Χειμερινές μεταγραφές: Από τους Αγκίρε, Εντβάλντο στους Ιρισμέτοφ, Μαμούτε – Τα... παλτά που άφησαν εποχή (Βίντεο)
Οι χειμερινές μεταγραφές διαχρονικά παρουσιάζουν ενδιαφέρον αφού είναι πολλοί οι παίκτες που αποκτήθηκαν από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη και δεν ακούμπησαν με τους Εντβάλντο, Αγκίρε, Ιρισμέτοφ, Μαμούτε να ήταν ανάμεσα τους, Απολαύστε ελεύθερα!
Μεσούσης της σεζόν δίνεται η ευκαρία στις ομάδες να κάνουν διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ τους. Είναι αυτό που λέμε χειμερινές μεταγραφές. Ωστόσο εμπεριέχουν κι ένα ρίσκο παραπάνω από τις καλοκαιρινές μεταγραφές. Μια βουτιά στο παρελθόν για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη φέρνει στην επιφάνεια πολλά... παλτά!
Στο προσκήνιο ο Ολυμπιακός, ο οποίος πάντα ιντριγκάρει με τις μεταγραφές του. Αρχή με τον Μουντιαλικό Ιγκόρ Βράμπλιτς. Αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1986 με εισήγηση του Αλκέτα Παναγούλια προς τον Σταύρο Νταϊφά, γνωρίζοντας καλά την αγορά της Αμερικής.
Ο Καναδός επιθετικός, είχε στείλει την Εθνική ομάδα της χώρας του στο Μουντιάλ του 1986 αποτελώντας μεγάλο όνομα. Με την ερυθρόλευκη φανέλα έβαλε ένα γκολ σε εφτά συμμετοχές!
Δεκέμβριος του 1987 και ο Γιώργος Κοσκωτάς φέρνει στον Ολυμπιακό τον 20χρονο, τότε, επιθετικό Ντιέγκο Αγκίρε. Είχε κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες, το ίδιο έτος, με την Πενιαρόλ, με δικό του γκολ, στον τελικό κόντρα στην Αμέρικα Ντε Κάλι.
Στις 13/1/1988 βάζει δύο γκολ στο 5-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου για το κύπελλο και ο κόσμος εντυπωσιασμένος μιλά για μεγάλο γκολτζή. Η συνέχεια ήταν άκρως απογοητευτική, ενω ο Τάις Λίμπρεχτς, που ήταν στον πάγκο, δεν συμπαθούσε τους λατίνους και το άστρο του Αγκίρε έσβησε άδοξα.
Ο Ολυμπιακός, οι χειμερινές μεταγραφές και ο Εντβάλντο
Τον Δεκέμβριο του 1989 με τον Αργύρη Σαλιαρέλη στην προεδρία, ο Ολυμπιακός οπου περνούσε γενικά δύσκολες στιγμές, φέρνει στον Πειραιά τον Εντβάλντο Άλβες Τέλες. Ο Βραζιλιάνος είχε έρθει από την Πόρτο και από μόνο του αυτό προκαλούσε ντόρο. Ωστόσο η εικόνα του ήταν άκρως απογοητευτική, δείχνοντας έναν παίκτη από την ποδοσφαιρομάνα Βραζιλία, ο οποίος ωστόσο δεν ήξερε αν η μπάλα ήταν στρογγυλή!
Ο Εντβάλντο πέθανε τον Μάρτιο του 2015, σε ηλικία 49 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Τον Ιανουάριο του 1996 «προσγειώνεται» στην Ελλάδα ο Εμίλ Κρεμενλίεφ. Ο Βούλγαρος δεξιός μπακ, που ήταν βασικός στην Εθνική ομάδα της χώρας του όταν στο Μουντιάλ του 1994 πήρε την Τρίτη θέση. Με τεχνικό τον Σταύρο Διαμαντόπουλο ο Ολυμπιακός, δυσκολευόταν να δείξει κάτι καλό κικ έτσι πήρε η μπάλα και τον Κρεμενλίεφ που δεν απέδωσε.
Οι Τζόνι Νόβακ, Καζίμ Καζίμ, Ντάτολο
Μια άλλη δυνατή... περίπτωση ήταν και ο Τζόνι Νόβακ. Ο Σρέτσκο Κάτανετς έπεισε τον Σωκράτη Κόκκαλη να φέρει στον Ολυμπιακό τον Σλοβένο μπακ – χαφ, ο οποίος ωστόσο ήταν έτοιμος να πει αντίο στην δράση.
Χωρίς την κατάλληλη φυσική κατασταση και με γενικότερα εμφανή τα σημάδια από το γεγονός πως ήταν απροπόνητος, μόνο τον ηγέτη της δεξιά πτέρυγας του Ολυμπιακού δεν αποτέλεσε. Διθυραμβικά τα σχόλια για τον Χέσους Ντάτολο, ο οποίος ντύθηκε στα ερυθρόλευκα τον Ιανουάριο του 2010. Ωστόσο όλοι έμειναν στα σχόλια καθώς ο Αργεντινός αριστερός μέσος, δεν ξεχώρισε.
Την τελευταία ημέρα των χειμερινών μεταγραφών του 2012 ο Ολυμπιακός παίρνει δανεικό από την Γαλατασαράι, τον Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς ή αλλιώς Καζίμ Καζίμ. Γεννημένος στην Αγγλία και πολιτογραφημένος Τούρκος, ο Καζίμ αποκτήθηκε για να δώσει πνοή στην επίθεση, αλλά δεν το έπραξε (9 παιχνίδια, 1 γκολ).
Τον Ιανουάριο του 2015 έβαλε την ερυθρόλευκη φανέλα και ο Φελίπε Σαντάνα. Ο Βραζιλιάνος στόπερ, με παραστάσεις από την Μπουντεσλίγκα, έκανε τραγικά λάθη και δεν αποτέλεσε τον ηγέτης της άμυνας. Τελευταία περίπτωση, αυτή του Δανού εξτρέμ, Εμρέ Μορ, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάτιο του 2020, αλλά δεν πρόσφερε.
Χειμερινές μεταγραφές: Ο Παναθηναϊκός και οι Ιρισμέτοφ, Μαμούτε
Δεν πάει πίσω και ο Παναθηναϊκός. Παλτά από τα λίγα χαρακτηρίστηκε ο Τζαφάρ Ιρισμέτοφ. Ο Ουζμπέκος επιθετικός έφερε ενθουσιασμό στον κόσμο πριν καν δώσει το πρώτο επίσημο ματς τον Ιανουάριο του 1998 που αποκτήθηκε.
Ο Βασίλης Δανιήλ είχε πει: «Δεν ξέρει τίποτα άλλο από Ουζμπέκικα. Χρειάζεται μεγάλο χρόνο προσαρμογής», ενώ ο Γιάννης Γκούμας έλεγε κάτι για... καράβια! Πρόλαβε να παίξει σε ένα παιχνίδι.
Τον Ιανουάριο του 1999 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης φέρνει μυστικά στην Αθήνα τον Χούλιο Σέζαρ. Με τρομερές παραστάσεις ο Βραζιλιάνος ήρθε για να γίνει ηγέτης στην άμυνα. Ωστόσο έπαιξε σε 4 παιχνίδια και μετά έγινε μάνατζερ παικτών.
Οι περιπτώσεις των Βίλα, Βόουτερ
Ο Ότο Ρεχάγκελ αποθέωνε στον ελληνικό τύπο τον Μάρκο Βίλα, που απέκτησε ο Παναθηναϊκός τον Ιανουάριο του 2000. Ο 20χρονος Γερμανός επιθετικός, ήταν μεγάλο ταλέντο, ήρθε για να τινάξει τα δίχτυα, αλλά αγωνίστηκε σε μόλις τρία παιχνίδια σε 1,5 χρόνο παρουσίας!
Στις χειμερινές μεταγραφές του 2005 αποκτήθηκε ο Νορντίν Βόουτερ που έχει παίξει και κόντρα στους «πράσινους» με τον Άγιαξ στην ρεβάνς για τα ημιτελικά του Champions League to 1996. Για σούπερ μεταγραφή γίνονταν τότε λόγος, αλλά ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός, παρά τις 30 συμμετοχές, ξεχώριζε περισσότερο για την... κοιλίτσα που φαίνονταν!
Από τον Βαβζίνιακ στον Εσπάρθα
Αρχές του 2009 ήρθε και ο Βραζιλιάνος αμυντικός Ντέιβιντ Μπρας, ο οποίος πέρασε και δεν ακούμπησε. Μαζί του και ο Γιακούμπ Βαβζίνιακ, ο Πολωνός ταλαντούχος στόπερ που ήθελε ο Τεν Κάτε και θα έκανε την διαφορά. Μόλις 9 τα παιχνίδια που αγωνίστηκε, πολλά τα λάθη του, ενώ το καλοκαίρι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.
Ακολούθησε το 2013 ο Ισπανός εξτρέμ Χοακίν Εσπάρθα (343 αγωνιστικά λεπτά και τίποτα άλλο), αλλά και ο Ιάπωνας μέσος Γιοχέι Καζιγιάμα (δανεικός από την Τόκιο FC, το 2015) χωρίς να αποδώσουν παρά τις αναλύσεις.
Για μεγάλο μεταγραφικό μπαμ έλεγαν τα ρεπορτάζ το 2016 αναφορικά με τον 20χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό Γιούρι Μαμούτε. Σε 5 μήνες κατέγραψε 7 συμμετοχές και κανένα γκολ.
Οι χειμερινές μεταγραφές - παλτά της ΑΕΚ
Πολλές και οι «καραβιές» ξένων της ΑΕΚ, που ήρθαν, είδαν και απήλθαν. Τις πρώτες μέρες του 2000 η ΑΕΚ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και τον Άλβιν Τσέκολι. Θεωρήθηκε λαβράκι ο Αυστραλός αριστερός μπακ, ωστόσο αγωνίστηκε σε μόλις 4 παιχνίδια. Πριν κλοτσήσει την μπάλα με την κιτρινόμαυρη φανέλα τα ρεπορτάζ τον αποθέωναν για όσα έκανε στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Γενάρης του 2000 δεν ήταν και ο καλύτερος μεταγραφικά για την ΑΕΚ. Προπονητής τότε ο αείμνηστος, Γιάννης Παθιακάκης, ο οποίος είχε μάθει τηλεφωνικά από τον Πέτρο Στάθη, για την απόκτηση του Φίλιπο Νταλ Μόρο. Ο Ιταλος μπακ είχε αποκτηθεί δανεικός από την Ρόμα, για να ανταγωνιστεί τον Μιχάλη Κασάπη, αλλά δεν αγωνίστηκε καν!
Ο... φοβερός Έρικ Μοράν
Την ίδια περίοδο αποκτήθηκε και ο Αργεντινός χαφ, Πάμπλο Ντανιέλ Καντέρο που έπαιξε σε ένα ματς. Ποιος θυμάται τον Ολιβιέ Ενσιαμπαμφουμού; Ο Γάλλος αμυντικός ήρθε στην Ελλάδα το δεύτερο μισό της σεζόν 2008-2009, αφού είχε παραμείνει ελεύθερος από την Άσκολι, και μάλιστα πλήρωσε ο ίδιος για να σταλεί το χαρτί που χρειαζόταν για τη συμφωνία στην «Ένωση». Δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Στο ξεκίνημα της σεζόν 2018-19 η ΑΕΚ χάνει τον Γιάκομπ Γιόχανσον με σοβαρό τραυματισμό. Για να καλύψει το κενό του φέρνει τον Ιανουάριο του 2019 τον Έρικ Μοράν. Η «Ένωση» ήρθε σε συμφωνία με τη Λεγανές για την απόκτηση του παίκτη με το συμβόλαιο συνεργασίας να έχει ισχύ για 3,5 χρόνια και 10% ποσοστό μεταπώλησης. Συνολικά έγραψε 19 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League, χωρίς να δικαιώσει τις προσδοκίες.
Τι δεν πήγε καλά στον ΠΑΟΚ στις χειμερινές μεταγραφές
Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο ΠΑΟΚ, αναφορικά με τα... παλτά του χειμώνα. Ένα από τα μεγαλύτερα ήταν ο Βίντακ Μπράντιτς που είχε πάρει μεταγραφή στον Δικέφαλο τον Ιανουάριο του 2000.
Ο Σέρβος μεσοαμυντικός ήρθε με περγαμηνές, πρόλαβε να κάνει έντεκα συμμετοχές στο δεύτερο μισό της σεζόν, ωστόσο στο τέλος της αμέσως επόμενης χρονιάς αποχαιρέτησε την Τούμπα. Το κόστος της μεταγραφής του Μπράτιτς στον ΠΑΟΚ έφθασε στα 660.000.000 δραχμές, ωστόσο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πλήρωσε τότε μόνο τα πρώτα 50.000.000 δραχμές!
Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι έγινε με τα υπόλοιπα χρήματα ενός ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποκτήθηκε επί προεδρίας του Γιώργου Μπατατούδη.
Ο Βραζιλιάνος Πία και ο Χούσεν
Ιανουάριος του 2007 και οι «ασπρόμαυροι» κάνουν γνωστή την μεταγραφή του Ρετζινάλντο Ριβελίνο Ζαντόσο, ή Πια. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έγινε μεγάλο θέμα, αλλά ωστόσο ξεχώρισε μόνο για τα νυχτοπερπατήματά του στην Θεσσαλονίκη και δεν κατάφερε να γράψει στα ασπρόμαυρα ούτε μία παρουσία.
Σκαλίζοντας το παρελθόν του, μερικά χρόνια πριν πάει στον ΠΑΟΚ είχε μπλεξίματα με την δικαιοσύνη στην Βραζιλία.
Με εισήγηση του Χουμπ Στέφενς, ντύνεται στα ασπρόμαυρα, τον Ιανουάριο του 2014, ο Ντάνι Χούσεν. Ο 23χρονος Ολλανδός επιθετικός είχε έρθει για να τινάξει τα δίχτυα. Αγωνίστηκε σε 10 ματς κι έβαλε μόλις ένα γκολ, χωρίς να καταφέρει να πείσει κι έτσι γύρισε πίσω στον Άγιαξ, από τον οποίο αποκτήθηκε δανεικός.
Ο Άρης και ο χαμός με τον Αμορόζο
Άξια αναφοράς είναι και η κίνηση που έκανε ο Άρης, τον Ιανουάριο του 2008 πήρε τον Μάρσιο Αμορόζο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε κάνει πετυχημένο πέρασμα από την Ντόρτμουντ. Τον υποδέχθηκαν στην Θεσσαλονίκη περίπου 7.000 φίλοι της ομάδας, αλλά έπαιξε μόλις σε 9 ματς, βάζοντας 2 γκολ, ενώ στην συνέχεια διεκδίκησε δικαστικά χρήματα από την ομάδα της Θεσσαλονίκης!
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή του Σαββάτου