θάρρος, πείσμα και πίστη.
Το ψηλό παλικάρι με ρίζες από τη Ρωσία, λόγω του πατέρα του, χρειάστηκε να φτάσει στα είκοσι χρόνια του για να βρει το μυστικό. Τότε έκανε το ξεπέταγμά του στην Κβίντιγκ, τράβηξε το ενδιαφέρον της Χάκεν και το νερό μπήκε στ’ αυλάκι.
Μέχρι την Εθνική Σουηδίας έφτασε το 2019 και ας είχε μπροστά του παίκτες όπως ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και ο Μάρκους Μπεργκ. Όπως έχει τώρα στον Παναθηναϊκό τον Φώτη Ιωαννίδη και τον Άντραζ Σπόραρ. Αλλά όσο διατηρεί ο Γερεμεγέφ αυτή την ερωτική σχέση με τα δίχτυα, τόσο θα τον μνημονεύουν οι οπαδοί και θα ζητούν τη χρησιμοποίησή του.
Ο άνθρωπος που άλλαξε τη ζωή του Γερεμέγεφ
Ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ ήρθε μόνος του στην Ελλάδα, διότι η σύζυγός του Λάνα κυοφορούσε το δεύτερο παιδί τους. Άρα, η δυσκολία στην προσαρμογή του στον Λεβαδειακό δεν ήταν αδικαιολόγητη. Σε όλες τις ομάδες του άργησε ο 30χρονος Σουηδός να βρει το ρυθμό του. Στη Χάκεν, για παράδειγμα, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στη γάμπα, αλλά και στη μέση. Νωρίτερα, στα πρώτα βήματά του στην Έργκριτε έψαχναν τη θέση του, καθώς αγωνιζόταν ως κεντρικός μέσος.
Έπειτα, τον έβαζαν μέχρι κι εξτρέμ. Μέχρι που εμφανίστηκε στην Κβίντιγκ ο Μπόρκο Όροβιτς. «Του χρωστώ πολλά» λέει ακόμη και σήμερα ο Γερεμέγεφ. Όχι, άδικα! Με την καθοδήγηση του Όροβιτς, ο Αλεξάντερ έγινε... Μεγαλέξανδρος, με 14 γκολ και 6 ασίστ σε 21 ματς! Έτσι, πήρε τη μεταγραφή στη Χάκεν, στην οποία επέστρεψε δύο φορές: μία μετά το πέρασμά του από τη Μάλμε, το 2018, και την αποτυχημένη προσπάθειά του για διεθνή καριέρα.
Έπρεπε να φτάσει στα τριάντα χρόνια του ο Γερεμέγεφ για να κερδίσει πρωτοσέλιδα και μακριά από την πατρίδα του. Έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να γίνει θέμα συζήτησης εντός κι εκτός Σουηδίας. Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό αποδείχτηκε σωστή επιλογή και ας έμεινε έξω από τη λίστα του Champions League, αλλά και μακριά από τη Στοκχόλμη, όπου πάντα ήθελε να μετακομίσει για να παίξει με τη Χάμαρμπι. Προς το παρόν, όμως, απολαμβάνει την αποθέωση στην Αθήνα.
* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"