Οι τρελές σπατάλες των δισεκατοµµυριούχων: Η ελίτ του κόσµου δεν διστάζει να αγοράσει εξωφρενικά ακριβά πράγµατα, για να επιδείξει τον πλούτο της
Ένας ταριχευµένος καρχαρίας τίγρης για τον Στιβ Κοέν, ένα νησί στη Χαβάη για τον Λάρι Ελισον, χειρόγραφο του Ντα Βίντσι για τον Μπιλ Γκέιτς και ο «Τιτανικός 2» για τον Κλάιβ Πάλµερ
Ακόµη και για τους δισεκατοµµυριούχους κάποιες αγορές είναι απλώς... σπατάλες. Από έργα τέχνης αδικαιολόγητης -πολλές φορές- αξίας µέχρι ολόκληρα νησιά, η ελίτ του κόσµου µπορεί να έχει τα πάντα και δεν διστάζει να αγοράσει εξωφρενικά ακριβά πράγµατα για να επιδείξει τον πλούτο ή να τροφοδοτήσει τα πάθη της, απλώς και µόνο επειδή µπορεί.
Διαβάστε ακόμα: Ποιοι βγάζουν πιο εύκολα πολλά λεφτά - Το περασμένο έτος οι κληρονόμοι δισεκατομμυριούχοι ξεπέρασαν τους αυτοδημιούργητους
Ο Στιβ Κοέν, θρύλος της Wall Street και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσµο, µε περιουσία 10,3 δισ. δολαρίων και µε τεράστια λίστα ανούσιων πραγµάτων στην κατοχή του, είναι γνωστός για τις σπατάλες του. Πολλά αποκτήµατά του θεωρούνται σηµαντικές επενδύσεις, αφού έχει δαπανήσει δισεκατοµµύρια για να αποκτήσει, µεταξύ άλλων, έργα τέχνης του αγαπηµένου του ζωγράφου Πάµπλο Πικάσο, αλλά και πανάκριβα ακίνητα.
Το πιο αξιοσηµείωτο απόκτηµά του, όµως, είναι ένας ταριχευµένος καρχαρίας τίγρης µήκους 14 ποδιών (4,26 µέτρων), ο οποίος διατηρείται σε φορµαλδεΰδη. Πρόκειται για έργο του Damien Hirst που του κόστισε περίπου 8.000.000 δολάρια.
Για την αφρόκρεµα των πλουσίων, πολλές φορές ακόµη και η πιο µεγαλοπρεπής βίλα δεν αρκεί. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Ελισον, και προχώρησε στην αγορά ενός ολόκληρου νησιού. Πρόκειται για το νησί Lanai στη Χαβάη, το οποίο αγόρασε έναντι 300 εκατ. δολαρίων, το 2012. Ο τροπικός του παράδεισος (90.000 στρεµµάτων) περιλαµβάνει δύο θέρετρα Four Seasons και µια πόλη µε πληθυσµό 3.300 κατοίκων.
Διαβάστε ακόμα: Οι πλούσιοι που έγιναν πλουσιότεροι το 2023: Μασκ, Ζούκερμπεργκ, Αρνό στους 50 πλουσιότερους
Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έχουν πολλά κοινά: είναι και οι δύο ιδιοφυΐες στα Μαθηµατικά και άλλαξαν επίσης τον ρου της Ιστορίας, ο καθένας µε τον τρόπο του. Ακούγεται σωστό, λοιπόν, ο ιδρυτής της Microsoft να ενδιαφέρεται να µελετήσει τον τρόπο σκέψης ενός τόσο σηµαντικού µυαλού. Το 1994, µάλιστα, ο Γκέιτς ξόδεψε 30,8 εκατοµµύρια δολάρια για να αποκτήσει τον Codex Leicester, ένα χειρόγραφο 72 σελίδων το οποίο ο Ντα Βίντσι συνέταξε στις αρχές του 16ου αιώνα, µαζί µε διαγράµµατα, σκίτσα και ιδέες για µελλοντικές εφευρέσεις.
Προσαρµοσµένος στα σηµερινά δεδοµένα, ο Γκέιτς θα είχε ξοδέψει το 2023 πάνω από 63 εκατοµµύρια δολάρια για τις σελίδες αυτές. Το να είσαι σουλτάνος έχει τα καλά του. Παράδειγµα, ο σουλτάνος του Μπρουνέι, ο οποίος κυβερνά µία χώρα µε λιγότερους από 500.000 κατοίκους, είναι όµως γνωστός για τον πλούτο του και την αδυναµία του στα αυτοκίνητα. Ο θρυλικός στόλος του είναι ουσιαστικά η µεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων στον κόσµο και περιέχει έως και 7.000 από τα πιο σπάνια, µε τις καλύτερες επιδόσεις και ακριβότερα οχήµατα σε παγκόσµιο επίπεδο. Η Top Speed αποτιµά τη συλλογή σε τουλάχιστον 5 δισεκατοµµύρια δολάρια. Μεταξύ των πολυτιµότερων αυτοκινήτων είναι 21 Lamborghini, 452 Ferrari και 604 Rolls Royce.
Η περίφηµη εφηµερίδα «Washington Post» ελεγχόταν από την οικογένεια Γκράχαµ για 80 χρόνια, µέχρι που ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε ότι τη θέλει. Το 2013, ο δισεκατοµµυριούχος ιδρυτής της Amazon αγόρασε ένα από τα Μέσα µε τη µεγαλύτερη επιρροή στον κόσµο για 250 εκατοµµύρια δολάρια, σε µία από τις πιο αναπάντεχες εξαγορές στην ιστορία.
Τρία χρόνια αργότερα, ο Μπέζος επιβεβαίωσε το ποσόν όταν είπε στο «Fortune» ότι «δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή και απλώς αποδέχθηκε τον πρώτο αριθµό που πρότεινε ο πωλητής».
Και δεν τσιγκουνεύτηκε γι’ αυτό, καθώς διέθεσε περίπου 500 εκατοµµύρια για να το αποκτήσει, υπογραµµίζοντας µάλιστα πως αυτή τη φορά ο «Τιτανικός» έχει αρκετές... σωσίβιες λέµβους για όλους τους επιβαίνοντες.
Τέλος, η πιο πρόσφατη αγορά, που θεωρήθηκε από πολλούς ως ακόµη ένα «καπρίτσιο» κάποιου πλουσίου, δεν είναι άλλη από αυτή του Twitter από τον Ελον Μασκ. Εχοντας συνηθίσει να τραβάει την προσοχή, ο δισεκατοµµυριούχος ιδρυτής της Tesla και της SpaceX άφησε τους οικονοµικούς αναλυτές µε το στόµα ανοιχτό όταν ξόδεψε 44 δισ. δολάρια για την εξαγορά της δηµοφιλούς πλατφόρµας.
Ο Μασκ µονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ κοσµώντας εκατοντάδες πρωτοσέλιδα για καιρό, ενώ, παρότι είναι γνωστός για τα φιλόδοξα εγχειρήµατά του, η συγκεκριµένη απόφαση χαρακτηρίστηκε ως άστοχη κίνηση, που προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές. Εκτοτε, έχει προβεί σε µια σειρά από αψυχολόγητες κινήσεις, µε πιο αξιοσηµείωτη την κατάργηση του branding του Twitter, αφού µετονόµασε την πλατφόρµα σε Χ.
Δημοσιεύηκε στην Απογευματινή της Κυριακής
Διαβάστε ακόμα: Ποιοι βγάζουν πιο εύκολα πολλά λεφτά - Το περασμένο έτος οι κληρονόμοι δισεκατομμυριούχοι ξεπέρασαν τους αυτοδημιούργητους
Ο ταριχευµένος καρχαρίας τίγρης του Στιβ Κοέν
Ο Στιβ Κοέν, θρύλος της Wall Street και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσµο, µε περιουσία 10,3 δισ. δολαρίων και µε τεράστια λίστα ανούσιων πραγµάτων στην κατοχή του, είναι γνωστός για τις σπατάλες του. Πολλά αποκτήµατά του θεωρούνται σηµαντικές επενδύσεις, αφού έχει δαπανήσει δισεκατοµµύρια για να αποκτήσει, µεταξύ άλλων, έργα τέχνης του αγαπηµένου του ζωγράφου Πάµπλο Πικάσο, αλλά και πανάκριβα ακίνητα. Το πιο αξιοσηµείωτο απόκτηµά του, όµως, είναι ένας ταριχευµένος καρχαρίας τίγρης µήκους 14 ποδιών (4,26 µέτρων), ο οποίος διατηρείται σε φορµαλδεΰδη. Πρόκειται για έργο του Damien Hirst που του κόστισε περίπου 8.000.000 δολάρια.
Το νησί του Λάρι Ελισον
Για την αφρόκρεµα των πλουσίων, πολλές φορές ακόµη και η πιο µεγαλοπρεπής βίλα δεν αρκεί. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Ελισον, και προχώρησε στην αγορά ενός ολόκληρου νησιού. Πρόκειται για το νησί Lanai στη Χαβάη, το οποίο αγόρασε έναντι 300 εκατ. δολαρίων, το 2012. Ο τροπικός του παράδεισος (90.000 στρεµµάτων) περιλαµβάνει δύο θέρετρα Four Seasons και µια πόλη µε πληθυσµό 3.300 κατοίκων.Διαβάστε ακόμα: Οι πλούσιοι που έγιναν πλουσιότεροι το 2023: Μασκ, Ζούκερμπεργκ, Αρνό στους 50 πλουσιότερους
Οι επιστηµονικές... µουντζούρες
Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έχουν πολλά κοινά: είναι και οι δύο ιδιοφυΐες στα Μαθηµατικά και άλλαξαν επίσης τον ρου της Ιστορίας, ο καθένας µε τον τρόπο του. Ακούγεται σωστό, λοιπόν, ο ιδρυτής της Microsoft να ενδιαφέρεται να µελετήσει τον τρόπο σκέψης ενός τόσο σηµαντικού µυαλού. Το 1994, µάλιστα, ο Γκέιτς ξόδεψε 30,8 εκατοµµύρια δολάρια για να αποκτήσει τον Codex Leicester, ένα χειρόγραφο 72 σελίδων το οποίο ο Ντα Βίντσι συνέταξε στις αρχές του 16ου αιώνα, µαζί µε διαγράµµατα, σκίτσα και ιδέες για µελλοντικές εφευρέσεις. Προσαρµοσµένος στα σηµερινά δεδοµένα, ο Γκέιτς θα είχε ξοδέψει το 2023 πάνω από 63 εκατοµµύρια δολάρια για τις σελίδες αυτές. Το να είσαι σουλτάνος έχει τα καλά του. Παράδειγµα, ο σουλτάνος του Μπρουνέι, ο οποίος κυβερνά µία χώρα µε λιγότερους από 500.000 κατοίκους, είναι όµως γνωστός για τον πλούτο του και την αδυναµία του στα αυτοκίνητα. Ο θρυλικός στόλος του είναι ουσιαστικά η µεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων στον κόσµο και περιέχει έως και 7.000 από τα πιο σπάνια, µε τις καλύτερες επιδόσεις και ακριβότερα οχήµατα σε παγκόσµιο επίπεδο. Η Top Speed αποτιµά τη συλλογή σε τουλάχιστον 5 δισεκατοµµύρια δολάρια. Μεταξύ των πολυτιµότερων αυτοκινήτων είναι 21 Lamborghini, 452 Ferrari και 604 Rolls Royce.
Η «Washington Post»
Η περίφηµη εφηµερίδα «Washington Post» ελεγχόταν από την οικογένεια Γκράχαµ για 80 χρόνια, µέχρι που ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε ότι τη θέλει. Το 2013, ο δισεκατοµµυριούχος ιδρυτής της Amazon αγόρασε ένα από τα Μέσα µε τη µεγαλύτερη επιρροή στον κόσµο για 250 εκατοµµύρια δολάρια, σε µία από τις πιο αναπάντεχες εξαγορές στην ιστορία. Τρία χρόνια αργότερα, ο Μπέζος επιβεβαίωσε το ποσόν όταν είπε στο «Fortune» ότι «δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή και απλώς αποδέχθηκε τον πρώτο αριθµό που πρότεινε ο πωλητής».
Ο «Τιτανικός 2» για τον Κλάιβ Πάλµερ
Πολλοί πλούσιοι αρκούνται µε ένα, δύο ή και παραπάνω υπερπολυτελή γιοτ. Ο Αυστραλός επιχειρηµατίας και πολιτικός Κλάιβ Πάλµερ, όµως, δεν ήθελε τίποτα λιγότερο από το διασηµότερο πλοίο στην ιστορία. Με τον «Τιτανικό» να βρίσκεται στον βυθό του Ατλαντικού από το 1912, ο Πάλµερ παρήγγειλε τον «Τιτανικό 2», ένα ακριβές αντίγραφο του καταδικασµένου πλοίου, µε το απαραίτητο... update για σύγχρονα ταξίδια.Και δεν τσιγκουνεύτηκε γι’ αυτό, καθώς διέθεσε περίπου 500 εκατοµµύρια για να το αποκτήσει, υπογραµµίζοντας µάλιστα πως αυτή τη φορά ο «Τιτανικός» έχει αρκετές... σωσίβιες λέµβους για όλους τους επιβαίνοντες.
Το Twitter
Τέλος, η πιο πρόσφατη αγορά, που θεωρήθηκε από πολλούς ως ακόµη ένα «καπρίτσιο» κάποιου πλουσίου, δεν είναι άλλη από αυτή του Twitter από τον Ελον Μασκ. Εχοντας συνηθίσει να τραβάει την προσοχή, ο δισεκατοµµυριούχος ιδρυτής της Tesla και της SpaceX άφησε τους οικονοµικούς αναλυτές µε το στόµα ανοιχτό όταν ξόδεψε 44 δισ. δολάρια για την εξαγορά της δηµοφιλούς πλατφόρµας. Ο Μασκ µονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ κοσµώντας εκατοντάδες πρωτοσέλιδα για καιρό, ενώ, παρότι είναι γνωστός για τα φιλόδοξα εγχειρήµατά του, η συγκεκριµένη απόφαση χαρακτηρίστηκε ως άστοχη κίνηση, που προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές. Εκτοτε, έχει προβεί σε µια σειρά από αψυχολόγητες κινήσεις, µε πιο αξιοσηµείωτη την κατάργηση του branding του Twitter, αφού µετονόµασε την πλατφόρµα σε Χ.
Δημοσιεύηκε στην Απογευματινή της Κυριακής