Χαβιέ Ενρίκε Ντελγκάδο «Κίκε» Σαβέριο είναι το πλήρες όνομά του. Πρόκειται για τον μεγάλο πρωταγωνιστή, τον «μαέστρο» της νίκης του Άρη επί του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με ένα γκολ και μία ασίστ στο ντεμπούτο του στη βασική ενδεκάδα.

Η ιστορία για την οικογένειά του μοιάζει να ξεκινά με τις βαλίτσες στα χέρια και αυτό εξ ορισμού δεν είναι κάτι εύκολο. Ερχόμενος στον κόσμο στη Γένοβα, στις 19 Ιουνίου 1999, από γονείς μετανάστες, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον τόπο καταγωγής των γονιών του, το Γκουάγιας, μια παράκτια επαρχία του Εκουαδόρ.

Ο Σαβέιρο και το σοκ του χωρισμού των γονιών του

Όταν ο μικρός έγινε 5 ετών, με ατελείωτα όνειρα πλέον, η οικογένεια άλλαξε και πάλι τόπο. Αυτή τη φορά μετακόμισαν στη Βαρκελώνη, με την Μπαρτσελόνα όμως να οργανώνει την περιπέτεια, στη φημισμένη Μασία. Αλλά και τους γονείς του να χωρίζουν όταν ο μικρός ήταν μόλις 9 ετών. Ο πιτσιρικάς βίωνε το πρώτο μεγάλο σοκ, αλλά είχε αποκούμπι την μπάλα.

Πρόσθεσε το επώνυμο της μητέρας του μπροστά από το επίθετο του πατέρα του και οι φίλοι του άρχισαν να τον γνωρίζουν ως Κίκε Σαβέριο. Με πρώτο σταθμό την καταλανική Κορνεγιά και από εκεί στη Γιουβενίλ και εντέλει στη Β ομάδα της Μπαρτσελόνα στα 16 του. Εκεί που άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του ένας εξτρέμ ικανός και στις δύο πλευρές, κυρίως στην αριστερή και με το όνειρο της πρώτης ομάδας οδηγό.

Ένας πρόωρος τραυματισμός, η επιστροφή και η αλλαγή θέσης με την τοποθέτησή του στην κορυφή της επίθεσης και ένας νέος -αυτή τη φορά μακροχρόνιος- μυϊκός τραυματισμός όρισαν τη συνέχεια της διαδρομής. Στοιχεία που έκοψαν τη φόρα του αλλά όχι το ταλέντο του.

Το όνειρο του Σαβέιρο στην Μπαρτσελόνα και ο εφιάλτης του τραυματισμού

Τη σεζόν 2018-19 έγινε μόνιμος παίκτης της Μπάρτσα Β, ανανέωσε έως το 2020 με ρήτρα 50.000.000 ευρώ στο συμβόλαιό του, ενώ οριστικοποιήθηκε ως αριστερός εξτρέμ. Από το καλό στο καλύτερο από αγώνα σε αγώνα, όμως η ζωή, άλλοτε τόσο γλυκιά και άλλοτε τόσο σκληρή, θα άλλαζε και πάλι την πορεία του.

Τέσσερα ματς βασικός, έτεινε να γίνει αναντικατάστατος στη δεύτερη ομάδα της Βαρκελώνης, όταν υπέστη ρήξη του μηριαίου τένοντα του δικεφάλου στο αριστερό του πόδι. Χειρουργείο, μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερις μήνες, αλλά πάντα πεισματάρης, ο Κίκε Σαβέριο δεν το έβαλε κάτω. Εκρηκτικό το ξεκίνημά του τη σεζόν 2019-20, έδειχνε να έχει ξαναγεννηθεί.

Τότε αποφάσισε ότι δεν ήθελε να είναι άλλο ρεζέρβα. Ούτε στην Μπαρτσελόνα ούτε σε κάποια άλλη ομάδα. Τον επέλεξε η Οσασούνα, την επέλεξε και αυτός, αλλά τον έστειλε δανεικό στην Ανδόρα.

Λίγες συμμετοχές και την επόμενη σεζόν πήγε δανεικός στην Πονφεραντίνα, αλλά και εκεί δεν βρήκε τον παράδεισο. Αντίθετα, έμοιαζε με κόλαση ο νέος τραυματισμός του, καθώς υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και έμεινε εκτός δράσης για διάστημα οκτώ μηνών. Πριν από έναν χρόνο υπέγραψε στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Ως το καλοκαίρι έπαιξε σε 15 ματς -λίγα λεπτά συμμετοχής όμως-, αλλά δεν βρήκε τον εαυτό του. Στυλ παιχνιδιού που δεν του ταίριαζε, αυτοπεποίθηση πεσμένη και κλίμα που δεν τον βοηθούσε να γίνει αυτός που ήταν πριν από τον τραυματισμό του. Τότε εμφανίστηκε ο Άρης. Τον απέκτησε, του έδειξε ότι είναι σημαντικός, δεν είναι δεύτερος στην πόλη αλλά πρώτο στο χωριό. Διότι οι πιο πολλές ομάδες μοιάζουν με χωριά για έναν παίκτη που ποδοσφαιρικά έχει ανατραφεί στην περίφημη ακαδημία ποδοσφαίρου της Βαρκελώνης.

Ο Σαβέιρο, ο Άρης και η ευκαιρία για restart

Το «κίτρινο» ταξίδι του Κίκε Σαβέριο άρχισε τον περασμένο Ιούλιο. Τότε ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τον Άρη, το βράδυ της περασμένης Κυριακής κόντρα στον ΠΑΟΚ έφτασε στη μέχρι τώρα κορύφωσή του. Ενδιάμεσα ξεχώρισαν κάποιοι σημαντικοί σταθμοί αυτής της πορείας που τον έκαναν να χαρεί και να πονέσει.

Ο πρώτος σταθμός ήταν το ματς με την Αραράτ στις 3 Αυγούστου. Πρώτος προκριματικός αγώνας για το Conference League, μπήκε ως αλλαγή και «ξύπνησε» τον Άρη που νίκησε 1-0 και με το 1-1 στον επαναληπτικό αγώνα πήρε την πρόκριση.

Στις 7 Αυγούστου όμως άλλο ένα σοκ τον περίμενε. Τραυματίστηκε στην προπόνηση, βαρύ διάστρεμμα ήταν η διάγνωση και ο ίδιος που ξέρει από τραυματισμούς δεν άντεξε. Ξέσπασε σε κλάματα. Προστέθηκε ένα οστικό οίδημα στο ήδη υπάρχον πρόβλημά του για να μείνει εκτός αγώνων για 136 ημέρες.

Επέστρεψε στον αγώνα με τον ΟΦΗ στις 17 Δεκεμβρίου, προχθές ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη -σε όχι όποια κι όποια νίκη επί του ΠΑΟΚ, πανηγύρισε ως… στρατιώτης του Άρη και δήλωσε ετοιμοπόλεμος: «Περίμενα πολύ καιρό για να μου έρθει αυτή η ευκαιρία και δούλεψα πολύ σε προσωπικό επίπεδο για να μπορέσω να την εκμεταλλευτώ».

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"